Mal Rejimleri Hukuku

Mal Rejimleri Hukuku, evli çiftler arasındaki mal varlığı ilişkilerini düzenleyen hukuk dalıdır. Türkiye'de evlilik sürecinde ve evliliğin sona ermesi durumlarında mal paylaşımı nasıl yapılacağı, bu alandaki yasal düzenlemelere tabidir. Mal Rejimleri Hukuku, evlilik birliği içindeki ekonomik düzenin belirlenmesi, çiftlerin mal varlıklarının yönetimi ve evlilik sonrası mal paylaşımı gibi konuları kapsar. Bu hukuk dalı, evli çiftlerin haklarını koruma altına almayı hedeflerken, aynı zamanda olası anlaşmazlıkların adil bir şekilde çözümlenmesini sağlar.

Mal Rejimleri Hukuku Nedir?

Mal Rejimleri Hukuku, evlenme ile birlikte ortaya çıkan mal varlığı ilişkilerini düzenler. Türkiye’de uygulanan mal rejimleri, Medeni Kanun’da detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Evlilik öncesi ve evlilik süresince edinilen malların yönetimi ve taksimatı, bu hukuk dalının ana konuları arasındadır. Evli çiftler, evlilik akdiyle birlikte otomatik olarak "edinilmiş mallara katılma" rejimine tabi olurlar, ancak isterlerse farklı bir mal rejimi seçebilirler.

Mal Rejimleri Türleri Nelerdir?

  1. Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi: Bu, Türk Medeni Kanunu'nda öngörülen varsayılan mal rejimidir. Çiftler, evlilik süresince edindikleri malların değer artışından eşit olarak sorumlu olurlar.

  2. Mal Ayrılığı Rejimi: Bu rejim, evlilik süresince her iki tarafın da kendi malını bağımsız bir şekilde yönetmesine olanak tanır. Bu rejimde, kişiler kendi adlarına edinilen mallar üzerinde tam kontrol ve tasarruf hakkına sahiptir.

  3. Paylaşmalı Mal Ayrılığı Rejimi: Bu rejim, çiftlerin evlilik öncesi mallarını ayrı tutarken, evlilik sırasında edindikleri malları paylaşmalarını öngörür.

  4. Müterakki Mal Ayrılığı Rejimi: Bu rejim, evlilik sırasında edinilen malların belli oranlarda paylaşılmasını sağlar. Evlilik süresine göre pay oranları artabilir.

Mal Rejimlerinin Seçimi ve Uygulanması

Mal Rejimleri Hukuku, çiftlerin evlilik öncesinde bir mal rejimi seçmelerine olanak tanır. Bu seçim, iki tarafın da noter onayıyla yapılan bir mal rejimi sözleşmesi ile resmileştirilebilir. Eğer çiftler, önceden bir seçim yapmazlarsa, otomatik olarak Medeni Kanun'un öngördüğü edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanır. Mal rejimi değişikliği, evlilik süresince de çiftlerin anlaşmasıyla mümkündür ancak bu anlaşmanın da yine noter onaylı olması gerekmektedir.

Mal Rejimlerinin Feshi ve Mal Paylaşımı

Mal Rejimleri Hukuku, evliliğin sona ermesi durumunda mal paylaşımını da düzenler. Boşanma veya ölüm gibi durumlarda, mal rejimi feshedilir ve mal paylaşım süreci başlar. Edinilmiş mallara katılma rejiminde, evlilik süresince edinilen malların değer artışları eşit şekilde paylaşılır. Diğer mal rejimlerinde ise paylaşım, seçilen rejime göre farklılık gösterir. Bu süreçler genellikle mahkemelerde görülen davalarla sonuçlanır ve çiftlerin mal varlıkları üzerindeki hak iddiaları yargı kararıyla belirlenir.

Mal Rejimleri Hukuku, evlilik gibi kutsal bir müessesenin ekonomik yönünü düzenleyerek, çiftlerin birbirleriyle olan mal varlığı ilişkilerinde adaletli bir düzen sağlamayı amaçlar. Eşler arası adil mal paylaşımı ve mal yönetimi, bu hukuk dalının temel amaçlarındandır. Mal Rejimi, evlilik boyunca ve sonrasında çiftlerin mal varlığı hakkında güven ve huzuru korumalarında önemli bir rol oynar.

Mal Rejimleri Hukuku Hakkındaki İçerikler

Soru

Mal paylasimi

Merhaba Avukat Hanim Ben Suna YILDIRIM avrupada yasiyorum. Esimle bosanma asamasindayiz. Esimle 17 yil evliyim ve yilardir esim kendi maasini Benden ve cocuklarimdan kacirlan biri mati manevi hic bir sekilde desdegi yok malesef. Aldigi maasini yilardir Annesine yolladi ortaya cikti ve taksitle beraber aldimiz daireyide Benden kacirma derdine düsmüs. Ne zaman sorsam daireye ne oldu hakimi payimi ver desem farkli farkli cevaplar aliyordum ev yok,Satim,baskasinin üstüne kayitli diyor dairenin durumu ne belli degil.Sana bir kurus bile vermem diyor. Durumum mati acidan malesef iyi degil kendisi ayni evde ve evli oldumuz halde mati acidan yardi etmiyor. 1 yildir kendim calisip Evi,cocuklari,okul masraflari yasam mucadelemi veriyorum ondan önce devlet den aldigim parayla geciniyorduk. Lütfen Bana yardim Edin 4 cocukla ellim bos kalma durumundayim. Esimin ailesi ve esim yilardir arkamdan is cevirip cocuklarimin hakini kendi Türkiyedeki Ailesine yedirdi. Lütfen Bana yardim Edin.

1
Soru

Boşanmalar da ikinci eşin mal hakkı

2017 Ocak ayında ikinci evliliğimi yaptım ortak çocugumuz yok eşimle evlendikten sonra ilk evini satıp üzerine biraz kredi çekip yeni bir ev aldı bu kredide banka bendende imza aldi ...daha sonraki yillarda birde bağ yeri aldık ve ev yaptık eşim narsist bir kişilik sürekli beni küçümsüyor aşagalıyor, ailemle görüşmeme engel olmaya çalışıyor bende boşanalim haklarımı ver dedim hiç bir şey alamayacağımı ortada kalacağımı söylüyor benim bu alınan evlerden hakkım yokmu ne yapmam lazım lütfen bilgi verebilirmisiniz .

1
Soru

Boşanma sürecinde eşimin malkacırması

Merhaba şuan eşimle boşanma aşamasındayiz ama eşim beraber aldıgımız daireyi benden kaçırma derdine düşmüş. Matı durumum çok kötü 4 çocukla ordada kalacağım eğer daireden düşen hakımı vermese. Mahkeme dairenin tapusunu ve kaça aldımızı ögrenmek istedi kendisi söylemedi ben ise eşime güvendim için sormadım o taksitle daireyi öderken ben 17 yıl evingiderini masraflarını ödedim. Benim mahkemeye sunabilecegim birşey varmı? Eşimden yardım isteyemem o zaten çocuklarını düşünen bir baba degil malesef. Cevabınızı bekliyorum teşekkürler

2
Soru

Eşimin üzerine olan mal varlığı ile benim icralık borclarım ödenir mi?

Merhaba..esim ticaretle ugrasiyor ve nakit ihtiyaci icin ben kendi adima bankadan kredi aldim.Fakat odeyemedi ve hakkimda icra takibi basladi.Kendisinin babasindan kalma hisseli ev ve arsalari var.Ama diger hissedarlar sorun cikariyor.Bu hisseler onun adina oldugu icin haciz islemi yapilamiyor.Bankanin bu hisselere islem yaparak benim borclarimi kapatmasi nasil mumkun olabilir? Hisseleri bana devretmek isterse cok masraf cikiyor.Hibede de yine masraf cikiyor.Noterden alinacak bir belge ile mallari bankaya ibrazedebilirmiyim? Benim gelirim veya malim yok,cok zor durumdayim..tesekkurler

1
Soru

Müşterek konut

Çekişmeli boşanma davasında 10-13 yaşındaki çocukların velayeti babada. Ortak konut babanın babasına ait. Anne çalışmıyor. Anne çalışmadığı için ortak konut anneye tahsis edilir mi? Ev sahibinin izni olmasa bile.

1
Soru

Mal paylaşımı

Kayınbaba üzerine olan taşınmazlar ev araba boşanmada paylaşılır mi? Ödemeleri biz yaptık ama ispat etmek biraz sıkıntılı.

1
Soru

Müşterek konut

Çekişmeli boşanma davasında geçici velayet babada. Aile konutu babanın babasina ait. Anne çalışmıyor. Baba çalışıyor. Aile konutu kime tahsis edilir?

1
Soru

Evlilik sözleşmesi

Merhabalar evliyiz ve evlilik sözleşmesi yapmak istiyorum bu konuda hiç bir fikrim yok

1
Soru

Mal paylaşımı

Merhabalar, babam hayatta 2014 yılında abime verdiği bir vekalet ile bir tarlanın satışını yapabilir izni veriyor.(sağlıklı iken). Abim 2024 yılında bu vekalet ile eşine tarlanın satışını veriyor.(babam 84 yaşında şimdi ve yatalak hasta). Abim satışı yaparken ilerde itiraz olmasın diye paranın bir kısmını kendi iban üzerinden bir kısmına nakit aldım diye tutanak tutuyor köyün muhtarını da şahit gösterek hafta sonuna denk getirip imzalatıyor. Sorum: 3 kardeş abime dava açsak kazanabilirmiyiz (6 kardeşiz 3 kişi razı değil bu duruma)

1
Soru

Boşanma sonrası mal paylaşımı

Merhaba 2018 tarihinde boşanma neticelendi. Ben ve karşı taraf avukat tutmadan protokol imzalayacak hiç bir talepte bulunmadım dedim ki yeter ki çocuklara baksın ilgilensn diye birde o dönem çocukların babaları işsizdi yeter ki kurtulum dedim. Bana hep nafaka isterim senden diyip duruyordu çünkü bende öğretmenim beni hep korkuturdu. Ben şimdi çok pişmanım o yüzden size sormak istiyorum evlilik tarihim olan 2002 ve boşanma tarihi 2018 arasında yapılan malların paylaşımı davasını açabilir miyim (çünkü çocuğum üniversiteyi iyi puan aldı okutamam dediği için çok üzgünüm ondan)

1
Soru

evlilikte alınan evin boşanma sonrası satışı hakkında

merhabalar.evlilik içindeyken 2018 yılında aldıgımız bir ev var.2022 yılında boşanma gerçekleşti.mahkemede kararında ortak evde çocuk ile beraber benim (kadın) kalacağına hükmedildi(anlaşmalı boşanma).fakat tapuya şerh düşülmedi.şimdi eski eşim evi satıp beni evden atmak istiyor.aslında çok borcu oldugu için satmak istiyor.ben bu tapuya benim onayım olmadan satılamaz şerhi veya noterden ihra gibi bir işlem yapabilir miyim? şimdiden teşekkürler

1
Soru

Çekişmeli boşanma ve mal paylaşımı

Merhaba, Eşimden patolojik düzeyde narsist olduğunu düşünüyorum ve yıllarca onun istismarına maruz kaldım. Artık daha fazla dayanma gücüm kalmadığı için eşime boşanmak istediğimi söylüyorum. Her zaman ki gibi beni suçlamaya, istismar etmeye ve sebepsiz yere boşanmaya çalışmakla itham edip hakaretler, küfürler, tehditler ve şantajlarda bulunuyor. Ardından müşterek mal olan ev ve arabayı bırakıp özel eşyalarını alıp gidersin çekişmeli boşanma davası açarsın seni yıllarca süründüreceğim diyor. Tamam diyorum evde sen otur ama arabayı ben alıp gideyim artık gerisine yargı karar versin. Şimdi arabanın anahtarlarını da sakladı ve vermiyor. Sadece kişisel eşyalarını alabilirsin diye zorbalık yapıyor. Bende diyorum ki ev sende kalıyorsa arabada boşanma süreci ve mal rejim süreci boyunca bende kalsın, hayır diyor işi zorbalık boyutuna taşıyor. Ben ayrı bir ev tutup kira ödeyeceğim o ise müşterek evimizde kalmaya devam edecek ben arabadan yoksun kalacağım ama ehliyeti olmamasına ve araba sürmeyi bilmemesine rağmen araba onda kalacak. Benim öğrenmek istediğim boşanma davası sonuçlanana kadar müşterek ev onun kullanımında kalsın önemli değil ama müşterek araba da benim kullanımımda olsun istiyorum. Bunu yasal yollarla nasıl yapabilirim ? Nasıl bir adım atmam lazım ve hangi yolları izlemem gerekir? Bilgi verirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

1
Soru

Evlilik Sözleşmesi Hk.

Merhaba, ileride yasal bir çatışmada korunmak için eşimle bir evlilik sözleşmesi yapmayı düşünüyoruz. Ne tür maddeler içerebilir ve bunu nasıl legal bir şekilde uygulayabiliriz?

1
Soru

Eşimle boşanma sürecinde mal paylaşımı nasıl yapılır?

Eşimle boşanmaya karar verdik ve mal paylaşımı konusunda anlaşmazlık yaşıyoruz. Mal paylaşımı sürecinde nelere dikkat etmem gerekiyor? Hangi mal varlıkları paylaşıma dahil edilir ve bu süreçte haklarımı nasıl koruyabilirim? Yasal prosedürler hakkında bilgi verir misiniz?

1
Yazı

Boşanırken Borçlar Ortak Mıdır?

Boşanma sürecinde borçların nasıl paylaşıldığını ve hukuki çerçevesini öğrenin. Boşanırken borçlardan korunma yolları ve temel ilkeler.

Yazı

Düğün Takıları Kimin Hakkı?

Düğün takılarının önemi, hukuki statüsü ve aile içi paylaşımı hakkında detaylı bilgiler sunan kapsamlı bir rehber.

Soru Sor