Rapor Hakkım Bitti, İşveren Beni Tazminatsız Çıkarabilir mi?

Kimliği Gizli Kullanıcı

1 senede kullanabileceğim 40 günlük rapor hakkım doldu. İşveren beni tazminatsız çıkartabilir mi? Tazminatımı alabilir miyim? 3 senedir aynı fabrikada çalışıyorum.

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Sağlık sorunları nedeniyle rapor alma durumunuz ve bunun işvereninizle olan ilişkiniz açısından doğurduğu sonuçlar konusunda endişeleriniz olduğunu görüyorum. İşverenin iş sözleşmesini feshetme koşulları ve tazminat haklarınız Türkiye İş Kanunu çerçevesinde değerlendirilmelidir.

İş Sözleşmesinin Feshi ve Tazminat Hakları

Sizin durumunuzda, işverenin iş sözleşmesini sağlık nedenlerinden ötürü feshetme yetkisi sınırlıdır. Kanun, çalışanın sağlık sorunları nedeniyle işe devam etmesinin mümkün olmadığı durumları düzenler. Ancak, işverenin iş sözleşmesini sonlandırabilmesi için sağlık durumunuzun işinizi yapmanıza engel teşkil ettiğini ve bu durumun kalıcı olduğunu gösteren resmi bir sağlık raporu gerekmektedir.

Yıllık toplam 40 günden fazla rapor almanız işvereninize fesih hakkı vermez; ancak, iş sözleşmenizde öngörülenden daha fazla sağlık raporu almanız durumunda işvereninizle durumu detaylı şekilde görüşmeniz önerilir. Türkiye İş Kanunu'na göre, raporlu olduğunuz günler için işverenin maaşınızda kesinti yapma hakkı yoktur (ücretli izin olarak değerlendirilir).

Eğer işveren iş sözleğinizi feshederse ve bu fesih, iş kanununda belirtilen geçerli bir nedenle çelişiyorsa, tazminat hakkınız bulunmaktadır. Aşağıdaki tazminat türlerine hak kazanabilirsiniz:

  • Türkiye'de iş kanununa göre, çalışanın aynı işveren altında geçirdiği her tam yıl için ödenir. Sizin durumunuzda 3 yıllık bir çalışma süreniz bulunuyor, bu durum işvereninizin iş sözleşmenizi geçersiz bir sebep nedeniyle feshetmesi hâlinde kıdem tazminatı alma hakkınız doğurur.
  • İhbar Tazminatı: İşveren, iş sözleşmenizi feshetmek istediğinde, işçinin kıdeme göre belirlenen sürelerde önceden haberdar etmesi gerekir. Bu sürelere uyulmadığı takdirde, ihbar tazminatı ödenir.

Öneriler

  1. Sağlık Raporlarınızı Saklayın: İşveren ile olası bir ihtilafta, haklarınızı koruyabilmeniz için tüm sağlık raporlarınızın resmi kopyalarını saklayın.
  2. İşvereninizle Diyalog Kurun: Sağlık durumunuzu ve işe devam etme kapasitenizi açık bir şekilde işvereninizle konuşarak, mümkün olan çözümleri birlikte değerlendirin.
  3. Hukuki Danışmanlık Alın: Durumunuzun detayları ve işvereninizin vereceği kararlar doğrultusunda hukuki yardım almak, haklarınızı daha iyi korumanıza yardımcı olacaktır.

Eğer durumunuzla ilgili daha fazla bilgi veya yardım ihtiyacınız varsa, konu hakkında bir avukatla görüşmenizi tavsiye ederim. Sağlığınız ve işinizle ilgili karşılaştığınız sorunların çözülmesi dileğiyle.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.
Soru Sor