Yurtdışında Yaşarken Türkiye'de Boşanma Süreci Nasıl İlerler?

Kimliği Gizli Kullanıcı

Eşimle anlaşamıyoruz ve sürekli tartışma içerisindeyiz. Şu anda yurtdışında yaşıyoruz ve iki erkek çocuğumuz var. Bu durumda ne yapabileceğim konusunda bilgi almak istiyorum. Şu anda Türkiye'ye gelme şansım yok. Eğer dava açarsam süreç nasıl işler?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Yaşadığınız durumun epey zorlayıcı olduğunu tahmin edebiliyorum ve size yardımcı olabilmek adına elimden gelen bilgiyi paylaşacağım.

1. Boşanma Türü

Boşanma davaları, anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere iki türde incelenebilir. Siz ve eşiniz arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle, muhtemelen çekişmeli boşanma davası açmanız gerekebilir. Ancak her iki tarafın da anlaşmaya varması durumunda anlaşmalı boşanma da mümkündür.

2. Boşanma Davasının Açılması

Boşanma davasını Türkiye'de açabilmek için Türk mahkemelerinin yetkili olması gerekir. Genel kural olarak, eşlerden birinin Türkiye'de ikamet ediyor olması gerekir. Eğer her iki taraf da yurtdışında ikamet ediyorsa ve Türkiye'ye dönme planınız yoksa, davanın Türkiye'deki bir mahkemede açılabilmesi için özel durumların değerlendirilmesi gerekir.

3. Avukat Tutarlılığı

Dava sürecini yürütebilmek için Türkiye’de bir avukatla çalışmanız şarttır. Avukatınız, sizin adınıza mahkemede gerekli işlemleri yapabilir ve sizi temsil edebilir. İyi bir avukat bulmak ve sürecin tüm aşamalarında size destek olması önem taşır.

4. Dava Süreci

Dava süreci, davanın açıldığı mahkemeye, davanın türüne ve içeriğine göre değişiklik göstermekle birlikte genellikle birkaç ay sürebilir. Ancak kompleks durumlar sebebiyle bu süre uzayabilir.

5. Çocukların Velayeti

Boşanma davalarında çocukların velayeti önemli bir konudur. Eğer çocuklarınızın velayeti ile ilgili bir anlaşmazlık varsa, bu, dava sürecini daha da karmaşık bir hale getirebilir. Çocukların menfaatleri, Türk mahkemeleri tarafından öncelikli olarak değerlendirilir.

6. Maddi Ve Manevi Tazminat

Boşanma sebebiyle uğranılan maddi ve manevi zararlar için tazminat talep edilebilir. Bu tazminatlar, mahkeme tarafından kararlaştırılır.

Eğer başka sorularınız varsa veya daha detaylı bilgi almak istiyorsanız, Türkiye'de bir avukat ile iletişime geçmeniz en doğru yaklaşım olacaktır. Eğer şu anda Türkiye’de değişiklik gösteren bir yasa veya uygulama varsa, yerel bir avukat bu konuda en güncel bilgileri sağlayabilir.

Umuyorum ki bu bilgiler sürecinizde size yardımcı olur. Herhangi bir gelişme olduğunda ya da başka bir sorunuz olduğunda size nasıl daha fazla yardımcı olabileceğim konusunda lütfen çekinmeden sorun. İyi şanslar dilerim.

Saygılarımla,

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor