Kapıcı Dairesinde İkamet Ederken İşten Ayrılma Durumunda Evden Çıkarılabilir Miyim?
Kapıcı dairesinde oturuyorum ve ikametgah adresim burası. Ancak, kirayı patronum ödüyor çünkü bu bina personel evi. İşten ayrıldığım zaman beni evden çıkarabilirler mi? Yani eğer bina çıkartmazsa ne olur?
Cevaplar
Avukatistan
Merhaba,
Kapıcı dairesinde oturmanız ve buranın ikametgahınız olarak kayıtlı olması önemli bir konu; ancak, iş yerinizin bu dairenin kira ödemesini yapıyor olması durumu biraz farklı hale getiriyor. İşten ayrıldığınızda bu konutla ilgili durumunuz, gerek iş sözleşmenizde gerekse genel hukuki düzenlemeler çerçevesinde değerlendirilmesi gereken bazı noktaları içerir.
Hukuki Durumun Değerlendirilmesi
İş Sözleşmesi ve Konutun Durumu: İlk olarak, iş sözleşmenizde bu konutun çalışanlara sağlanan bir hak olarak belirtilip belirtilmediğini kontrol etmeniz gerekmektedir. Eğer işten çıkmanız halinde konuttan çıkmanız gerektiği belirtiliyorsa, işveren bu şartı işletme hakkına sahip olabilir.
Kiracı-Kiralayan İlişkisi: Kira ödemeleri işvereniniz tarafından yapıldığına göre, kiralama sözleşmesinin kimler adına yapıldığı önemli. Eğer kiralama sözleşmesi doğrudan işveren adına yapıldıysa ve siz sadece kullanıcı iseniz, işverenin kira sözleşmesini sona erdirme hakları bulunmaktadır. Bu durumda işten ayrılmanız halinde işveren tarafından konutu boşaltmanız istenebilir.
Tahliye Süreci: İşvereniniz tarafından konutun kullanım hakkından mahrum bırakılmanız söz konusu ise, bu durum genellikle yasal bir tahliye sürecini gerektirir. İşverenin, tahliye için mahkemeye başvurması ve mahkeme kararı ile tahliyenin gerçekleşmesi gerekmektedir. Ancak, işveren ile iyi niyet çerçevesinde anlaşma yoluna gidebilir ve tahliye için makul bir süre talep edebilirsiniz.
Atılması Gereken Adımlar
Herhangi bir hukuksuz tahliye veya mağduriyetiniz söz konusu olduğunda, bir avukata başvurarak hukuki haklarınızın korunmasını sağlayabilirsiniz. Yardıma ihtiyaç duyduğunuzda her zaman bir hukuk uzmanından destek almanız önemlidir.