Belirsiz Süreli İş Akdinin Feshi ve İşe Dönüş Hakkı İle İlgili Sorular

Kimliği Gizli Kullanıcı

Merhabalar, özel bir kurumda belirli bir kişi, hamile olduğu için ve doğum iznine çıktığı için yerine başka bir kişi işe alınıyor. Doğum izni bitmesine rağmen belirli bir sürede işe başlamamış olduğu için, yerine alınan kişinin sözleşmesi 6 ay kadar daha uzatılıyor. Ancak, izinli olan kişi işe dönmekten vazgeçiyor. Yerine işe alınan kişinin ikinci 6 aylık sözleşmesi dolmasına yakın iş akdi fesh ediliyor. Bu durumda yerine işe alınan kişinin işe dönüş için dava açma hakkı bulunur mu?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Belirttiğiniz durumda, B şahsının iş akdinin feshi ve işe dönüş hakkı konusunda değerlendirme yapmak mümkün. Öncelikle, B şahsının geçici olarak işe alındığını ve belirsiz süreli sözleşmeyle çalıştığını belirtmeniz önemli. Türkiye iş hukuku açısından, belirsiz süreli iş sözleşmeleri, tarafların karşılıklı anlaşması ile ya da İş Kanunu'nda belirtilen haklı sebeplere dayanarak sona erebilir.

İşe İade Davası Açma Koşulları

B şahsı kullanarak belirsiz süreli sözleşmenin sona erdirilmesi durumunda, işe iade davası açabilme hakları İş Kanunu'nun ilgili maddelerine göre değerlendirilir. İşe iade davası açabilme için aşağıdaki koşulların bir arada bulunması gerekmektedir:

  1. İşyerinde 30 veya daha fazla işçi çalıştırılması,
  2. İşçinin en az 6 ay çalışmış olması,
  3. İşverenin işten çıkarma nedenini yazılı olarak bildirmesi,
  4. İşçinin işten çıkartılma tarihinden itibaren bir ay içinde dava açmış olması.

B şahsının durumunda, işverenin B şahsını işe alırken ve iş akdini feshederken uyguladığı usul ve iş hukuku kuralları doğrultusunda hareket etmesi gerekmektedir. Eğer işveren, işten çıkarma işlemini haksız veya usulsüz yapmışsa B şahsının işe iade davası açma hakkı doğabilir.

İşverenin Yükümlülükleri ve İşçinin Hakları

İşverenin, iş akdini feshederken:

  • İşçiyi fesih nedeni konusunda bilgilendirmesi,
  • Fesih için geçerli bir sebep sunması gerekmektedir.

İşten çıkarmanın usulsüz olduğunu düşünen B şahsı, işe iade davası açmak için yukarıda belirtilen koşulları taşıması gerekmektedir. Bu koşullar taşınıyorsa, İş Mahkemesine başvurarak haklarını arayabilir.

Sonuç Olarak

B şahsı, kendi durumu ile ilgili tüm koşulları göz önünde bulundurarak, bir iş ve sosyal güvenlik hukuku uzmanı ile görüşmekten fayda görebilir. Bu sayede, kendi haklarını koruyacak şekilde en doğru adımları atabilir. İşe iade davası açıp açamayacağı konusunda detaylı hukuk desteği alması önemlidir.

Herhangi bir yanı sıra veya daha fazla detay için meslektaşınızla veya bir hukuk danışmanıyla görüşmenizi tavsiye ederim.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor