İş Hukuku: Kazanılmış Hakka Rağmen Maaş ve İş Pozisyonu Değişikliği

Kimliği Gizli Kullanıcı

Kurumsal bir iş yerinde yardımcı müdür olarak çalışmaktayım. Mağaza müdürünün işten çıkarılmasının ardından müdür görevini üstlenmeme rağmen yardımcı müdür maaşı almaya devam etmekteyim. Şirketin düzenlediği bir sınav sonucunda müdür olduğum konusunda hak kazandım. Şirketin beni ne kadar süre müdür yardımcısı olarak çalıştırma veya müdür olarak benim üstüme daha az maaşla sorumluluk yükleme hakkı var mı? Şirket kazanılmış olan unvanımı bana vermekle yükümlü müdür? Şirketimiz kurumsaldır.

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Kurumsal bir iş yerinde yaşamış olduğunuz durum hakkında bilgilendirme yapmaktan memnuniyet duyarım. Öncelikle, iş hukuku açısından birkaç önemli noktayı ele alarak durumunuzu değerlendirelim.

İş Tanımı ve Ücret

İşveren, iş sözleşmenizde belirtilen görevler dışında farklı veya daha fazla sorumluluk verdiği takdirde, bu durumun iş sözleşmenizde değişiklik yapılması anlamına geldiği söylenebilir. İş Kanunu'na göre, işverenin iş sözleşmesinde önemli değişiklikler yapması ancak sizin açık rızanızla mümkündür. Şu anda müdür vekili olarak çalışmanız, müdürlük pozisyonuna asıl olarak atamanız gerektiği anlamına gelmeyebilir, ancak bu durum iş yükünüz ve sorumluluklarınız arttığından dolayı maaşınızın veya diğer menfaatlerinizin gözden geçirilmesini gerektirebilir.

Maaş Adaleti

İşverenin, size yüklediği ek görevler karşılığında ekstra ücret ödemesi veya mevcut maaşınızı gözden geçirmesi gerekir. Bu durum Türk İş Kanunu'nda 'eşit işe eşit ücret' ilkesiyle desteklenmektedir. Eğer müdür yardımcısı olarak müdür kadar iş yükünü üstleniyorsanız ve bu durum kalıcı bir hal alıyorsa, ücretlendirmenin yeniden düzenlenmesi talebinde bulunabilirsiniz.

Resmi Ünvan ve Atama

Müdür olarak resmi atamanızın yapılıp yapılmaması şirketin iç politikalarına ve değerlendirmelerine bağlıdır. Ancak, sürekli olarak müdürün iş yükünü üstleniyorsanız ve şirket sizi bu pozisyona resmi olarak atamazsa, iş hukuku açısından haklarınızı koruma altına alacak adımları atabilirsiniz. Bu, iş mahkemesine başvurmak ya da şirket içi resmi bir şikayet dilekçesi vermek olabilir.

Yapılacaklar

Eğer şirketinizle bu konuda diyalog yoluyla bir çözüme ulaşamazsanız, bir iş hukuku avukatı ile görüşmek faydalı olur. Avukatınız, size şirket içinde talep etmeniz gereken prosedürler, gerekirse başvurmanız gereken merciler ve alabileceğiniz yasal yardım hakkında rehberlik yapabilir.

Umarım bu bilgiler sorununuza çözüm bulmanızda yardımcı olur. Şirketinize öncülük ettiğiniz ve sorumluluk aldığınız için sizi tebrik ederim ve hukuki süreçte en adil sonucun sağlanması dileğiyle size başarılar dilerim.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor