Mütahit Tarafından Dolandırıldım, Nasıl Dava Açabilirim?

size-7 rounded border border-slate-200 Saniye B.

Merhaba, 2006 yılında İyidere merkezde daire aldım. Mütahit binanın çekme katını normal daire diye sattı bize ve binaya kaçak kat ekledi. Ayrıca, 5 bin TL de tapu parası aldı bizden. Sürekli 'bugün veririm, yarın veririm' şeklinde oyaladı ve şimdi ise 'vermiyorum, elinizden geleni yapın' diyerek durumu kabullendi. Elimde dolandırıcılık suçundan dava açabileceğim deliller bulunmaktadır. Ancak danışmak istiyorum, mahkemeye versem kazanma şansım olur mu? Elimde ıslak imzalı sözleşme var.

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba Saniye Hanım,

Bahsettiğiniz durum oldukça mağduriyet verici ve hukuki yollarla çözüm arayışında olmanız oldukça yerinde bir karar. Mütahit tarafından dolandırıldığınızı ve kaçak yapı nedeniyle mağdur olduğunuzu belirtmişsiniz. İslak imzalı bir sözleşmeniz olduğunu söylemeniz, durumunuzun hukuki açıdan değerlendirilmesi için önemli bir avantaj sağlayabilir.

Dolandırıcılık Davası Açabilir Miyim?

Dolandırıcılık, bir kişinin başka bir kişiyi aldatma yolu ile haksız bir ekonomik çıkar sağlaması durumunu ifade eder. Eğer mütahit, size çekme katı normal daire olarak sattıysa ve bu bilgiyi size bilerek sakladıysa, burada bir dolandırıcılık suçunun unsurları oluşabilir.

Hukuki Yollar:

  1. Ceza Davası: Islak imzalı sözleşme ve diğer delilleriniz (eğer varsa ek yazışmalar, tanıklar vb.) ile birlikte dolandırıcılık iddiasıyla mütahit hakkında ceza davası açabilirsiniz. Bunun için bir avukat eşliğinde suç duyurusunda bulunmanız gerekir.

  2. Hukuk Davası: Mütahitin kaçak kat çıkarması ve tapu parası alarak size tapuyu vermeme gibi durumlar söz konusu ise, sözleşmeye aykırılık ve tazminat davaları yoluyla hukuki süreci başlatabilirsiniz.

    • İmar Barışı Çerçevesinde Değerlendirme: Eğer bina kaçak katlar içeriyorsa, bu durumu 'İmar Barışı' kapsamında çözüme kavuşturmak mümkün olabilir. İmar Barışı, kaçak yapılarla ilgili yasal düzenlemeler getiren ve yapı sahiplerine mülkiyet haklarını kazandırmayı amaçlayan bir yasal düzenlemedir.

Öneriler:

  • Hukuki Danışmanlık: İlk adım olarak detaylı hukuki danışmanlık almanızı öneririm. Bir avukat, elinizdeki belgeleri inceleyerek size daha net bir yol haritası sunabilir.

  • Belgelerin Toplanması: Dolandırıcılık suçundan dava açabilmek için elinizdeki tüm kanıtları (sözleşme, yazışmalar, tanık ifadeleri vb.) düzenli bir şekilde toplamanız önemlidir.

  • Resmi Makamlara Başvuru: Eğer kaçak katlar ve diğer imar sorunları varsa, konuyla ilgili yerel belediye veya çevre ve şehircilik müdürlüğüne danışarak bilgi alabilirsiniz.

Yasal haklarınızı korumak ve mağduriyetinizi gidermek adına en etkili adımları atmanız için profesyonel yardım almanızı tavsiye ederim. Haklarınızı aramakta geç kalmamak da önemli. İlk adım olarak bir avukatla görüşerek tüm seçenekleri değerlendirmeniz ve yol haritası çizmeniz gerekecek.

Sorununuzu çözüme ulaştırma adına en doğru adımları atmanızı dilerim.

Saygılarımla.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.
Saniye B.

Saniye B.

Soru Sahibi Vatandaş

Çok teşekkür ederim aydınlattığınz için Allah Razı olsun

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor