Boşanma sürecinde çocuğumu göremiyor ve ev farklılılıkları yaşıyorum ne yapmalıyım?

Kimliği Gizli Kullanıcı

Merhabalar, öncelikle kolaylıklar diliyorum. Eşimle boşanma aşamasındayız ve 3 yaşında bir kız çocuğumuz var. 22 Nisan 2024'ten bu yana ayrıyız. Ekim 2024'te bir araya geldik. Evden ayrıldıktan sonra kiralık eve çocuğumla birlikte geri döndüm. Eşime uzaklaştırma almıştım, ama Ekim ayında barıştıktan sonra yine düzen tutmadı. Şiddet, alkol ve beni evden atma girişimlerine devam etti. Durumun kontrolden çıkacağını düşündüğümde KADES üzerinden polisi aradım. Eşim eşyalarını arkadaşı ile toplayıp gitti. Ne anlaşmalı boşanmaya yanaşıyor ne de ortak bir anlaşma istiyor. Daha önceden de şiddet dolayısıyla darp raporlarımız olmuştur. Avukat ücretleri yüksek olduğu için çaresiz hissediyorum. Asgari ücretli olarak çalışıyorum ve fakat aynı zamanda kira, eve dair giderler ve ödemeler derken maaşım zor yetiyor ve avukat ücretini karşılayabilecek gücüm yok. 6 Mart 2025 tarihinde çocuğumu annesinin evine götürdü ve 17.03.2025 tarihine kadar bana göstermediler, bana getirmediler. Çocuğumu görmek için ya anlaşmalı boşanmayı imzalamamı ya da evden çıkmamı istiyorlar. Her ne kadar ev ve eşyalarım da olsa, çocuğumun düzenini bozmak istemiyorum. Bunun yanı sıra, eve kira artışını konusunda da sorunlar yaşıyorum. Bu durum beni oldukça yoruyor ve haksızlığa uğradığımı ve hakkımın elinden alındığını düşünüyorum. Çocuğumu görememenin verdiği üzüntüyü tahmin edemezsiniz. Durumum hakkında ne yapabileceğim konusunda bana yol gösterebilir misiniz? İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Öncelikle yaşamakta olduğunuz sorunlar nedeniyle üzüntülerimi belirtmek isterim ve bu süreçte üzerinizde oluşan baskının farkındayım. Şüphesiz ki, böylesine zor bir dönemde yalnız hissetmek oldukça zorlayıcı olabilir ancak bilin ki bu süreci yönetmek için çeşitli hukuki yollara başvurmanız mümkün.

Çekişmeli Boşanma Süreci ve Çocuk Velayeti

Çekişmeli boşanma sürecinde, mahkeme, taraflar arasındaki anlaşmazlıkları göz önünde bulundurarak karar verir. Çocuğunuzun velayeti gibi konular, çocuğun menfaatleri doğrultusunda değerlendirilir.

Avukatlık Ücreti ve Hukuki Destek

Maddi durumunuz göz önünde bulundurulduğunda, devlet tarafından sağlanan adli yardım hizmetinden faydalanabilirsiniz. Türkiye Barolar Birliği bünyesindeki adli yardım servisleri maddi durumu yeterli olmayan vatandaşlara ücretsiz veya indirimli hukuki hizmet sağlamaktadır. İlgili Baro'nun adli yardım bürosuna başvurarak, durumunuzu anlatan bir dilekçe ile hizmet talebinde bulunmanız gerekecek.

Çocuğunuzu Görememe Durumu

Eşinizin çocuğunuzu size göstermeme davranışı, şartlarını size kabul ettirme çabası olarak nitelendirilebilir. Bu tür bir zorlama, hukuka aykırıdır ve çocuğun üstün yararlarına aykırı olabilir. Çocuğunuzu görebilme hakkınızı kullanmak için ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun çerçevesinde gerektiğinde yasal yollara başvurabilirsiniz.

Pratik Adımlar
  1. Adli Yardım: İkamet ettiğiniz yerdeki Baro'ya giderek adli yardım için başvuru yapın. Maddi durumunuzu belgeleyen evraklar (maaş bordrosu, kira kontratı vb.) ile birlikte.

  2. Çocukla Kişisel İlişki Kurulması: Mahkemeden, çocuğunuzla şahsi ilişki kurulmasına dair bir karar çıkartılması için başvuru yapabilirsiniz. Bu, eşinizin sizi çocukla görüştürmeme tutumuna karşı koruma sağlayacaktır.

  3. Şiddet ve Tehdit Durumları: Eğer eşinizden fiziksel veya psikolojik olarak herhangi bir tehdit alıyorsanız, derhal en yakın polis merkezine giderek şikayetçi olabilir ve koruma talep edebilirsiniz.

Bu süreçte atılacak adımlar oldukça zor olabilir ama unutmayın ki hukuk, adaletli çözümler sunmak için vardır. Size en uygun çözümü bulmak adına bir hukuk profesyoneli ile çalışmak önemlidir. Şimdiden iyi dileklerimi sunuyor ve gereken hukuki desteği bir an önce alabilmeniz için umut ediyorum. Sormak istediğiniz başka bir konu olursa, lütfen çekinmeden sorun.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur
Soru Sor Danışmanlık Talep Et