Uyuşturucu kullanımı sonucunda şiddete maruz kalan kardeşimin boşanma süreci nasıl ilerler?

size-7 rounded border border-slate-200 Hanife T.

Merhaba, Kardeşim, uyuşturucu kullanan eşi tarafından çocuklarıyla beraber sürekli şiddete maruz kalmakta. Eşi, kullandığı maddenin etkisiyle halüsinasyon görerek saldırıda bulunuyor ve kardeşimi parasız bırakıyor. Yazın, uyuşturucu kullanımı nedeniyle 6 ay hapis yattı. Çocuklar tüm olanları hatırlıyor ve her şeyi anlatıyor. En son yaşanan şiddet olayından sonra, benim de ihbarım üzerine kardeşimin kadın sığınma evine yerleşmesini sağladık. Fakat eşi kardeşimi ve bizleri tehdit ediyor. Kardeşim şu anda kadın sığınma evinde ve ayrıca darp raporu da alındı. Merak ettiğim konu, kardeşim kadın sığınma evindeyken boşanma süreci daha mı rahat ilerler? Mahkeme süreci nasıl olacak?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Kardeşinizin yaşamış olduğu bu zor durumda ona destek olmaya çalışmanız çok önemli ve değerli. Şiddet gören kişinin korunması ve hukuki desteğin sağlanması Türkiye'deki yasalarca da öngörülmüştür. Şimdi, kardeşinizin boşanma süreci ve yaşayabileceği mahkeme süreci hakkında size detaylı bilgi vermeye çalışacağım.

Şiddet ve Boşanma Süreci

  • Dava Açılması: Kardeşiniz, bir avukat aracılığıyla boşanma davası açabilir. Eğer maddi durumu yetersizse, barodan adli yardım talebinde bulunabilir.

  • Koruma Kararı: Şiddet gördüğü için kardeşiniz ayrıca şiddet önleme ve koruma talebinde bulunabilir. Hakim, eşine karşı koruma kararı çıkarabilir, bu, şiddet uygulayan eşin belirli bir mesafeden fazla yaklaşmamasını, iletişim kurmamasını ve rahatsız edici davranışlarda bulunmamasını içerebilir.

  • Çocukların Durumu: Çocukların şiddete maruz kalmış olması, velayet kararını etkileyebilir. Mahkeme çocukların menfaatlerini gözeterek bir karar verecektir. Şiddet ve uyuşturucu kullanımı, çocukların velayetinin kardeşinize verilmesine yönelik güçlü bir gerekçe oluşturabilir.

Kadın Sığınma Evindeyken Boşanma Süreci

Kardeşinizin şu anda güvenli bir ortamda olması, hem onun hem de çocukların güvenliği açısından oldukça önemli. Kadın sığınma evleri, içinde bulunanlar için hukuki süreçlerde destek ve danışmanlık hizmetleri de sunmaktadır.

  • Hukuki Destek: Kadın sığınma evleri genellikle avukatlarla işbirliği yaparak sizin veya kardeşinizin avukat ile iletişime geçmesine yardımcı olabilir.

  • Mahkeme Süreci: Kadın sığınma evinde bulunmak, sürecin bir parçası olarak mahkemeye gitmek ve dönmek için gereken güvenli ortamı sağlayacaktır.

  • İletişim Kısıtlamaları: Mahkeme süreci devam ederken şiddet uygulayan eşin kardeşinizle veya çocuklarla herhangi bir iletişime geçmesi yasaklanabilir.

Bu süreçte mümkün olduğunca uzman bir aile hukuku avukatıyla çalışmak önemlidir. Avukat, kardeşinizin ve çocuklarının haklarının korunması için gereken her türlü hukuki yolları kullanacaktır. Çocukların psikolojik sağlıkları ve güvenlikleri de oldukça önemli olduğundan, bu süreçte onlara yönelik profesyonel destek almak da faydalı olacaktır.

Umarım bu bilgiler kardeşinizin yaşadığı zor durumda biraz olsun yardımı dokunur. Boşanma sürecinde ve sonrasında kardeşinize gerekli destek sağlanır ve en kısa zamanda bu zor zamanları geride bırakabilir. Herhangi bir sorunuz olursa yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.

Saygılarımla, [Avukatınızın İsmi]

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor