Aile miras pay hakkı
Merhaba, babamın 3 sene önce sattığı yazlık konutun parasını 1 ay sonra benim hesabıma yatırmıştı. Bu parayı ben 3 senede yatırımla 3 katına çıkardım. İleride kardeşim bu durumu öne sürüp hak iddia ederse paradan ne kadar pay isteyebileceği konusunda bir bilginiz var mı? Babamın bana 3 sene önce yatırmış olduğu tutar üzerinden mi bir hak talep edebilecek? Ya da benim yatırımla büyüttüğüm tutarın da yarısını isteyebilecek mi?
Cevaplar
Avukatistan
Merhaba,
Sormuş olduğunuz soru, miras hukukunun yanı sıra mal rejimi ve malın yönetimi ile ilgili önemli hukuki kavramları içermektedir. Öncelikle, miras bırakan kişinin hayatta iken yaptığı mal devirlerinin, miras hukuku açısından değerlendirilmesi gerekir.
Miras ve Mal Transferleri
Babanızın size para transferi yapmış olması ve bu paranın sizin hesabınıza geçmiş olması, bu paraların sizin mülkiyetinize geçtiği anlamına gelir. Burada önemli olan, babanızın bu parayı size bağışlama (hibe) niyetiyle mi gönderdiği, yoksa başka bir amaçla mı gönderdiğidir. Eğer bu transfer bir hibe ise ve bu bağış legal bir şekilde tamamlandıysa, bu para sizin kişisel malınız olur.
Yatırımlar ve Elde Edilen Kazançlar
Para, sizin adınıza yatırılmış ve bu yatırımlar sonucu elde edilen kazançlar da yine sizin mülkiyetinizde sayılır. Burada hukukun genel prensibi, bir malın (para) yatırım sonucu elde ettiği değer artışlarının da mal sahibine ait olacağı yönündedir.
Aile Üyelerinin Hak Talebi
Kardeşinizin ileride bu paradan hak talep etmesi, babanızın bu parayı size hibe etmiş olması ve bu hibenin yasal şartlara uygun olarak tamamlanmış olması durumunda söz konusu olamaz. Ancak, babanızın bu parayı size sadece yönetmeniz için verdiği ve asıl sahibinin hala kendisi olduğu bir durum söz konusu ise, bu para aslında babanızın malı kabul edilebilir ve miras bırakıldığında mirasçılar arasında taksim edilebilir.
Bu durumda, babanızın bağışının şartlarını ve niteliğini net bir şekilde belgeleyen evraklar (hibe sözleşmesi gibi) olup olmadığı önem taşır.
Sonuç ve Öneriler:
Umarım bu açıklamalar, konu hakkında size yardımcı olur. Herhangi bir belirsizlik durumunda, daha detaylı bilgi almak üzere avukatınızla iletişime geçmeniz faydanıza olacaktır.