Anlaşmalı boşanma sürecinde tebligatı kabul etmeme hakkı.

Kimliği Gizli Kullanıcı

Merhaba, yaklaşık 20 gün önce eşimle anlaşmalı boşanma sürecine girdik, dava görüldü ve hakim süreci karara bağladı. Eşime tebligat gitti ve adliyeye gidip imzayı attı. Ancak bana henüz tebligat gelmedi. Bu duruma itiraz edebilir miyim? 'Boşanmıyorum' diyebilir miyim?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Anlaşmalı Boşanma Sürecinde İzlenmesi Gereken Adımlar:

  1. Dava Dilekçesi ve Protokol Hazırlanması: Anlaşmalı olarak boşanmayı düşünen çiftler, boşanma protokolü hazırlarlar. Bu protokol, tarafların mal paylaşımı, nafaka, çocukların velayeti gibi konularda anlaştıkları şartları içerir.

  2. Dava Süreci ve Duruşma: Protokolle beraber boşanma dilekçesi mahkemeye sunulur. Daha sonra taraflar mahkeme tarafından bir duruşmaya çağrılır.

  3. Mahkeme Kararı ve Kararın Tebliği: Mahkeme, tarafların anlaşmalarını ve bu anlaşmanın şartlarını değerlendirir. Eğer tüm şartlar kanunlara uygun ise ve tarafların anlaştığı tespit edilirse, hakim boşanma kararını verir.

Tebligat Süreci ve İtiraz Hakları:

Boşanma kararı verildikten sonra, bu kararın her iki tarafa da tebliğ edilmesi gerekir. Tebliğ, kararın kişilere resmi olarak bildirilmesi anlamına gelir. Eğer eşinize karar tebliğ edilmiş ve imzalamış ise, bu genellikle kararın kesinleşmek üzere olduğunu gösterir. Size henüz tebligat yapılmamışsa, bu durumda boşanma kararı kesinleşmemiştir.

İtiraz Süreci:

  • Karar size tebliğ edildiğinde, tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde karara itiraz edebilirsiniz. Ancak, burada önemli olan nokta anlaşmalı boşanmaya ilişkin olduğu için, eğer anlaşma şartlarında bir eksiklik yoksa ve siz bu anlaşmayı kabul edip imzalamışsanız, itiraz etmenin somut bir dayanağının olması gerekir.

Boşanmamak İçin Yapabilecekleriniz:

  • Şayet boşanma konusunda ciddi bir değişiklik olduysa ve artık boşanmak istemiyorsanız, bunu boşanma protokolü veya mahkeme dilekçesinde belirtmeniz gerekir. Boşanma kararı kesinleşene kadar bu yöndeki isteğinizi mahkemeye iletebilirsiniz.

Size henüz tebligat ulaşmadıysa, en yakın zamanda bir avukat ile görüşerek durumun detaylarını değerlendirmenizi ve gerekiyorsa itiraz sürecini başlatmanızı tavsiye ederim.

Yasal sürecin doğru ve hızlı işlemesi adına en kısa sürede bir avukat yardımı almanız önemli. Size her aşamada yardımcı olmak için buradayım, diğer sorularınız için de yanıt vermeye hazırım.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

  • Boşanma ve Çocuk Velayeti: Eşimden Boşanırken Çocuğumun Velayetini Nasıl Alabilirim?

    Eşimin beni aldattığını öğrendim ancak elimde çok fazla kanıtım yok ve eşim durumu inkar ediyor. Ayrıca 4 yaşında olan çocuğumun velayeti konusunda sorun yaşıyoruz. Ben çocuğumun velayetini istiyorum...

  • İstinaftan Çekilme Sonucunda Boşanma Kararının Geçerliliği

    Çekişmeli boşanma davası kararına istinaf dilekçesi verildikten sonra, eğer istinaftan çekilme dilekçesi verilirse otomatik olarak boşanma davasındaki verilmiş olan karar geçerli olur mu? Yani, ayrı b...

  • Fiili ayrılık nedeni ile boşanma

    Merhaba, reddedilen bir boşanma davası ile ilgili bilgi alabilir miyim? 3 yıllık süreç doldu ve fiili ayrılık nedeni ile tekrar dava açmak istiyoruz fakat haziran ayında bu madde iptal edilmiş. Bu sür...

  • Boşanma Sürecini Kasti Uzatmak

    Merhabalar, çekişmeli boşanma davası kararım çıktı, resmi belge ve delillerim olduğu için karşı taraf tam kusurlu görüldü. Ama ısrarla süreci uzatmaya çalışıyor ve davayı istinafa götürdü. Boşanma ist...

  • Boşanma sonrası mal paylaşımı

    Merhaba, 2018 tarihinde boşanma neticelendi. Ben ve karşı taraf avukat tutmadan protokol imzalayacak hiç bir talepte bulunmadım. Çocukların bu süreçten en az etkilenmeleri adına onlara baksın ve ilgil...

Soru Sor