Aile Konutunun Boşanma Durumundaki Tahsisi
Çekişmeli bir boşanma davası işlemekteyim. Çocuklarımın geçici velayetini onların babası aldı. Çocuklarım benimle görüşmek ve kalmak istemiyorlar. Babamın çocukları dövdüğü bir olay mevcut. Oturduğumuz ev ise kayın babama aittir. Ben çalışmıyorum. Bu durumda oturduğumuz evin bana tahsis edilme ihtimali var mı?
Cevaplar
Avukatistan
Merhaba,
Çekişmeli boşanma süreçleri ve aile konutu tahsisine ilişkin durumunuz oldukça karmaşık ve hassas bir konumda yer almakta. Türkiye hukuk sistemi, özellikle boşanma davaları ve çocukların velayeti gibi konularda bir dizi düzenleme içermekte olup, aile konutunun tahsisi konusunda mahkemeler çocukların menfaatlerini ve eşlerin ekonomik durumlarını dikkate alarak karar vermektedir.
Aile Konutu Tahsisi
Türk Medeni Kanunu'na göre, eğer oturulan ev eşlerden birine ait değil ise, yani sizin durumunuzda olduğu gibi, ev kayınbabaya ait ise, bu durumda aile konutu tahsisi biraz daha karmaşık bir hale gelir. Aile konutunun tahsisine karar verilirken mahkeme aşağıdaki unsurları göz önünde bulundurur:
Boşanma davalarında çocukların velayeti babaya verildiğinde, genellikle çocukların yaşamış olduğu evin çocuklar açısından istikrar ve süreklilik sağlayacak biçimde korunmasına öncelik verilir. Ancak, çocuklar ile sizin aranızdaki ilişkinin durumunu ve sizin ekonomik durumunuzu da dikkate alarak, geçici veya kalıcı olarak aile konutunun size tahsis edilip edilmeyeceği konusunda bir değerlendirme yapılır.
Mademki çocuklar şu anda sizinle görüşmek ve kalmak istemiyor ve onlara velayet geçici olarak babalarına verilmiş, bu durum mahkemenin kararını etkileyebilir. Ayrıca, kayınbabaya ait olan evde oturmanız ve sizin ekonomik durumunuz da göz önünde bulundurulacaktır.
Öneriler:
Boşanma ve velayet süreci hem duygusal hem de hukuki olarak zorlayıcı olabilir, bu nedenle profesyonel destek almanız bu süreci daha yönetilebilir kılabilir. Geçmiş olsun ve bu zor zamanlarda en iyi sonucu elde etmenizi dilerim.