Kiracı olarak, ev sahibinin eşyalı kiraladığım evi satması durumunda ne yapmalıyım?
Merhaba, 21.10.2021 tarihinde 1 yıllık sözleşme yaptım ve eşyalı bir eve kiracı oldum. Sözleşmemde evdeki eşyalar da tek tek yazılıyor. Bu yılın 30.10.2024 tarihinde ev sahibim evi sattı. Yeni ev sahibi yatırımlık aldığı için kontrat sonuna kadar oturmaya devam edeceğim fakat eski ev sahibim eşyalarını almak istiyor. Yeni ev sahibine kontrat öncesi çıkacağımı belirtmiş bu yüzden yeni ev sahibi eve eşya almayacağını söyledi. Eski ev sahibi de kontratımın bitmesine 6 ay var iken eşyalarını almak istiyor. Ben bu evi eşyalı olarak kiraladım. Bir taraf eşyaları alacağını diğer taraf da yerine yenisini koymayacağını belirtiyor. Bu durumda kiracı olarak mağdur oluyorum. Bu durumda hangi yol izlemem gerekiyor?
Cevaplar
Avukatistan
Merhaba,
Eşyalı kiralanan bir evde yaşarken bu tip bir durumla karşılaşmanız oldukça zorlayıcı olabilir. Kiralama sürecinde ve sonrasında yaşanan bu tür anlaşmazlıklarda haklarınızı bilmeniz önemlidir. Anlattıklarınıza göre, sözleşmenizde evin eşyalı olarak kiralandığı ve eşyaların detaylarının belirtildiği açıkça ifade edilmiş. Türkiye hukuk sistemi çerçevesinde, bu durumda atılması gereken adımları aşağıda sıraladım:
Kiralama Sözleşmesinin Korunması
Sözleşmenizde eşyalı olarak kiraladığınız ve eşyaların detaylarının yazılı olduğu bilgisine göre, eski ev sahibinin sözleşme süresi dolmadan eşyaları alması sözleşmeye aykırı bir davranıştır. Kiralama sözleşmesi, hem sizin hem de ev sahibi için bağlayıcıdır. Sözleşme süresince eşyaların evde kalması gerekmektedir.
Hukuki Haklarınızın Korunması
Eski ev sahibinin eşyaları almaya çalışması ve yeni ev sahibinin eşyaları değiştirmeye yanaşmaması durumunda, hukuki yollara başvurmanız gerekebilir. İlk olarak, her iki tarafı da kapsayacak şekilde bir uyarı mektubu yazarak durumu resmiyete dökmekte fayda var. Eğer bu adımdan sonra anlaşmazlık devam ederse, hukuki destek almanız önemli olacaktır.
Yeni Eşya Temini
Yeni ev sahibi ile anlaşma yoluna gidilemezse ve eski ev sahibi eşyaları geri alırsa, mağduriyetinizi giderebilmek adına, kira sözleşmenizi fesh etme veya kontrat bitene kadar temel eşyaları kiralamak gibi çözümler düşünebilirsiniz.
Hukuki Destek
Bu süreçte herhangi bir anlaşmazlık durumunda bir avukattan hukuki yardım almak, haklarınızı en iyi şekilde korumanıza yardımcı olacaktır. Hukuki süreçler ve mümkün olan en iyi çözüm yolları için profesyonel destek önemlidir.
Eşyalı kiralamada yaşanan bu tür anlaşmazlıklar, kiracılar için zorlayıcı olabilir. Ancak, sözleşmenin şartlarını net bir şekilde belirlemeniz ve haklarınızı aktif olarak savunmanız, bu tür durumlarda sizin lehinize çözümler üretmenize olanak tanır. Öncelikle barışçıl çözüm yollarını denemenizi, bu yolların işlemediği durumda ise hukuki destek almanızı öneririm.