Kiracıya Açılan Tahliye Davası Sonrası İstinaf Süreci ve Masraflar

Kimliği Gizli Kullanıcı

İhtiyaç sebebiyle kiracıya tahliye davası açtım ve kazandım. Karar çıktı ve masraflar karşı tarafa yansıtıldı. Karşı taraf istinafa başvurdu ve biz de istinafa cevap dilekçesi yazdık. Ancak davalı istinaf başvuru dilekçesi yazmış ama harcını ödememiş. 1-2 hafta sonra, davalıya Temyiz Harç - masraf tamamlatılması hakkında bir muhtıra yayınlandı. İstinaf başvurusunun değerlendirilmesi için ödeme yapması gerektiğine dair bu muhtıra, yayınlandığı tarihten bu yana 3 hafta geçmesine rağmen henüz davalıya tebliğ edilmedi. Biz de 10-15 gün önce, masraflarımızı yatırmamış olduğumuzu fark ettik ve 200 TL gider avansını 15 gün önce mahkemeye yatırdık. Ancak mahkemeden henüz bir geri dönüş olmadı. Bu durumda sorum, bu gecikmeden ötürü bizim bir sorumluluğumuz olup olmadığıdır. Muhtıra e-devlet'te 05.12.24 tarihinde göründü fakat ben gider avansını 12.12.24 tarihinde yatırdım. Bu yüzden gecikme yaşandı mı acaba? Şu anda muhtıranın tebliği mahkeme tarafından yapılacak mı? Ayrıca, bu durumun sonradan benim aleyhime bir etkisi olabilir mi?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Tahliye davasıyla ilgili olarak yaşadığınız süreç ve bu süreçte karşılaştığınız istinaf süreci hakkında belirsizlikleriniz olabilir. Anlattığınız durumu dikkate alarak cevaplamaya çalışacağım.

İstinaf Süreci ve Gider Avansı ile İlgili Sorumluluklar

İstinaf sürecinde, davanın taraflarından birinin harç ödemesi gerekiyorsa, bu harcın belirtilen süre içinde ödenmesi gerekmektedir. Eğer davalı tarafından istinaf harcı ödenmemişse ve mahkeme tarafından bir muhtıra yayınlanarak ödeme yapılması istenmişse, bu durumda davalının ödemeyi yapması gerektiği belirtilmektedir. Harcın ödenmemesi durumunda istinaf başvurusu işleme alınmayabilir.

Sizin tarafınızdan daha sonra yatırılan 200₺ gider avansı, istinaf sürecinde mahkemenin işlemlerini yürütebilmesi için gereklidir. Ancak, bu ödemenin ne zaman yapılması gerektiği ve bu ödemenin tebligat sürecine etkisi olup olmadığı konusunda belirsizlik olabilir.

Muhtıranın Tebliği

Muhtıranın tebliği konusunda, genellikle bu işlem mahkeme tarafından yürütülmekte ve muhtıra ilgili tarafa usulüne uygun bir şekilde tebliğ edilmektedir. Tebligatın gecikmesi, çeşitli nedenlerle olabilir. Örneğin, davalı tarafın adres bilgilerinde bir hata olması ya da tebligatın yapılacağı adreste bulunamaması gibi.

Sizin yapmanız gereken 200₺'lik gider avansını yatırdığınız için, bu ödemenin muhtıra tarihinden sonra yapılmasının özel bir sorun teşkil etmemesi gerekir. Yani, mahkeme işlemleri için gereken avansın ödenmiş olması, sizin yükümlülüklerinizi yerine getirdiğinizi gösterir.

Olası Riskler ve Öneriler

Mahkemenin tebligat sürecinde yaşanan gecikmelerden dolayı bu durumun sizin aleyhinize bir etki yapması beklenmez. Ancak, yine de sürecin düzgün işleyip işlemediğini takip etmek ve herhangi bir eksiklik ya da gecikme olduğunda mahkeme yazı işleri müdürlüğüne başvurarak bilgi almanız yararlı olabilir.

Özetle, yapmanız gereken ödemeleri yaptığınıza ve bu ödemelerin kayıtlara geçtiğini e-Devlet üzerinden takip edebiliyorsanız, sürecin normal seyrinde ilerlemesi beklenebilir. Ancak, endişeleriniz ve sorularınız varsa, ilgili mahkeme birimi ile iletişime geçmekten çekinmeyin.

Umarım bu bilgiler sürecinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olur. Herhangi başka bir sorunuz olursa yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.
Selahattin Okan  B.

Selahattin Okan B.

Vatandaş

Çok teşekkür ederim

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Türkiye yasaları gereği avukatlar ücretsiz danışmanlık veremez.
  • Avukatlar asgari ücret tarifesine uymak zorundadır.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
Danışmanlık Talebi Oluştur
Soru Sor Danışmanlık Talep Et