Denetimli Serbestlik Sürecinde Yeni Suç İşlendi ve 'Zorla Getirilme' Anlamı?

size-7 rounded border border-slate-200 Kaan A.

2016 senesinde askeri ceza kanununa muhalefet suçundan açılan bir davadan hapis cezası aldım ve bu dava 2020'de bitti. İndirimlerle 5 ay hapis cezasına çarptırıldım ve sonrasında bunu HAGB şeklinde 5 sene erteledim. 2022 senesinde basit bir trafik tartışması sonucunda karşılıklı olarak vatandaştan şikayetçi olduk. Bu dava ise 2024 6. ay'ında bitti ve mala zarar verme suçundan 2.000 TL para cezası aldım ve bunun ödemesini yaptım. Fakat bu son tartışma denetimli serbestlik sürecinde olduğum için bu durum 5 ay hapis cezasının denetimini bozdu ve yarım sene kala denetimin bitmesine zorla getirilme kararı çıktı. Şimdi merak ettiğim durum bu cezayı çekmek zorunda mı kalacağım? Önümüzdeki ay mahkeme var ve mahkeme denetim aldığım mahkemeye benim hakkımda ihbar yazmış. Özellikle polis ya da jandarmaya rastlasam gözaltına alınır mıyım? Eğer durum buysa zaten kendim gidip teslim olacağım. Fakat mahkemeye yakalanmadan gitme şansım var mı? Bu konuda net bir bilgiye sâhip değilim. Bir de zorla getirilme ile yakalama arasındaki fark nedir?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Öncelikle yaşamış olduğunuz hukuki süreçlerle ilgili endişelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Konuyu açıklığa kavuşturmaya çalışacağım.

Haklaştırılmış Cezanın İnfaz Durumu ve Denetimli Serbestlik

Verilen hükmün geriye kalan denetim süresinin sonlanmadan önce yeni bir suç işlemeniz, denetimin bozulmasına neden olmuş. Bu durum, daha önce ertelenen 5 ay hapis cezasının infaz edilmesi ihtimalini beraberinde getirir. Haklaştırılmış cezanın, mahkemenin takdirine bağlı olarak infaz edilip edilmeyeceği veya başka bir cezai işlemle karşılaşabileceğinizi öğrenmek için duruşmanızda kesin ve net bilgilere ulaşabilirsiniz.

Zorla Getirilme ve Yakalama Emri Arasındaki Fark

Zorla getirilme, mahkeme tarafından bir duruşmaya ya da işleme katılmamanız halinde hakkınızda verilen karardır. Bu, mahkemenin sizi hâkim karşısına çıkarmak için polis tarafından zorla getirtme yetkisidir. Zorla getirilme genellikle duruşmalara katılmama ya da adli makamlar tarafından ifadenizin alınması gerektiğinde kullanılır.

Yakalama emri ise yargılama süreci içerisinde veya yargılama sonrasında verilen hapis cezasının infazı için çıkarılır. Bu emir, adli kontrol şartlarının ihlali, firar veya benzeri durumlar gibi daha ciddi sebeplerle verilebilir. Yakalama emri çıkarıldığında, bu emri yerine getirmek üzere polis veya jandarma tarafından aktif olarak aranmaya başlarsınız.

Zorla getirilme kararının UYAP'ta görülmesi, mahkemeye gitmeniz yönünde bir bilgi verebilir ve bu durumda gönüllü olarak mahkemeye başvurmanız olumlu bir adım olabilir. Ferdî durumunuz ve hukuki konumunuz hakkında daha fazla bilgi almak ve bu süreci nasıl yöneteceğiniz konusunda profesyonel destek almak adına bir avukatla iletişime geçmenizi öneririm.

Bu tür durumlar hassas ve karmaşık olabilir, dolayısıyla adımlarınızı atarken hukuki destek almak her zaman lehinize olacaktır. Umarım en kısa sürede bu meseleyi olumlu bir şekilde çözersiniz. Eğer başka sorularınız olursa yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.

Saygılarımla, [İsminiz]

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur
Soru Sor Danışmanlık Talep Et