İşten Çıkarıldıktan Sonra Tazminat ve Yıllık İzin Hakları

Kimliği Gizli Kullanıcı

Merhabalar, evlilik nedeniyle eşim bir zamanlar işe gitmedi. Nikah tarihimiz olmadığı için dava açamadık. Şimdi işten çıkarıldı. Bu durumda tazminat hakkı doğar mı? Ayrıca, fazla mesai ve kullanılmamış 4 senelik yıllık izin gibi durumlar var.

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Bahsettiğiniz durumda, eşinizin işten çıkışı ve yaşanan çalışma koşulları ile ilgili hakları konusunda bilgi vermek isterim. İş hukuku çerçevesinde, eşinizin tazminat ve diğer haklarının korunup korunmadığını değerlendirmeye yönelik bazı temel noktaları göz önüne almak gerekiyor.

Tazminat Hakkı

  • Kıdem Tazminatı: Eşiniz işyerinde 1 yıl veya daha fazla çalışmışsa ve işveren tarafından İş Kanunu’nun 24’üncü maddesi kapsamında haklı bir sebep olmaksızın işten çıkarılmışsa, kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. Bu tazminat, çalışılan her tam yıl için 30 günlük son ücret üzerinden hesaplanır.

Fazla Mesai Ücreti

Fazla mesai çalışmaları için genelde işverenin yazılı onayı gereklidir ve bu mesailer için ödenmesi gereken ücret normal çalışma saat ücretinin %50 fazlasıdır. Eşiniz fazla mesai yaptıysa ve bu mesailer için ücret almadıysa, alacaklarını talep edebilir.

  • Fazla Mesai Alacağı: Çalışılan fazla mesai saatleri için ilgili ücretin ödenmeme durumunda, bu ücretlerin tahsili hakkında iş mahkemesinde dava açabilir.

Yıllık Ücretli İzin

Türkiye İş Kanunu'na göre, çalışanların yıllık ücretli izne hak kazanmaları için en az 1 yıl süreyle aynı işveren altında çalışmış olmaları gerekmektedir. Eğer eşiniz 4 yıldır çalışıyorsa ve bu süre zarfında yıllık izinlerini kullanamamış ise, kullanılmayan izinler için ücret talep edebilir.

  • Yıllık İzin Ücreti: Kullanılmayan yıllık izinler için izin süresince ödenmesi gereken günlük ücretin toplamı alınabilir.

Bu konularda daha detaylı bilgi ve destek almak, haklarınızı koruma altına almak adına bir iş hukuku avukatı ile görüşmenizi tavsiye ederim. Eşinizin durumunu en iyi şekilde değerlendirebilmek ve gerekli işlemleri başlatabilmek için sözleşmeler, maaş bordroları ve diğer belgelerle birlikte detaylı bir değerlendirme yapılması önemlidir.

Özellikle iş hukuku alanında deneyimli bir avukat, eşinizin haklarını korumak ve gerektiğinde mahkeme süreçlerini yönetmek için en doğru kişi olacaktır. Avukatistan üzerinden yerel bir iş hukuku avukatı ile irtibata geçebilirsiniz.

Umarım bu bilgiler işinize yarar ve en kısa sürede sorunun çözülmesine yardımcı olur. Daha fazla yardım veya bilgiye ihtiyaç duyarsanız, lütfen sormaktan çekinmeyin.

İyi günler dilerim.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor