Hastalık Sebebiyle İşten Çıkarılma Süreci Nasıl İzlenmeli?

Kimliği Gizli Kullanıcı

Eğer bir işveren, bir çalışanı hastalığa dayalı bir sebep ile işten çıkarır ve çalışan bu durumu bir doktor raporu ile ispat edebiliyorsa, nasıl bir süreç izlenmeli? İşten çıkarılma tebliği, rapordan sonra mı önce mi gerçekleşmelidir?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

İşe son verme süreçleri genellikle detaylı ve dikkatli bir şekilde ele alınması gereken konulardır, özellikle de işten çıkarma sebebi bir hastalık olduğunda. Türkiye İş Kanunu'na göre, hastalık sebebiyle işten çıkarma çok özel koşullarda ve belirli hukuki süreçlerle mümkün olabilmekted hasta çalışanı korumak adına çeşitli düzenlemeler yapılmıştır.

Hastalık Nedeniyle İşten Çıkarma Durumu

1. Hastalığın Süresi ve İşe Devamsızlık

İş Kanunu'na göre, bir çalışanın sürekli hastalığı sebebiyle işveren tarafından işten çıkarılması ancak çalışanın hastalık nedeniyle üst üste altı haftadan fazla işe gelememesi durumunda mümkündür. Ancak, işverenin bu süreçte de işten çıkarma eylemini gerçekleştirmeden önce birtakım hukuki yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekmektedir.

2. Doktor Raporu ve İşten Çıkarma İşlemleri

Çalışanın, hastalığına dair bir doktor raporu sunduğu durumlar, işten çıkarma işleminin yasal dayanağı hakkında kesin ve objektif kanıtlar sunmaktadır. İşveren, bu durumda işten çıkarmanın yasallığını değerlendirmek üzere bu raporu dikkate almalıdır.

3. İşten Çıkarma Kararının Bildirilmesi

İşten çıkarma işlemi planlanıyorsa, bu kararın çalışana önceden bildirilmesi gerekmektedir. İş Kanunu, işverenlere, işten çıkarma kararını işçilere en az iki hafta önceden bildirme zorunluluğu getirmiştir. Bu süre zarfında çalışan, konu üzerinde dava açma hakkına sahiptir.

4. Hukuki Danışmanlık ve Tazminat Hakları

Eğer çalışan, işten çıkarma işleminin haksız olduğunu düşünüyorsayakın bir iş hukuku dalında uzmanlaşmış bir avukata danışmak önemlidir. Ayrıca, hastalık sebebiyle işten çıkarılan bir çalışan, işverene karşı kıdem tazminatı talebinde bulunma hakkına sahiptir, eğer yeterli kıdem süresini doldurmuşsa.

Öneriler

  • İşten Çıkarma Kararını Belgeleyin: İşveren olarak, işten çıkarma kararınızı ve sürecinizi sağlam belgelerle desteklemek önemlidir.
  • Zamanlamaya ve Sürece Dikkat Edin: Kanuni süreler doğrultusunda ve iş hukuku kurallarına uygun şekilde hareket edin.
  • Çalışanı Bilgilendirin: İşten çıkarma sürecinde şeffaflık ve açık iletişim önemlidir.

Umarım bu bilgiler sürecinizi yönetmenizde yardımcı olur. Konu hakkında daha detaylı bilgi veya yardım ihtiyacınız olursa bir avukatla iletişime geçmekten çekinmeyin. İyi çalışmalar!

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

  • Almanya'dan Malulen Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

    Merhaba, Almanya'dan ve Almanya emeklilik kasasına malulen emekli olmak için başvuru yapmayı düşünüyorum. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Teşekkürler.

  • Malulen emeklilik

    Cevabınız için teşekkürler, hizmete gelen mektubun resmini gönderme imkanı var mı? İtiraz ettiğim durum; Almanya'da tedavi görüyordum ve bu dönemde yurtdışında bulunmam gerekmişti. Tedaviye burada dev...

  • Malulen emeklilik

    Şu an Türkiye'de yaşıyorum ve malulen emeklilik başvurusu yaptım. Almanya'da uzun yıllar yaşadım ve sadece orada çalışmışlığım var. Başvurum red edildi çünkü son 3 yıl içinde emeklilik sigortası için...

  • İş yerinde sigortam yapılmıyor, ne yapabilirim?

    Yeni başladığım iş yerinde çalışmama rağmen sigortamın yapılmadığını fark ettim. İşverenle bu konuyu konuştuğumda, sürekli olarak çeşitli bahaneler üretiliyor ve sigorta yapılma süreci erteleniyor. Si...

Soru Sor