Hazineye Ait Arazimdeki Su Borusu Hasarı ve Tazminat Haklarım

Kimliği Gizli Kullanıcı

Merhabalar, 50 yıldır ecrimisini ödediğim, hazineye ait olan bahçem ve içinde yapıkayıt belgeli evim var. Yapıkayıt belgeme istinaden bu araziyi satın almak için 2018'de Mal Müdürlüğüne başvurum bulunmakta. Hatay'da bulunan arazimde, Hat su içme suyu ana borusu bahçemden ve evimin 2 metre yanından geçmekte. Bu borusun nerden sızıntı yaptığı bilinmeyen küçük bir su kaçağı oluşturmuş. Hat su müdürlüğünün, söz konusu su kaçağını onarmak için bahçeme girip kazı yapacaklarını ifade ettiler. Ancak, kazı esnasında bahçemde uzunluğu 10 metreyi bulan taş duvarım yıkılacak. Ayrıca bahçemde 17 adet 7 yaşlı avokado ağacı, 3 adet 15 yaşlı zeytin ağacı, 1 adet 5 yaşlı Guava ağacı ve 5 yaşlı bir nar ağacı mevcut. Kazı yapılacak alan tüm bu ağaçları da içeriyor ve kazı esnasında ağaçların tamamının kesileceği söylendi. Bu durumda zararların karşılanmasını talep ettiğimde ise, bunun Hat su müdürlüğünün sorumluluğunda olmadığı belirtildi. Aradaki bu mağduriyetim hakkında ne tür bir hukuki yol izleyebilirim? Konu hakkında yardımcı olursanız minnettar olurum. Saygılarımla.

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

İçme suyu alt yapı sorunları sebebiyle mal varlığı zarar görebilecek kişilerin hakları, Türk Hukuk sistemi tarafından çeşitli kanunlarla koruma altına alınmıştır. Özellikle, malınızın zarar görmesi ve müdahale sonucu ortaya çıkabilecek mağduriyetlerin kompanse edilmesi gerekmektedir.

Hukuki Haklarınız ve İzlemeniz Gereken Adımlar

1. Zararın Tespiti

İlk adım olarak, bahçenizdeki taş duvar ve ağaçlar gibi varlıkların değerini belirlemek adına bir eksper (değerleme uzmanı) tutmanız önerilir. Bu erken değerlendirme, olası bir zararın boyutlarını ve tazmin şeklini netleştirmek adına önemlidir.

2. Ilgi Kurumlarla İletişim

Su işleri veya ilgili belediye ile iletişime geçerek, bahçenize yapılacak müdahalenin detaylarını ve zararınızın nasıl karşılanacağını resmi yazıyla talep edin. Haklarınızı ve beklediğiniz prosedürleri net bir şekilde ortaya koyun.

3. Hukuki Destek

Yasal olarak haklarınızın korunması adına bir avukatla çalışmanız faydalı olacaktır. Avukatınız, gerekli hukuki süreçleri (örneğin tazminat davası açılması gibi) yönetebilir ve size hukuki danışmanlık sağlayabilir.

4. Tazminat Talebi

Eğer kazı sonucunda zararınızı karşılamak amacıyla herhangi bir anlaşmaya varılamazsa, zararınızın tazmin edilmesi için hukuki yollara başvurabilirsiniz. Türk Medeni Kanunu ve ilgili diğer kanunlar, zarar gören mal sahiplerinin haklarını korumaktadır.

5. İdare Hukuku Yoluyla İtiraz

Yapılacak olan kazı işleminin gerekçesi ve yöntemi hakkında bilgi alarak, işlemin hukuki dayanaklarını inceleyebilirsiniz. İdare mahkemelerinde, idarenin işlemine karşı dava açabilir veya yürütmenin durdurulması (YD) kararı talep edebilirsiniz.

Bu aşamalarda ilgili tüm belgeleri, yazışmaları ve görüşmeleri kayıt altına almanız, sürecin her aşamasında haklarınızı etkili bir şekilde savunmanıza yardımcı olacaktır. Konuyla ilgili olarak yerel avukatlarla görüşmeniz, size özel durumda en doğru bilgilendirme ve yönlendirme yapılmasını sağlayacaktır.

Size ve bahçenize gelebilecek her türlü zararın en aza indirgenmesi dileğiyle, hukuki süreçlerde başarılar dilerim.

Saygılarımla.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur
Soru Sor Danışmanlık Talep Et