Unvan Değişikliği Sonrası Çalışma Koşulları ile İlgili Nasıl Dava Açabilirim?

Kimliği Gizli Kullanıcı

Çalıştığım kurum, ben hemşireyken beni unvan değişikliğine zorladı ve bilgisayar işletmeni kadrosuna geçirdi. Ancak şu an pişmanım çünkü bana sekreterlik yaptırıyorlar. Bu durumda kuruma karşı nasıl bir dava açabilirim ve hangi hukuksal yollara başvurabilirim?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Ünvan değişikliği ile ilgili yaşadığınız sorunları anlıyorum ve bu durumun ne kadar rahatsız edici olabileceğini tahmin edebiliyorum. Ünvanınızın değişikliği ve görev tanımınızın sizin rızanız olmadan değiştirilmesi, çalışma hukuku çerçevesinde değerlendirilmesi gereken bir konudur. Bu tip bir durumda atmanız gereken adımlar ve başvurabileceğiniz hukuki yollar aşağıda açıklanmıştır.

Hukuki Sürecin Başlatılması

  1. İşyeri İle Görüşme: İlk adım olarak, işvereninizle durumu görüşmek önemlidir. Çalışma koşullarınızın değiştirilmesi konusunda mutabakat sağlanıp sağlanmadığını, bu değişikliğin geçici mi yoksa kalıcı mı olduğunu netleştirmek için yazılı bir şekilde (e-mail veya mektup yoluyla) işvereninizle iletişime geçin.

  2. Yasal Danışmanlık: Bir avukattan yasal danışmanlık almanız önerilir. İş Kanunu çerçevesinde sizin haklarınız ve işverenin yükümlülükleri hakkında detaylı bilgi edinin. Özellikle işe alındığınız pozisyon ile mevcut yaptığınız iş arasındaki farklılıklar ve bu durumun yasal yükümlülüklere nasıl etki ettiği konusunda bilgi almanız önemlidir.

Dava Açma Süreci

  • İş Mahkemesi: Eğer işvereniniz ile bir çözüm bulamazsanız, iş mahkemesinde dava açma hakkınız bulunmaktadır. Bu dava, genellikle işin tanımının ve ünvanının değişikliği, iş sözleşmesinin ihlali veya haksızlık gibi sebepler üzerine kurulabilir.

  • Davanın Konusu: İşe alındığınız görev ve ünvandan farklı bir işte çalıştırılmanızın iş sözleşmenize aykırı olup olmadığını, iş sözleşmenizin ihlal edilip edilmediğini belgelemek için dava açabilirsiniz. Adil çalışma koşulları ve eşit muameleyi temin etme gibi sebeplere dayandırılabilir.

  • Bilgi ve Belge Toplama: İşe başladığınızda imzaladığınız iş sözleşmesi, iş tanımınızı içeren belgeler, ünvan değişikliğine dair yapılan yazılı iletişimler ve bu konuda işvereninizle yaptığınız diğer yazışmalar gibi evrakları hazırlayın.

  • Tanık ve Deliller: Eğer mümkünse, durumunuzu destekleyecek tanıklar ve diğer delilleri dava dosyanıza eklemeyi düşünebilirsiniz.

İş hukuku, çalışanların haklarının korunması konusunda oldukça detaylı düzenlemeler içerir. Bu tür bir süreçte profesyonel yardım almak ve yasal haklarınızı tam olarak anlamak sizin için önemlidir. Her zaman olduğu gibi, hukuki yardım almanız bu süreçte en doğru bilgi ve stratejiye sahip olmanızı sağlar.

Umarım bu bilgiler işinize yarar ve durumunuzun en iyi şekilde çözümlenmesine yardımcı olur. Herhangi bir sorunuz olursa yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.

İyi günler dilerim.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Türkiye yasaları gereği avukatlar ücretsiz danışmanlık veremez.
  • Avukatlar asgari ücret tarifesine uymak zorundadır.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
Danışmanlık Talebi Oluştur
Soru Sor Danışmanlık Talep Et