Kat Karşılığı Arsa Sözleşmesi Feshi: Noter mi, Mahkeme mi?

Kimliği Gizli Kullanıcı

Merhaba, 2023 yılının birinci ayında bir mutahite yüzde 50 oranında bir yer verdim. Sözleşmemiz 2024'ün birinci ayında sona ermesine rağmen, şu ana kadar sadece temeli döşendi ve bodruma ait demir bağlandı. Bu durum karşısında noterden mi fesih etmeliyim yoksa mahkeme yolunu mu tercih etmeliyim? Sözleşmede, herhangi bir ihtara gerek kalmadan feshedilebilir kısmını ekledirmiştim. Teslim edilmemesi durumunda ne yapmalıyım?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Öncelikle yaşamış olduğunuz hukuki durumda doğru adımları atmak için önemli görülen noktaları dikkatlice ele almanız gerekiyor. Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri, genellikle taraflar arasında ciddi yükümlülükler ve kazanımlar içerir. Sözleşmenin süresi dolmasına rağMen işin beklenen seviyede olmaması, hukuki bir takım adımların atılmasını gerektirebilir.

Sözleşmenin Feshi

Verdiğiniz bilgilere göre, sözleşmenizde işin zamanında tamamlanmaması durumunda ihtar çekmeye gerek kalmadan doğrudan fesih yapabileceğiniz bir hüküm bulunuyor. Bu durumda, noter aracılığıyla fesih bildiriminizi yapmanız en temiz ve kayıtlı bir şekilde süreci yönetmenizi sağlar. Noter aracılığıyla gönderilecek olan fesih bildirimi, tarihi itibarıyla muhatap tarafından bilinen ve kesin bir sonuç içerir. Aynı zamanda, iş bu şekilde sonlanmazsa, sizin haklarınızı mahkemede daha rahat kanıtlayabilmeniz açısından yararlı olacaktır.

Mahkeme Yolu

Eğer sözleşmeyi feshettikten sonra müteahhit tarafından itiraz gelir veya mukavele gereğince size karşı yükümlülükler yerine getirilmezse, hukuki yollarla haklarınızı aramak için mahkeme yoluna gitmek gerekebilir. Bu süreçte, bir avukatla çalışarak davanızın sağlam temellere oturtulması önem taşır. Dava sürecinde, sözleşmeniz, yapılan işlerin durumu ve diğer kanıtlar, hak iddia etmek ve tazminat talep etmek için kullanılabilir.

Öneriler

  • Noter Fesih Bildirimi: İlk adım olarak, sözleşmedeki feshi noter vasıtasıyla müteahhite bildirin.
  • Hukuki Danışmanlık: Karşı tarafın olası itirazlarına karşı ve sürecin hukuka uygun yürütülmesi için bir avukattan destek almayı düşünün.
  • Dokümantasyon: Süreç boyunca işin durumu, yapılan işlemler ve taraflar arasındaki yazılı haberleşmeler gibi tüm dokumentasyonu düzenli olarak saklayın. Bu belgeler, olası bir dava sürecinde delil olarak büyük önem taşır.

Bu süreçler hakkında daha detaylı bilgi ve desteğe ihtiyaç duymanız durumunda, alanında uzman bir avukat ile görüşmenizi öneririm.

Umarım bu bilgiler sorununuzun çözümüne yardımcı olur. Her türlü hukuki süreçte yanınızda olmaktan memnuniyet duyarım.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor