Haksız Yere İşten Çıkarıldım, Tazminat Davası Nasıl Açabilirim?
İki yıl çalıştığım şirket tarafından haksız yere işten çıkarıldım ve tazminat ödemek istemiyorlar. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim? Yardımcı olabilir misiniz?
İki yıl çalıştığım şirket tarafından haksız yere işten çıkarıldım ve tazminat ödemek istemiyorlar. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim? Yardımcı olabilir misiniz?
Merhaba. İşyerime sağlık sorunlarımdan dolayı heyet raporu verdim ve çıkışımı kıdem tazminatımı alabilmek için bekliyorum. Ancak 40 gün geçmiş olmasına rağmen, 'görüşmeler sürüyor' denilerek beni bekl...
Ben 3 ay önce iş kazası geçirdim. Kaynak maskesine demir parça kırılıp fırladı ve kaynak maskesinin camını patlattı, camlar sağ gözüme girdi. Normalde fabrikanın bize 'mika' adında bir plastik parça v...
Toplamda 20 çalışanın olduğu bir fabrikada üretim/kalite mühendisi olarak çalışıyorum. İşe başlangıç tarihim 1 Eylül 2022. 25 Ağustos 2023'te evlendim ve 20 Ağustos 2024 tarihinde evlilik sebebiyle iş...
Erkek arkadaşım 19 yaşında ve iş çıkışında arabayla eve dönerken yanında 40 yaşlarında iki işçi arkadaşıyla beraber eve dönüyor. Arabayı erkek arkadaşım kullanıyor. Yolda, gözüne güneşin vurmasından d...
2 yıldır çalıştığım özel sektörde, bir süpervisör WhatsApp üzerindeki yazışmalarda bana boşalan pozisyona terfi edeceğim dedi. Ancak 1 hafta sonra farklı bir arkadaşıma terfi verildi ve 'üst yönetim k...
Cevaplar
Avukatistan
Merhaba,
1. İşe İade Talebi
İş Kanunu'na göre, eğer iş yerinizde 30 veya daha fazla çalışan varsa ve siz en az 6 ay çalıştıysanız, işe iade talebinde bulunabilirsiniz. Bu talebi, işten çıkarıldığınız tarihten itibaren 1 ay içinde İş Mahkemesi'nde dava açarak yapmanız gerekmektedir.
2. Kıdem Tazminatı
Kıdem tazminatı alabilmeniz için, iş sözleşmenizin iş veren tarafından haksız bir sebeple feshedilmiş olması gerekmektedir. Kıdem tazminatı hesaplaması, çalıştığınız süreye göre (her tam yıl için 30 günlük ücret) yapılır. İşten ayrıldığınızda bu tazminatın ödenip ödenmediğini kontrol etmelisiniz.
3. İhbar Tazminatı
Eğer işveren sizinle olan iş sözleşmenizi yasalara uygun bir şekilde sonlandırmadıysa, yani gerekli ihbar süresini vermeden sizi işten çıkardıysa, ihbar tazminatı talep edebilirsiniz. İhbar süresi, kıdeme göre 2 haftadan 8 haftaya kadar değişebilir.
4. İş Mahkemesinde Dava Açma
Yukarıda belirtilen haklarınıza ilişkin olarak, bir iş hukuku avukatı ile çalışarak, haklarınızı savunacak resmi bir dava süreci başlatabilirsiniz. Avukatınız, gereken belgeler ve dava dilekçesi ile size yardımcı olacaktır.
5. SGK ve Çalışma Bakanlığı'na Başvuru
Ayrıca, iş sağlığı ve güvenliği, ücretlendirmeler veya diğer çalışma koşulları ile ilgili yaşadığınız sorunlar varsa, SGK veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na şikayette bulunabilirsiniz.
Sizden ricam, sürecin daha net bir şekilde yönetilmesi için yaşadığınız durumu, işten çıkarılma şeklinizi, çalışma sürenizi, ve şirket hakkında diğer bilgileri detaylı bir şekilde paylaşmanızdır. Bu bilgiler ışığında, sizin için en uygun çözüm yolunu birlikte belirleyebiliriz.
İş hukuku alanında profesyonel yardım almanız, haklarınızı koruma altına almanız açısından önemlidir. Bir avukatla görüşmenizi tavsiye ederim.
Yardıma ihtiyacınız olursa buradayım, başka sorularınız için lütfen çekinmeden yazın.