Uyap İcra Dosyasında Karşılaştığım Yazının Anlamı Nedir?
Uyap İcra Dosyasında karşılaştığım bir yazıyı anlamlandıramıyorum: '1- Entegrasyon sorgusu sonucu gelen Mernis Adresine (T.K.21/2 Şerhli) İcra/Ödeme Emri tebliğine çıkartılması talebinin KABULÜNE. İİK. 16. Maddesi uyarınca İcra Hukuk Mahkemesine 7 gün içerisinde şikayet yolu açık olmak üzere karar verildi.' Bunun anlamı nedir?
Cevaplar
Avukatistan
Merhaba,
Sorduğunuz "Entegrasyon sorgusu sonucu gelen Mernis Adresine (T.K.21/2 Şerhli) İcra/Ödeme Emri tebliğe çıkartılması talebinin KABULÜNE, İİK. 16. Maddesi uyarınca İcra Hukuk Mahkemesine 7 gün içerisinde şikayet yolu açık olmak üzere karar verildi." ifadesiyle ilgili detaylı bilgilendirme aşağıdadır.
T.K. 21/2 Şerhli Mernis Adresine Tebligat Nedir?
Bu işlem, 7201 Sayılı Tebligat Kanunu’nun 21. maddesinin 2. fıkrasının uygulanmasına dayanmaktadır. Özellikle icra dosyalarında borçluya ödeme emri tebligatı yapılması gerekir, fakat borçlunun bilinen adresine gönderilen ilk tebligat iade edilmiş (“bila” dönmüş) ise, sıradaki adım borçlunun MERNİS (Adres Kayıt Sistemi) üzerinde kayıtlı olan adresine, “T.K. 21/2 şerhli” yani özel olarak bu maddeye atıfla bir tebligat yapılmasıdır.
Bu tebligat yöntemiyle, borçlunun adres kayıt sisteminde gözüken yerde fiilen oturup oturmadığına bakılmaksızın, ödeme emrinin tebliği “kanunen geçerli” kabul edilir. Tebligat, ilgili adreste muhatabın bulunamaması veya adresin terk edilmiş olması durumunda, ihbarname kapıya yapıştırılarak ve ardında mahalle muhtarına bırakılarak tamamlanır.
Süreç Nasıl İşler?
İİK m. 16’ya Göre Hak Arama Yolu
Bu tür bir tebligat işleminde yanlışlık yahut usulsüzlük olduğunu düşünen taraflar, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde İcra Hukuk Mahkemesi’ne şikayet yoluyla itiraz hakkına sahiptir.
Kısaca:
7201 sayılı Tebligat Kanunu md. 21/2
Yardımcı olabileceğim başka bir konu olursa memnuniyetle destek olabilirim.
Saygılarımla.
Kaynak - 21/2 madde açıklamaları ve örnekler Kaynak (Mernis adresine tebligat süreci) Kaynak (21/2 ile ilgili detaylı açıklama)