Boşanma Sürecinde Haciz Sorunu ve Miras Durumu

Kimliği Gizli Kullanıcı

Merhaba, 2020 yılında evlendim ve altı yıllık boşanma sürecim devam ediyor. Eşim bana zorla bir kağıda imza attırdı ve on tane bilezik talep ediyor. Bu talebi karşılayamayacağım için beni icraya verdi. Evlilik öncesi 2016 yılında babamın vefatı sonrası ev annem, benim ve kardeşimin üzerine miras olarak kaldı. Eşim bu mirası talep edebilir mi? Bu konuda bilgilendirmenizi rica ediyorum. Teşekkürler.

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Sorunuz haciz ve düğün takıları ile hukuki mülkiyetin güncel uygulamaları üzerinde. Yaptığım detaylı araştırmaya dayanarak aşağıda size güncel 2025 bilgilerine göre açıklamalı bir yanıt sunuyorum.

Düğün Takıları Kimindir? Boşanma ve Haciz

2024 ve 2025 yılı Yargıtay kararlarına göre düğünde takılan altın, bilezik ve diğer ziynet eşyalarının kime ait olduğu konusunda önemli bir içtihat değişikliği olmuştur. Artık temel kural şudur:

  • Kadına özgü takılar (bilezik, kolye, küpe vb.) esas olarak kadının kişisel malı sayılır. Yani evlenmiş olan kadın, bu takıların aynen veya bedelinin iadesini talep edebilir.
  • Erkeğe özgü ve ortak nitelikli takılar ise, kim takıldıysa ona aittir. Ancak aksini taraflar, yerel adet veya delil ile ispatlarsa paylaştırılabilir.
  • Takılar hangi eşe takıldıysa veya cinsiyete özgü ise ona ait olur. Takılar ortak bir sandığa atıldıysa, mahkeme bunların dağılımını olayın somut özelliklerine göre yapar.

Sizi İcra ve Haciz ile Zorlayabilirler mi?

  • Eğer bir ziynet alacağı (düğün takıları alacağı) için mahkemeden kesinleşmiş bir karar alınırsa, karşı taraf bu miktar için icra yoluna başvurabilir.
  • Ancak, sizin kişisel malınız olmayan ve adına kayıtlı olmayan mal veya mülkler (mesela anneniz ve kardeşinizin üstüne geçen baba mirası ev gibi) üzerinde haciz işlemi yapılamaz. İcra, borçlunun kendi üzerindeki mal varlığına uygulanır.
  • Haciz işlemi, yalnızca sizin adınıza kayıtlı taşınır, taşınmaz veya banka hesabı gibi mallara yönelik olabilir.

Babadan Kalma Miras - Diğer Mülkler

  • 2016 yılında babanızdan kalan ev, babanızın vefatı sonrası yasal miras yoluyla anneniz ve kardeşiniz üzerine geçtiyse ve tapuda sizin adınıza kayıt yoksa, bu ev için size ait bir malvarlığı bulunmadığı kabul edilir.
  • Karşı taraf bu eve yönelik herhangi bir haciz talebinde bulunamaz çünkü resmi olarak sizin değildir.

Size Ne Yapılabilir?

  • Sadece sizin üzerinizde bulunan mal varlığınız için haciz işlemi talep edilebilir.
  • Anneniz ve kardeşinizin kendi adına olan ev veya malları icra riski ile karşı karşıya değildir.
  • Eğer sizde bu yönde bir baskı, tehdit veya mağduriyet varsa, ayrıca savcılığa suç duyurusunda da bulunabilirsiniz.

Özetle

  • Düğün takıları, kime takıldığı veya cinsiyete özgü olup olmadığına göre paylaşılır.
  • Haciz, sadece borçlunun (sizin) üstüne kayıtlı mal varlığına uygulanır.
  • Anneniz, kardeşiniz veya üçüncü kişilerin üstüne kayıtlı ev, araba, banka hesabı gibi mallara yönelik bir haciz işlemi yapılamaz.

Geçmiş olsun, başka bir sorunuz olursa yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.

Kaynak (Altınoklu Avukatlık Bürosu – Düğün Takıları Davası 2025 Özeti) Kaynak (Ozan Soylu Avukatlık – Düğün Takılarının İadesi Davası Detayı) Kaynak (Uca Hukuk – Düğünde Takılan Altınlar Kime Aittir? 2024-2025)

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Tşk ederım ilgı alaka bilgi verdıgınız için

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et