Evlilikte Alınan Ev, Boşanma Sonrası Satışı Hakkında Hukuksal Sorun

size-7 rounded border border-slate-200 Vesile P.

Merhabalar, evlilik sürecindeyken 2018 yılında aldığımız bir ev var. 2022 yılında boşanma gerçekleşti. Mahkeme kararında, ortak evde çocuk ile beraber benim (kadın) kalacağına hükmedildi, bu bir anlaşmalı boşanmaydı. Ancak bu durum tapuya işlenmedi. Şimdi eski eşim, borçları nedeniyle evi satıp beni evden atmak istiyor. Benim onayım olmadan evin satışını engellemek için tapuya 'satılamaz' şerhi veya noterden ihtar gibi bir işlem yapabilir miyim? Şimdiden teşekkürler.

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Boşanma sürecinde ve sonrasında ortaya çıkan mülk meseleleri oldukça karmaşık olabilir ve doğru yasal adımların atılması büyük önem taşır. Durumunuzu değerlendirdiğimde, özellikle çocuğunuzla birlikte söz konusu evde kalmanız için mahkeme kararı verilmiş olması önemli bir detay.

Evin Satışı ve Tapu Şerhi

Evlilik süresince edinilen mal varlıkları, genel olarak edinilmiş mallara katılma rejimine tabidir. Eğer ev, sizin evlilik süresince birlikte aldığınız bir mal ise, her iki tarafın da ev üzerinde hakları bulunmaktadır. Eşiniz, evin yarısının sahibi olarak kendi payını bir başkasına satabilir veya üzerinde başka işlemler yapabilir; ancak sizin rızanız olmadan evin tamamını satması mümkün değildir.

Tapu kaydına şerh düşülmemesi, bu durumu biraz daha karmaşıklaştırabilir. Şerh, tapu siciline işlenecek ve üçüncü kişilere karşı haklarınızı koruyacak bir kayıttır. Boşanma kararının tapuya şerh edilmemiş olması, eşinizin evi satmasını kolaylaştırabilir fakat satış sürecinde sizin onayınız gerekir çünkü ev üzerinde hâlâ payınız bulunmaktadır.

Yapabileceğiniz Yasal İşlemler

  1. Tapuya Şerh Konulması:

    • Boşanma kararınızda evde kalma hakkınızın olduğu belirtiliyorsa, bu kararı tapu dairesine bildirerek tapuya şerh olarak işletilmesi talebinde bulunabilirsiniz. Bu işlem, hakkınızın korunması adına önemli olacaktır.
  2. İhtiyati Tedbir Kararı:

    • Eğer eşinizin evi satmaya çalışacağından endişe ediyorsanız, mahkemeye başvurarak ihtiyati tedbir kararı çıkartabilirsiniz. Bu tedbir, davayı etkileyebilecek veya haklarınızı zedeleyebilecek işlemlerin önüne geçer.
  3. Noterden İhtar Çekme:

    • Noter aracılığıyla eski eşinize, evin satışı konusunda sizi haberdar etmesi gerektiğine, ayrıca herhangi bir satış işlemi için sizin onayınızın zorunlu olduğuna dair bir ihtarname gönderebilirsiniz.

Sonuç olarak; evin satışı konusunda, eski eşinizin tek başına hareket etmesi mümkün değildir. Bu tür bir durumda, haklarınızı koruyacak yasal adımları atmak için bir avukat ile çalışmanızı tavsiye ederim. Eğer konu hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyarsanız, bu süreçte yanınızda olabilecek bir aile hukuku avukatı ile temasa geçebilirsiniz.

İyi şanslar dilerim, her türlü hukuki süreçte yanınızda olmaktan mutluluk duyarım.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor