Malulen emeklilik

Kimliği Gizli Kullanıcı

Cevabınız için teşekkürler, hizmete gelen mektubun resmini gönderme imkanı var mı? İtiraz ettiğim durum; Almanya'da tedavi görüyordum ve bu dönemde yurtdışında bulunmam gerekmişti. Tedaviye burada devam ediyor ve çalışacak durumda değilim, bu nedenle prim ödeyemedim. Aksaray'dan yazıyorum ve tanıdık bir avukatım yok maalesef. İtirazımın red sebebi, son 36 ay boyunca hiç çalışmamam ve prim ödeme durumumun olmaması. Türkiye'de bulunmamı fırsat olarak değerlendirdiklerini düşünüyorum. Almanya'da boşta olsam bile maddi yardım alabiliyordum ve primi mutlaka ödeyebiliyordum. Ancak burada benzer bir sosyal yardım mekanizması bulunmuyor ve hasta olduğum için çalışamıyorum. Dolayısıyla, primi nasıl ödeyebilirim? Eğer yardımcı olacak bir avukat önerebilirseniz, çok minnettar olurum. Teşekkür ederim.

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Malulen emeklilik başvurunuzun reddedilmesi ve bu süreçte yaşadığınız zorluklar konusunda yaşadığınız sıkıntıları anlıyorum. Türkiye'deki sosyal güvenlik sistemine göre, malulen emeklilik, kişinin iş göremez hale gelmesi ve yeterli prim gün sayısı ile sigortalılık süresini tamamlamış olması şartlarına bağımlıdır. Ancak, sürecinizde belirttiğiniz gibi, yurt dışında yaşadığınız ve sağlık sorunları nedeniyle prim ödeyemediğiniz bir dönem söz konusu olmuş.

Malulen Emeklilik Koşulları ve İtiraz Süreci

Malulen emeklilik için gereken şartlar genellikle şunlardır:

  • İş göremezlik durumunun sağlık kurulu raporu ile tespit edilmesi,
  • Sigortalılık süresinin en az 10 yıl olması,
  • En az 1800 gün prim ödenmiş olması.

Başvurunuzun red gerekçesi olarak son 36 ayda çalışmamış ve prim ödememiş olmanız gösterilmiş olabilir. Ancak durumunuzu detaylı bir şekilde anlatan ve yurtdışında geçirdiğiniz süreçle ilgili belgeleri de içeren bir itiraz dosyası hazırlanabilir.

Önerilen Adımlar:

  1. Sağlık Raporları ve Belgeler: Almanya’daki tedavi sürecinize dair tüm sağlık raporlarını ve tedavi belgelerini toplayın.
  2. SGK İtirazı: Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan başvurunuza itiraz edebilirsiniz. İtirazınıza, sağlık durumunuz ve yurtdışında tedavi görmeniz sebebiyle prim ödeyemediğiniz süreleri detaylı olarak açıklayan bir dilekçe ekleyin.
  3. Avukat Desteği: Malulen emeklilik başvuruları ve itiraz süreci karmaşık ve detaylı bir süreç olduğundan, bir avukattan destek almanız faydalı olacaktır.

Aksaray bölgesinde uzmanlık alanı sosyal güvenlik hukuku olan avukatlar ile iletişime geçmek için Aksaray Barosu'nun resmi internet sitesinde yer alan avukat listesini inceleyebilir veya doğrudan baro ile iletişime geçerek size yardımcı olabilecek bir avukat tavsiyesi isteyebilirsiniz.

Başvurunuz ve itiraz süreciniz ile ilgili daha fazla yardıma ihtiyacınız olursa benimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Süreçte size başarılar diliyor ve en kısa zamanda olumlu sonuçlar almanızı temenni ediyorum.

Saygılarımla, [İsminiz]

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

  • Malulen emeklilik

    Şu an Türkiye'de yaşıyorum ve malulen emeklilik başvurusu yaptım. Almanya'da uzun yıllar yaşadım ve sadece orada çalışmışlığım var. Başvurum red edildi çünkü son 3 yıl içinde emeklilik sigortası için...

  • İş yerinde sigortam yapılmıyor, ne yapabilirim?

    Yeni başladığım iş yerinde çalışmama rağmen sigortamın yapılmadığını fark ettim. İşverenle bu konuyu konuştuğumda, sürekli olarak çeşitli bahaneler üretiliyor ve sigorta yapılma süreci erteleniyor. Si...

Soru Sor