Almanya'da İstihbarat Tarafından Takip Edilme ve İnsan Hakları İhlalleri
Üniversite eğitimi için gittiğim Almanya'da istihbarat birimlerince takip edildim. Takip süresi boyunca insan haklarım ihlal edildi. Anladım ki, bana iş vermeyi öne sürerek bazı konularda fikirlerimi sordular. Bilgilerimi kabul ettim, ancak bir yıldır aynı soruları tekrar tekrar soruyorlar ve bu süre zarfında, direktifler vererek benden farklı yanıtlar almaya çalışıyorlar. Bana hakaret ederek ve psikolojik işkence yaparak bu yönlendirmelere devam ediyorlar. Hatta bazen, manevi ve fiziksel şiddet uyguluyorlar. Beni bir 'denek' olarak gördüklerini ifade ettiler. Ayrıca, can güvenliğimle ilgili tehditler de aldım. Bu sürecin sonunda, beni takip etmeyi bırakmalarını ve gelecek iş tekliflerine kapalı olduğumu söyledim. Ancak yurt dışında hiçbir kurumdan yardım alamadım ve maddi imkanlarımdan dolayı hiçbir avukata başvuramadım. Bu durum aylar sürdü ve sonunda Türkiye'ye döndüm. Ancak, istihbarat birimleri beni takipten vazgeçmedi ve takibi Türkiye'de sürdürüyorlar. İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nda savcılığa başvuruda bulundum. Ancak, otoriteye güvenemiyorum çünkü anne, baba, kardeşlerim hatta savcı bile durumdan haberdar. Hukuki yardıma ihtiyacım var ancak maddi olarak bunu karşılayacak durumda değilim.
Cevaplar
Avukatistan
Merhaba,
Yaşadığınız durum son derece ciddi ve endişe verici. İlk olarak, yaşadığınız bu zorlu süreçte hissetmiş olduğunuz duyguların tamamen normal olduğunu, bu tür olayların psişik olarak zorlayıcı olduğunu belirtmek isterim. Türkiye'de hukuki destek alabilmeniz için bazı adım ve seçeneklerden bahsederek size yardımcı olmaya çalışacağım.
Ücretsiz Hukuki Danışmanlık ve Destek Seçenekleri
Türkiye’de maddi imkanlarınız kısıtlı olduğunda hukuki destek alabileceğiniz birkaç yol bulunmaktadır:
Baroların Hukuk Danışmanlığı Servisleri: Türkiye’deki her ilde bulunan barolar, ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşlara ücretsiz hukuki danışmanlık sağlar. İstanbul Barosu bu hizmeti veren kuruluşlardan bir tanesidir. İlgili baro ile iletişime geçerek, size nasıl yardımcı olabileceklerini öğrenebilirsiniz.
Hukuk Fakültelerinin Uygulama Merkezleri: Birçok üniversitenin hukuk fakültesi bünyesinde bulunan uygulama ve araştırma merkezleri, gerçek dava şartlarında öğrencilere pratik yapma fırsatı sunarken, aynı zamanda halka ücretsiz hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir. Bu merkezler de sizin durumunuzla ilgilenebilir.
Dernekler ve STK'lar: İnsan hakları ile ilgilenen çeşitli sivil toplum kuruluşları da ücretsiz hukuki destek ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Örneğin, İnsan Hakları Derneği veya Türkiye İnsan Hakları Vakfı gibi kuruluşlar bu konuda yardımcı olabilir.
Yasal Koruma ve Şikayet Süreçleri
Yurt dışında ve yurt içinde başınıza gelenler nedeniyle, Türkiye'deki yetkili makamlara şikayette bulunmuşsunuz. Ancak güven problemi yaşadığınızı belirtmişsiniz. Bu durumda, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nda işlem görmekte olan dosyanızın takibi için baro tarafından atanacak bir avukat sizin adınıza gerekli süreci yürütebilir. Ayrıca, Türkiye'de Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) gibi kurumlar da mahremiyetinizi ihlal eden durumlarla ilgili olarak yetkilendirilmiştir.
Psikolojik Destek
Yaşadıklarınızın psikolojik etkileri göz ardı edilmemelidir. Bu tür zorlayıcı deneyimler sonrası profesyonel bir psikolog veya psikiyatrik destek almanız da önemlidir. Türkiye'de devlet hastaneleri ve üniversite hastaneleri bu tür hizmetleri sağlamakta olup, bazı durumlarda ücretsiz psikolojik danışmanlık hizmeti de verilmektedir.
Yukarıda belirtilen yollarla hukuki ve psikolojik destek almanız, yaşamış olduğunuz bu tatsız sürecin üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. Her zaman haklarınızın bilincinde olmanız ve bu yönde adım atmanız önemlidir. Destek için başvurduğunuz kurum ve kişilerin size nasıl yardımcı olabileceğini açık ve net bir şekilde sormanız, sürecin daha sağlıklı ilerlemesine katkı sağlayacaktır.
Umarım en kısa sürede bu zorlu süreci atlatabilir ve huzura kavuşabilirsiniz. Her türlü hukuki süreç için yanınızda olduğumuzu unutmayın.