Kendim İş Yerinden Ayrıldığımda Kıdem Tazminatı ve İzin Ücreti Alabilir Miyim?

Kimliği Gizli Kullanıcı

Merhabalar, 08.05.2019 tarihi itibarıyla bir iş yerinde çalışmaya başladım. Temmuz'un 8'i itibariyle iş yerinden ayrılmayı düşünüyorum. SGK'ya 4A kapsamında 25.09.1995 tarihinde başladım ve toplamda 5.619 prim günüm var. 02.08.1971 doğumluyum. Şu anki iş yerimde çalışmaya başladığımdan itibaren toplamda 13 gün yıllık izin kullandım. Sorum şu; eğer kendim iş yerinden ayrılırsam kıdem tazminatımı ve birikmiş izin günlerimin ücretini alabilir miyim?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Öncelikle, iş hayatınızda yeni bir döneme geçiş yapmayı düşündüğünüz bu süreçte, gereken bilgilendirmeleri yapmak benim için memnuniyet verici. Sorunuz, işten ayrılma ve gibi önemli konulara değinmekte olduğu için detaylıca açıklamada bulunacağım.

Kıdem Tazminatı Şartları

Kıdem tazminatı, çalışanın belirli şartlar altında işten ayrılması durumunda işveren tarafından ödenen bir tazminat türüdür. Bu tazminatı alabilmek için aşağıdaki koşulların bir veya birkaçının karşılanmış olması gerekmektedir:

  • İşveren tarafından iş sözleşmesinin haklı bir sebep olmaksızın feshedilmesi
  • Çalışanın sağlık sebepleri nedeniyle iş sözleşmesini feshetmesi
  • Çalışanın emeklilik için gerekli prim ödeme süresini ve sigortalılık süresini tamamlamış olması ve yaş haddini beklemeksizin iş sözleşmesini feshetmesi
  • Kadın çalışanın evlendikten sonra bir yıl içinde iş sözleşmesini feshetmesi
  • Çalışanın iş yerinde mobbing, cinsel taciz gibi nedenlerle iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmesi

Kıdem Tazminatı ve İşten Kendi İsteğiyle Ayrılma

Kendi isteğinizle işten ayrıldığınız takdirde, genel koşullar altında kıdem tazminatı hakkı kazanamazsınız. Ancak, yukarıda sayılan bazı özel durumlar söz konusu olduğunda bu tazminatı talep edebilirsiniz.

Birikmiş İzin Günleri Ücreti

İşten ayrıldığınızda, kullanmadığınız yıllık izinlerin ücreti ödenmekle yükümlüdür. Çalışma sürenize bağlı olarak kazanmış olduğunuz izin günleri ve bu günler içinde kullanmadığınız izinler, işveren tarafından gününüzün ücreti ile çarpılarak size ödenmelidir.

Örneğin, iş sözleşmenizde belirtilen yıllık izin hakkınızı tam olarak kullanmadıysanız, kullanılmayan izin günleri için karşılık gelen ücret hesaplanarak size ödenir.

Özetle

Kendi isteğinizle işten ayrılmanız durumunda kıdem tazminatı alma hakkınız genellikle bulunmamaktadır. Ancak, kullanmadığınız yıllık izinlerin ücreti, işten ayrılmanızla birlikte tarafınıza ödenmesi gereken bir hak olarak karşınıza çıkmaktadır.

Kariyerinizdeki bu yeni aşamada sizlere başarılar dilerim. Herhangi bir konuda daha fazla yardım veya açıklama gerekiyorsa, yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor