Ev Kirasında Anlaşmazlık: Haklarım Neler ve Ev Sahibi Beni Çıkarabilir Mi?

size-7 rounded border border-slate-200 Nursel K.

Tahliye taahhütnamesi imzaladım ancak üzerinde belirli bir tarih yazmıyor. Şu anki kira bedelim 4500 ve bunu 12000'e çıkarmak istiyorlar. Söz konusu evde 2 yılımı doldurdum ve 3. yılıma giriş yapacağım. Ancak, bu yeni kira bedelini çok fazla bulduğumu belirttim. Kabul etmezsem eve çıkmamı istediler. Hukuki olarak beni eve çıkarabilirler mi? Yoksa benim haklarım nelerdir bilgi almak istiyorum.

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Kira kontratları ve kiracı hakları konusunda yaşadığınız sorun hakkında bilgi vermek isterim. Türkiye'de kiracılar, Borçlar Kanunu kapsamında çeşitli haklara sahiptir ve kira artışları bu kanunla sınırlıdır.

Tahliye Taahhütnamesi ve Görevleri

Tahliye taahhütnamesi, genellikle kira kontratının bir parçası olarak imzalanır ve kiracının belirli bir süre sonunda taşınmayı kabul ettiği anlamına gelir. Ancak, tahliye taahhütnamesinin üzerinde tarih bulunmaması durumunda bu anlaşmanın geçerliliği konusunda tartışma yaşanabilir. Bu durumda, belgenin yorumlanması ve hukuki geçerliliği üzerine bir avukatla detaylı bir görüşme yapılması önem taşır.

Kira Artışı

Türkiye'de kira artışları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 12 aylık ortalama tüketici fiyat endeksine (TÜFE) göre yapılır. Kira artış oranının bu endeksin üzerinde olması talep edilemez. Eğer ev sahibiniz ile yapılan kontrat 2. yılını doldurmuş ve 3. yılına giriş yapılacaksa, kira artışının belirlenme biçimi kontratınızda özel olarak belirtilmemişse, yasal olarak kabul edilebilir oranda bir artış yapılabilmelidir.

Kiracı olarak, kira artışı konusunda itirazda bulunabilir ve eğer ev sahibi makul olmayan bir artış yapıyorsa, bu durumda hukuki yollara başvurabilirsiniz.

Tahliye ve Haklarınız

Ev sahibi sizi ancak yasal yollardan ve haklı sebeplerle tahliye edebilir. Kira ödemelerinizi düzenli yapıyorsanız ve kontratınızdaki şartlara uyuyorsanız, ev sahibinin sizi keyfi olarak çıkarma hakkı yoktur. Ev sahibi sizi çıkarmak istiyorsa, bunu yapabilmek için mahkemeden tahliye kararı alması gerekir.

Eğer tahliye edilme riskiyle karşı karşıya kaldıysanız veya kira artışı makul seviyelerin çok üzerindeyse, bir avukata danışarak haklarınızı koruma altına alabilirsiniz.

Öneriler

  1. Kontratınızı Gözden Geçirin: Kira artışı ve tahliye koşullarını içeren maddeleri dikkatlice inceleyiniz.
  2. Yasal Danışmanlık Alın: Bir avukatla görüşmek, mevcut durumunuzun yasal çerçevede değerlendirilmesi açısından önemlidir.
  3. Diğer Kiracı Hakları: Kiracının korunmasına yönelik diğer haklarınızı anlamak için Bilgi Edinme Hakkı kapsamında bilgi talep edebilirsiniz.

Kiracı olarak haklarınızı anlamak ve korumak, kira ilişkilerinde yaşanabilecek sorunları minimize etmek için çok önemlidir. Umarım bu bilgiler sizin için faydalı olur. Sorununuzun çözümüne yönelik ilerleme kaydetmenizi dilerim.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor