Ev haciz işlemi

Kimliği Gizli Kullanıcı

İyi günler. Evlilik birliği sırasında yaklaşık 4 yıl önce ailem tarafından bana alınan ve tapusu üzerime olan bir evim var. Şu anda eşime banka borcu nedeniyle haciz işlemi yapılabilir. Bana ait olan evi haczedip satabilirler mi? Teşekkürler.

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Eşin Borcundan Diğer Eşe Haciz Gelir mi?

Genel kural olarak, bir eşin kişisel banka borcundan dolayı diğer eşin üzerine kayıtlı olan taşınmazların (evin) haczi veya satılması mümkün değildir. Yani, eşinizin tek başına üstlendiği banka borcu nedeniyle, yalnızca sizin adınıza tapulu olan evinize icra/haciz işlemi uygulanamaz ve satılamaz.

Detaylı Açıklama:
  • Edinilmiş mallara katılma rejimi (en çok uygulanan mal rejimi) kapsamında bile, eşlerden biri, kendi adına kayıtlı taşınmazı (ev, arsa, vs.) üzerinde mal sahibidir ve alacaklılar diğer eşin borçlarından dolayı bu taşınmaza haciz koyamazlar.
  • Kişisel mal: Eğer ev, size evlenmeden önce veya aileniz tarafından hediye ya da miras yoluyla alındıysa ve tapusu sizin adınıza ise, bu ev kişisel malınızdır. Eşinizin borçlarından doğrudan etkilenmez.
  • İstisnalar:
    • Evin alınmasında kredi kullanıldıysa ve siz ve eşiniz ortak borçlu olduysanız, her iki eşin de malvarlığına haciz gelebilir.
    • Eviniz, aile konutu niteliğinde ve aile konutu şerhi varsa, rızanız olmadan haciz işlemi yapılamaz.
    • Sadece kredi sözleşmesinde borçlu değilseniz veya kefil olmadıysanız sizin adınıza olan eviniz için borç eşinizin olsa bile haciz uygulanmaz.
Uygulamada:
  • Haciz işlemleri, borcu olan kişinin kendi adına kayıtlı mal varlığına yapılır.
  • İcra memuru eve gelirse, evin kime ait olduğu tapu kayıtlarından ve resmi belgelerden kontrol edilir.
  • Siz eşinizin borcuna kefil de olmadıysanız, kendi üzerinize olan evinize icra/haciz işlemi yapılamaz ve satışa çıkarılamaz.
Kısaca:
  • Eşin borcu nedeniyle diğer eşin malvarlığına, maaşına, evine haciz konulamaz.
  • Ancak, istisnai olarak borçlu lehine muvazaalı (gerçek olmayan) mal devri yapılmış ve bunu alacaklılar ispat ederse iptal davası ile bunun önüne geçebilirler, fakat bu durum özel bir ispat süreci gerektirir.

Daha fazla detay veya özel durumunuzun değerlendirilmesi için bir avukattan birebir hukuki danışmanlık almanızı da tavsiye ederim. Konuyla ilgili mevzuat ve uygulama hem açık hem de günceldir.

Kaynaklar:

Daha fazla yardıma ihtiyacınız olursa Avukatistan üzerinden tekrar bize ulaşabilirsiniz.

Saygılarımla.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et