Evlilik Sebebiyle İşten Ayrılırken Kıdem Tazminatı ve İhbar Tazminatı Alabilme Durumu

Kimliği Gizli Kullanıcı

Merhaba, evlilik sebebiyle işten ayrılmak istiyorum. Kıdem tazminatı almak için izlemem gereken yol nedir? Ayrıca, ihbar tazminatı hakkım var mı? 25 Eylül'de evliliğimin birinci yılı olacak, işten ayrılmam için kaç gün önceden bildirim yapmalıyım?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba!

300 gün içinde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Kıdem Tazminatı Alma Şartları

Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için, iş sözleşmenizin en az 1 yıl sürmüş olması gerekmektedir. İşten ayrılma nedeniniz olarak evlilik gösterilmeli ve bu durum işverene yazılı olarak bildirilmelidir. İşvereniniz size evlilik sebebiyle işten ayrılmanızı bildiren dilekçenizi vermenizi öneririm.

İhbar Tazminatı

Evlilik sebebiyle işten ayrıldığınızda, işveren tarafından işten çıkarılmış sayılmazsınız; bu sebepten ötürü ihbar tazminatı talep edemezsiniz. İhbar tazminatı, işveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda, işçiye verilen sürenin yeterli olmaması durumunda işçiye ödenen tazminattır.

İşten Ne Zaman Ayrılmalıyım?

Evliliğinizin üzerinden henüz bir yıl geçmemişse ve kıdem tazminatı hakkınızı kullanmak istiyorsanız, 25 Eylül tarihine kadar işinizden ayrılmanız uygun olur. Ancak, işten ayrılmanızı evlilik tarihinizden itibaren en fazla 300 gün içerisinde gerçekleştirmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Evlilik sebebiyle işten ayrılma, kıdem tazminatı hakkı, ve diğer detaylar için daha fazla bilgi almak isterseniz, bir iş hukuku avukatıyla iletişime geçmenizi tavsiye ederim.

Bol şans ve mutluluklar dilerim! Evliliğinizin ve yeni hayatınızın her anını keyifle yaşamanızı dilerim.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.
Soru Sor