Atama Hakkındaki İdari İşlemler ve İptali: Geniş Açıklama Nedir?

Kimliği Gizli Kullanıcı

(Eklenecek cümle: 21/2/2014-6526/17 md.) Ancak, kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, naklen atama, görev ve unvan değişikliği, geçici veya sürekli görevlendirmelere ilişkin idari işlemler, uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerden sayılmaz. Bunun geniş açıklaması ne oluyor?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Sormuş olduğunuz "Ancak, kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, naklen atama, görev ve unvan değişikliği, geçici veya sürekli görevlendirmelere ilişkin idari işlemler, uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerden sayılmaz" cümlesinin geniş açıklaması aşağıda yer almaktadır:

Kavramın Kaynağı ve Anlamı

İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda, yürütmenin durdurulması kararının istisnai olarak derhal verilebilmesi için, o işlemin uygulanmakla etkisinin tükenecek nitelikte olması gerekir. Uygulanmakla etkisi tükenecek işlem, yapıldıktan sonra geri alınması veya telafisinin güç ya da imkansız zararlar doğurması muhtemel olan işlemleri ifade eder. Örneğin; yıkım kararı, sınır dışı etme, öğrenci kaydının silinmesi gibi işlemler hemen uygulanırsa telafisi imkansız zarar verir ve etkisi anında tükenir.

Ancak, 6526 sayılı Kanun’la yapılan ek düzenlemeyle birlikte şu hüküm getirildi: Kamu görevlilerinin atama, naklen atama, görev ve unvan değişikliği, geçici ya da sürekli görevlendirilmesi işlemleri, artık “uygulanmakla etkisi tükenen idari işlem” olarak kabul edilmez. Diğer bir deyişle, bu tür işlemler hakkında, idarenin savunması alınmadan derhal yürütmenin durdurulması kararı verilemez.

Kapsamı ve Uygulaması

  • Bu değişiklikten önce, söz konusu atama, naklen atama veya görevlendirme işlemleri aleyhine açılan davalarda, telafisi güç zararların doğması riski olduğunda mahkeme, idarenin savunmasını beklemeden yürütmenin durdurulmasına karar verebiliyordu.
  • Kanunun değişmesiyle, bu tip görev değişikliklerinde artık idarenin savunması alınmadan (yani acil, derhal bir karar verilmeden) yürütmenin durdurulması kararı verilemeyecek. Böylece, mahkeme ancak idare savunmasını yaptıktan sonra veya savunma süresi dolduktan sonra gerekli gördüğü takdirde yürütmeyi durdurabiliyor.
  • Bu düzenlemenin amacı, kamu hizmetinin sürekliliği ve idarenin işleyişinin sekteye uğramaması olarak açıklanıyor.

Neden Önemli?

  • Atama ve benzeri işlemler, idari işlem geri alınsa/iptal edilse dahi mevcut duruma dönülmesi genellikle mümkündür. Mahkemeler de “göreve iade” ile telafinin sağlanabileceğini belirtiyor. Yıkım gibi telafisi imkansız bir hal oluşmadığından, bu işlemler “uygulanmakla etkisi tükenen idari işlem” kategorisinin dışına çıkarılmıştır.
  • Örnek: Bir memur başka bir yere atanırsa, mahkeme iptal kararı verirse eski görevine dönebilir; böylece telafisi mümkündür. Ancak örneğin bir ev yıkılırsa, geri dönülmesi mümkün değildir.

Sonuç

Bu ek cümleyle, kamu görevlilerinin atama, naklen atama, görev ve unvan değişikliği ile ilgili idari işlemler, ivedilikle yürütmenin durdurulması kararı verilecek işlemler kapsamından çıkarılmıştır. Yani, artık bu tür işlemler için mahkeme idareyi dinlemeden yürütmenin durdurulmasına karar veremez. Bunun amacı, kamu yönetiminde işleyişin aksamasını önlemek ve bu işlemlerin geri döndürülebildiği kabulüne dayanır.

Anahtar Noktalar

  • Atama, nakil, unvan değişikliği işlemleri telafi edilebilir kabul edilir.
  • Artık haklarında “uygulanmakla etkisi tükenen işlem” muamelesi yapılamaz.
  • İdarenin savunması alınmadan yürütmenin durdurulması kararı verilemez.
  • Bu uygulama, kamu düzeninin ve hizmet sürekliliğinin korunmasına yöneliktir.

Daha fazla bilgi için Danıştay ve Anayasa Mahkemesi kararları ile akademik yayınlar da incelenebilir.

Kaynak
Detaylı Bilgi: LEXPERA Yürütmenin Durdurulması Kurumunda Uygulanmakla Etkisi Tükenecek İdari İşlemler
Memurlar.net haberi

Yardımcı olabileceğim başka bir konu varsa tekrar danışabilirsiniz.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et