İkametgah Değişikliği Sonrasında Haciz İşlemi

Kimliği Gizli Kullanıcı

Kardeşimin icralık bir borcu var ve kardeşimin ikametgâhı benim adresimde bulunuyor. Eğer kardeşimin ikametgâhını evimden silersem, haciz memurları yine de haciz işlemi için evime gelebilirler mi?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Borçlunun İkametgahının Silinmesinin Haczi Engelleme Durumu

  • Borçlunun resmi kayıtlardaki ikametgahı (adresi), icra işlemlerinde haciz için esas alınır. Eğer kardeşinizin resmi olarak sizin adresinizde ikamet ettiği görülüyorsa, alacaklı taraf veya icra memurları bu adrese haciz için gelebilir.
  • Kardeşinizin ikametgahını kendi evinizden sildirip başka bir adrese taşırsanız, normal şartlarda icra işlemleri yeni adresine yönlendirilir. Fakat birtakım önemli hususlar bulunmaktadır:

Evde Haciz Prosedürü (2025 Yasal Düzenlemeleri)

  • 2023 yılından itibaren yapılan değişiklikle, borçlunun konutunda haciz işlemi yapılabilmesi için öncelikle hakim kararı alınması zorunlu hale gelmiştir. Yani, keyfi şekilde yapılan “ev haczi” devri kapanmış olup, icra müdürlüğü ön işlem başlatabilir fakat konuta haciz için mutlaka hakime onaylatmak zorundadır.
  • Hacze gelinen konutun kime ait olduğunun, kimlerin yaşadığının ve haciz sırasında borçlu kişinin burada gerçekten oturup oturmadığının araştırılması gerekir. Kişi o adreste oturmuyorsa veya burada borçluya ait mal yoksa, haciz uygulaması genellikle yapılmaz. Özellikle üçüncü şahıslara (size ait) eşyalar için istihkak (sahiplik) iddiasında bulunabilirsiniz.

İkamet Değişikliği Gerçekten Korur mu?

  • Kardeşinizin adresinizden alınması ve fiili olarak da orada oturmaması halinde, yeni adresi esas alınacaktır. Fakat uygulamada “fiili ikamet” kavramı da önemlidir. Yani, resmi adres değişse bile, icra memurları kardeşinizin hala evinizde yaşadığını tespit ederse veya ciddi bir şüphe doğarsa yine haciz işlemi için adresinize gelmeleri mümkündür. Komşu beyanları, apartman yöneticisi ifadeleri vb. etken olabilir.
  • Bunun yanında, adres değişikliğinin yanlış amaçla ve yanıltıcı şekilde yapılması cezai sorumluluk da doğurabilir; yanlış adres bildiren kişi hakkında 6 ay ila 2 yıl arası hapis cezası öngörülebilir (Tebligat Kanunu m. 53).

Sonuç ve Öneriler

  • Resmi olarak ikamet kaydı taşınmazsa, icra memurları kardeşinizin borcundan dolayı haciz için yine evinize gelebilir. Fakat kaydı sildirdiğiniz ve fiilen de sizinle yaşamadığı net şekilde belli ise, haciz işleminin adresinizde uygulanma ihtimali ciddi oranda azalır.
  • Eğer haksız yere adresinize haciz için gelinirse ya da evdeki eşyalarınıza yönelik işlem yapılmaya çalışılırsa, dava ve şikayet haklarınız saklıdır. Kendi üzerinize olan eşyalar için “istihkak iddiası” yolunu kullanabilirsiniz.
  • Her durumda, kardeşinizle hukuki iletişiminizi ve yapılan her işlemin resmi olarak belgeye bağlanmasını öneririm.

Daha fazla bilgi ya da ihtiyacınıza özel destek için bir avukata danışmanızı tavsiye ederim.

Saygılarımla.

Kaynak Kaynak

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et