İş yerinde mobing sonucu sözleşme feshi ve ihbar süresi

Kimliği Gizli Kullanıcı

Merhaba, iş yerimde ağırlaşan çalışma şartları ve çalışanlar arasında yapılan ayrımcılık nedeniyle mobinge uğradım. Evlilik nedeniyle sözleşmemi feshetmek istediğimi dile getirdim. Patronum sözleşmeyi feshetmemi ertelememi ve bir süre daha iş yerinde çalışmamı istedi. Bu süre zarfında mobing uygulamaları daha da arttı ve iş arkadaşlarım arasındaki ilişkilerim bozuldu. Notere gidip sözleşmemi mobing gerekçesiyle feshetmek istersem ihbar süresi gözetilir mi? Bu süreçte ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olabilir misiniz?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

İşyerinde maruz kaldığınız mobing ve çalışma şartlarıyla ilgili yaşadığınız durumu göz önünde bulundurarak konuya netlik kazandırmak isterim.

Mobingin Hukuki Tanımı ve Haklarınız

Türkiye iş hukukunda, işyerinde psikolojik taciz veya mobing; çalışanın işveren veya diğer çalışanlar tarafından işyerinde sistemli bir şekilde maruz kaldığı kötü muamele veya dışlanma şeklinde tanımlanabilir. Bu durum İş Kanunu'nun çeşitli maddelerinde 'huzur hakkı' ve 'eşit davranma ilkesi' altında koruma altına alınmıştır.

Sözleşmeyi Feshetme ve İhbar Süresi

Sözleşmeyi feshetme kararı aldığınızda, normal şartlar altında İş Kanunu gereğince işverene önceden haber vermeniz gereken ihbar süresine uymalısınız. Fakat, mobing gibi ciddi ve kanıtlanabilir bir durum söz konusu olduğunda, işçi bu durumu kanıtlamak kaydıyla haklı sebep ile derhal fesih hakkını kullanarak ihbar süresini beklemeden iş sözleşmesini sonlandırabilir.

Mobingi Kanıtlama Ve İşlem Süreci

  1. Delil Toplama
  2. Resmi Şikayette Bulunma: İşyerinizdeki insan kaynakları departmanına veya direkt üstlerinize yazılı olarak şikayette bulunabilirsiniz. Bu şikayetin bir kopyasını kendinizde saklayın.
  3. Çalışma Bakanlığına veya Çalışma Mahkemesine Başvuru: Mobing iddiaları sonrası iç huzursuzluk devam ederse, Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına veya yetkili çalışma mahkemelerine başvuruda bulunabilirsiniz.

Yarı Zamanlı Çalışma ve Mobing

Yarı zamanlı çalışmaya geçiş, mobing durumunun çözümü olmayabilir. Mobingin devam ettiğini belirtiyorsunuz; bu durumda, yukarıda belirttiğim gibi haklı sebep ile sözleşmeyi feshetme hakkınızı kullanabilirsiniz.

Bu süreçte alacağınız adımlar, sizin işinizdeki huzuru ve sağlığınızı korumak için elzemdir. Mobingin kanıtlanması ve yasal süreçler karmaşık olabilir; bu nedenle bir iş hukuku avukatı ile çalışmanızı tavsiye ederim. Profesyonel destek almak, haklarınızı koruma altına alırken süreci doğru yönetmenize olanak tanır.

Sağlıklı ve huzurlu çalışma ortamları dileğiyle, her türlü hukuki destek için yanınızdayız. Yardımcı olmamı istediğiniz başka bir konu olursa lütfen belirtin.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor