Tüketici Hukuku

Tüketici hukuku, günlük yaşamımızda sıklıkla karşılaştığımız, tüketicilerin çeşitli mal ya da hizmetler kapsamında haklarının korunmasına yönelik düzenlemeleri içeren bir hukuk dalıdır. Bu alan, özellikle alışverişlerin ve hizmetlerin adil bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak, tüketicilerin mağduriyetlerinin önlenmesine yardımcı olmak ve tüketici haklarının bilinirliğini artırmak amacıyla büyük önem taşır. Tüketici hukuku, tüketicilere bilinçli seçimler yapma, aldıkları ürün veya hizmetlerde yaşanan problemlerde haklarını arama ve güvenli bir tüketim süreci yaşama imkanı sunar.

Tüketici Hukukunun Temel İlkeleri

Tüketici hukuku, temelde tüketicilerin korunması ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amacı güder. Bu hukuk dalı, tüketicinin bilgilendirilmesi, aldatıcı ya da yanıltıcı uygulamalara karşı korunması ve tüketici haklarının kullanımının kolaylaştırılmasını içerir. Tüketici hukuku kapsamında, tüketicilerin ürün ya da hizmetlerle ilgili doğru ve net bilgilere erişmeleri, karşılaştıkları sorunlarda bu hakları etkin bir şekilde kullanmaları sağlanır.

Tüketici Haklarını Koruma ve Tüketici Kanunları

Türkiye'de tüketici hakları, 6502 sayılı Tüketici Koruma Kanunu ile güvence altına alınmıştır. Bu kanun, tüketicilerin korunmasını sağlamak üzere bir dizi düzenleme içerir ve tüketicilerin mal veya hizmet alımları sırasında yaşayabilecekleri sorunları minimize etmeye çalışır. Tüketici hukuku kapsamında, mal veya hizmetin kusurlu çıkması, garanti koşulları, ayıplı mal ve hizmetler, tüketici kredileri ve finansal hizmetler gibi birçok konu düzenlenir. Ayrıca, tüketicilerin sözleşmelerde yer alan haksız şartlar nedeniyle yaşayabilecekleri mağduriyetlerin önüne geçmek için de çeşitli mekanizmalar devreye girer.

Tüketici Hakları Nelerdir?

Tüketici hukuku, tüketicilere çeşitli haklar tanır. Bu haklar arasında en önemlileri şunlardır:

  1. Bilgilendirme Hakkı: Tüketicinin, satın aldığı ya da almaya karar verdiği ürün veya hizmet hakkında doğru ve açık bilgiler edinme hakkı vardır.
  2. Güvenli Ürünler: Tüketicinin, sağlığa ve güvenliğe uygun ürünler kullanma hakkı.
  3. Seçme ve Karar Verme Özgürlüğü: Tüketicinin, istediği mal veya hizmeti seçme ve karar verme özgürlüğü.
  4. Ayıptan Dönme: Satın alınan malın ayıplı çıkması durumunda, ürünü değiştirme, tamir ettirme ya da parasını iade alma hakkı.
  5. Sözleşmeden Dönme Hakkı: Belirli koşullar altında, özellikle mesafeli sözleşmelerde tüketici sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.

Tüketici Şikayetleri ve Çözüm Yolları

Tüketici hukuku, aynı zamanda tüketici şikayetlerinin çözümü için de çeşitli yollar sunar. Tüketiciler, aldıkları ürün ya da hizmetle ilgili yaşadıkları sorunları ilk olarak satıcıya ya da sağlayıcıya bildirmelidir. Şayet bu yolla bir çözüm sağlanamazsa, Tüketici Hakem Heyetleri veya Tüketici Mahkemelerine başvurarak hak arayışına gidebilirler.

Tüketici Eğitimi ve Bilinçlendirme

Tüketici hukuku, tüketici haklarının etkin kullanımı için tüketicilerin bilinçlendirilmesini de önemser. Bu doğrultuda, çeşitli kampanyalar, seminerler ve eğitim programları düzenlenerek tüketicilerin hakları konusunda bilgi sahibi olmaları sağlanmaktadır. Tüketicilerin bilinçli olmaları, tüketici hukukunun temel amaçlarından biri olan adil ticaret ortamının sağlanmasına katkıda bulunur.

Tüketici hukuku, tüketicilerin günlük yaşamda karşılaştıkları pek çok zorluğu aşmalarına yardımcı olacak şekilde tasarlanmıştır. Her tüketici, bu haklardan faydalanarak daha güvenli, adil ve bilinçli bir tüketim süreci yaşama şansına sahiptir.

Tüketici Hukuku Hakkındaki İçerikler

Soru

Cayma hakkı üç ay oldu

Merhaba iyi günler ben temmuz ayında facebook bir kişi tanınmış Engin Avci kisiden gumus Kolye için 3000₺ Gümüş yuzuk içinde 7500 ₺ ödeme yaptım. Yurt dışında yaşadığım için turkiyede kız kardeşim izine gelmişti temmuz ortasında siparis verdim. Temmuz Ayi sonuna kadar elime geçeceğini söylediler. Bende Ağustos başında gelmeyince iptal ettim istemiyorum diye şu ana kadar oyaladilar uc ay oldu ve şimdi Gümüş ve altın kanununa göre % 40 kesintiyle evet efendim yatacak diye mesaj geldi. Sizden ricam bu şekilde bir durumda ne yapmam gerekiyor. Hiç bir şekilde kötü bir kelime dahi söylemedim ve hep sabırlı bir şekilde bekledim. Almanya da bir hafta içinde ürün gelmezse paranın hepsi geri ödenir

1
Soru

Aldığım ürünü iade

İhlas firmasından kapıya gelen satıcıdan temizlik robotu aldım ertesi gün denedim çok ağır ve evim dar olduğu için vede su haznesinde bir kullanımdan birde havalandırma kullanımından sonra su haznesinde kabarcıklar oldu ...iade etmek istiyorum başlıkta çizik var diyolar masrafını karşılayım fiyorum kabul etmiyorlar...iade için eve gelip ürünün videosunu çektiler sıfırlama ücreti oluyo onuda satan görevliden danışmandan kesiyoruz dediler ben onada ödeyebileceğimi söyledim fakat şimdi sıfırlama diye bişey yok alamayız diyorlar ne yapabilirim tüketici haklarına başvuracağım dedim başvurun diyorlar ne yapabilirim. Yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

1
Soru

Teslim Edilmeyen Daire

şimdi bizim yapılmakta olan bir evimiz var fakat sözleşmeye tamamlanması için net bir tarih eklenmediği için müteaahhit 7 senedir bitirip bize teslim etmedi şuanda da eve acil ihtiyacım olduğu için bi an önce teslim etmesini istedim fakat hala 2 3 ay diyerek oyalıyor bu durumda ne yapabilirim ya da kesin bir tarihi nasıl resmi yolla kayıt altına alabilirim,

1
Soru

Dolandırıcılık

Merhaba. Sapanca bungolow evler ile ilgili instagramda gördüğümüz zethos turizm firması tarafından whatsapp kanalı ile rezervasyon yaptırdık. Ön ödeme ile daha hesaplı olacağı için 9000 lira peşin ödedik, sonra 8000 lira depozito talep ettiler, şüphelendik paramızı iade etmelerini istedik. İşlem tamamlanmadığı için bir ödeme yapamayacaklarını depozito ücretinin yatması halinde her ikisini de iade edeceklerini söylediler. Konaklamak istediğimiz için kabul ettik. 8000 lira da ödedik. Dekonttaki açıklama kısmının yanlış olduğu ve sisteme takıldığını bu sebeple tekrar söyledikleri açıklamayı yazarak 2. bir depozito yatırmamızı sonra ilk yatırdığımız depozitoyu iade edeceklerini söylediler. Hoşlanmasak ta önceki yatırdıklarımızı kurtarmak için 2. depozitoyu da maalesef yatırdık. Yanlış işlem yaptığımızı güvenlik sebebiyle 14.500 daha yatırmamızı istediler. Maalesef onu da yatırdık fakat bize geri iade için düzenledikleri evrakları gösterdiler. son olarak dosya masrafı çıktı dediler. 19.000 daha istediler. O zaman tamamen dolandırıldığımızı anladık. Whatsapp yazışmaları dekontlar ve onların düzenlediği belgeler elimizde. ne hizmet satın alabildik ne de paramızı iade alabildik. Bahsettikleri 19.000 lira dosya masrafını daha yatırırsak para iadesi yapacaklarını söylediler. Yani dinlenmek için planladığımız tatil burnumuzdan geldi. 9000 lira neredeyse 40000 lirayı buldu. Firmayı 176 ya ve emniyete bankaya şikayet ettik. Para iademizi almamız mümkün mü? Yoksa boşuna harcanacak zaman ve maliyet mi? Duruma göre hukuk davası açmak istiyoruz, uğraşmaya değer mi? Teşekkürler.

1
Soru

Para mı geri almak istiyorum

Ödeme yaptığım firma Türkiye'de İstanbul da bir firma daha yeni 22 gün önce anlaştık ve havale ile para ödedim ve sözleşme imzalamadım ailevi nedenlerden ötürü geri almak istiyorum para mı ?

1
Soru

Ücret iade alma

Bir şirkete ödeme yaptım havale 15-20 önce ama şimdi vazgeçtim aile bu durumlardan paramı geri alabilir miyim yüklü bir para

1
Soru

Sözünden cayma

İyi günler dilerim benim başıma şöyle bir olay geldi kızımın saçları uzun ve bu uzun saçları kuaförler para verip alıyorlar eşim bir tane kuaför ile anlaştı sonra saçları kesti ve kestikten sonra dedi ki bu kesilen saçların gramajı hafifmiş konuştuğumuz para yapmıyor dedi biz de dedik ki o zaman baştan niye bu fiyata tamam dedin dedik tabii başladı kıvırmaya ben dedi bu saçları dedi siz de konuştuğum fiyattan alırsam zarar etmiş olurum iyi de kardeşim dedik biz nereden bilelim sen bu parayı tamam dedin ve bu saçları kestin bunu kesmeden önce söyleseydin bunları tartalım ona göre fiyat konuşuruz deseydin dedik yani gramaj işi baştan konuşulmuş bir şey değil biz de bilmiyoruz zaten öyle olduğunu bu durumda biz ne yapabiliriz hepinize şimdiden çok teşekkür ederim

2
Soru

Ayipli ürün

Merhabalar bir teknoloji mağazasından telefon aldım ayipli ürün çıktı tuketi mahkemesine gittim para iadesi karari çıktı daha sonra firma bana karşı dava acti . Hukuk mahkemesinde ben haklı çıktım ve para iadesi karari kesinleşti ama firma şuan mahkeme kağıdı olmasına rağmen para iadesi yapmıyor tebliğ edilmesi lazım diyor. Hukuga göre para iadesini hemen almam gerekmez mi ne yapmam lazım?

1
Soru

ALIŞVERİŞ CEZASI

Merhaba internet üzeri bir siteden cinsel sağlık ilacı sipariş verdim sonra iptal etmek istiyorum diye yazdım dönüş olmadı daha sonra ürünü kargo etmişler teslim almadım bugün arabulucu avukat tarafından arandım ve 1200 tllik ilaç için 14000 tl para cezası olduğunu ödenmesi gerektiğini söylediler reçeliymiş ürün doktor yazmış cezası varmış online üzerinden sipariş verdim bu ceza yasal mıdır

1
Soru

Yanlus yapilan bir malin relafisinin saglanmamasi ve muhattap bulamamamam.

2023 yılında cam balkonumu kapattım camlar uyumsuz ve aralardan su giriyor camci firat bayram faturami da vermediği için vergi dairesine şikayet ettim faturamı oradan alip tuketici haklarına başvurdum bilir kişi geldi ve değişmesi gerektiği kararı çıktı fakat camcı firat bayram sessizligini korudu icra takibi için adliyeye başvurdum 15 gun geçti bu gun tekrar adliyeye gittiğimde firat bayramın mersis numarasının olmadığını ve 2022 yılında vasi olarak boşandigi esi çağrı kara (bayram) hanimefendiyi gösterdiğini ogrendim vasi çağrı kara ile ayni evde yaşıyorlar ve mallarin devri karşılığında bir boşanma gerçekleştiğini dusunuyorum(bu benim dusuncem kisi art niyetli oldugundan boyle yaptigini dusunuyorum) bu surecte camlarin değişimi ya da ucreti vasi olan çağrı kar dan tahsil edilebilir mi ya da bundan sonraki surecte nasıl bi yol izlemem gerekir.az once de yazdim ama yanlis anlasildim.yani vasi olan eski es (halen vasi) kisinin bircunda da muhattap alinabilir mi?bana camlari yapan kisi borcu odemez ve uzerine mal gorunmez ise ben vasi olan kisiden bunu talep edebilir miyim?tesekkur ederim.

1
Soru

Devremülk devre tatil dolandırıcılığı

İstanbulda yaptığımız devremülk tapulandırılması için bizden talep edilen parayı promosyon ile uygunluk adı altında bizim telefonunuzla kendi şirketlerine para havale ettiler. Ve 7-10 gün içerisinde dönüş yapacaklarını öne sürdüler sonra da devri için birlikte tapuya gidileceği ancak internetteki devremülk dolandırıcılığı ile aynı hikayeler üzerinden sözleşme imzaladık ve 1 ay içinde cayarsak alınan paranın %25 faizi ile talep edebilecekleri maddesi bulunuyor. Suç duyurusu yapılmalı mı nasılsın bir yol izlenmeli?

1
Soru

Ödenmeyen para iadesi

Merhaba, 31/08/2023 tarihinde makyaj eğitimi almak için Mehmet Karataş isimli beyfendiye 10.000 tl eğitim ücreti ödedim. Kasım ayında eğitim için iletişime geçtiğimde her ay bir bahane ile eğitimimi iptal etti. Yaklaşık 5-6 ay bu süreç devam edince para iademi istedim ve bana aylar sonra sadece 8.000 tl iade edip güncel tarihe kadar geri kalanına teslim alamadım. Sürekli bugün yarın diyerek farklı bahanelerle 1 yıldır beni oyalamaktadır. Elimde gerekli yazışmalar mevcuttur. Konu işe alakalı nasıl bir yol izleyebilirim. Teşekkürler

1
Yazı

Sözleşmeden Cayma Hakkı

Sözleşmeden cayma hakkı, tüketicilere sağlanan önemli bir güvence. Yasal dayanaklar ve kullanım koşulları burada.

Soru

İnternet üzerinden aldığım ürün kusurlu çıktı, ne yapmalıyım?

İnternet üzerinden satın aldığım ürün kusurlu çıktı ve satıcı ile iletişime geçtiğimde sorunu çözmediler. Bu durumda haklarımı nasıl arayabilirim? Tüketici olarak sahip olduğum yasal haklar nelerdir ve hangi mercilere başvurarak şikayette bulunabilirim? Sürecin hızlanması için neler yapmam gerekiyor?

1
Soru

Tüketici hakem heyetine başvuru süreci nasıl işler?

İnternet üzerinden aldığım bir ürün kusurlu çıktı ve satıcı ürünü iade almayı reddediyor. Tüketici haklarımı korumak adına tüketici hakem heyetine başvurmak istiyorum. Bu süreçte izlemem gereken adımlar nelerdir ve hangi belgeleri hazırlamam gerekiyor? Başvurunun kabul edilmesi için dikkat etmem gereken önemli noktalar var mı ve genellikle ne kadar sürede sonuçlanır?

1
Soru

Online Alışverişte Kredi Kartı Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Online alışverişlerimde kredi kartımın güvenliğini nasıl sağlayabilirim? Kredi kartı bilgilerimin çalınmasını önlemek için hangi önlemleri almalıyım? Güvenli online ödeme yöntemleri ve alışveriş sırasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi almak istiyorum.

1
Soru Sor