Haciz İşlemi Yanlış Adrese Uygulanabilir mi?

Kimliği Gizli Kullanıcı

Merhaba, e-devlet üzerinde adresim herhangi bir yerde kayıtlı değil. Bunun sonucunda haciz ailemin veya kardeşimin evine uygulanabilir mi? Ailemle birlikte yaşamıyorum, ancak daha önceden alacaklı olan hukuk bürosu kardeşimin evine tebligat göndermiş. Hukuk bürosunun kardeşimin evine haciz uygulama hakkı var mı? Onları arayıp ailemle birlikte yaşamadığımı ve açık adresimi paylaştığımı bildirdim. Daha önceden ailemin yanında yaşamadığım bir adres e-devlet kayıtlarına dahil edilmişti. Ancak şimdi adresim e-devlet üzerinde görünmüyor. Ailemle aynı adreste yaşamadığım halde kardeşimin evine haciz uygulamak hukuk bürosunun hakkı mıdır? Ailemin borcumdan haberi olmadığını, ailemle yaşamadığımı ve açık adresimi paylaştığımı belirttim. Buna rağmen ailemin evine haciz uygulanabilir mi?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Haciz Nerede Uygulanır ve Hangi Adrese Gidilir?

  • Haciz işlemi için öncelikle borçlunun resmi olarak kayıtlı olan (adres kayıt sistemindeki) ikametgâh adresi esas alınır.
  • Eğer e-Devlet’te adresiniz görünmüyorsa veya güncel adresinizi siz doğrudan icra dairesine/alacaklıya bildirmemişseniz; icra müdürlüğü eski adres kayıtları, nüfus kayıtları, banka ve SGK kayıtları gibi çeşitli kayıtlara dayanarak işlem yapabilir.
  • Alacaklı tarafı veya hukuk bürosu eğer borçluya ulaşamazsa, daha önce sizinle ilişkilendirilmiş herhangi bir adrese (örneğin ailenizin, kardeşinizin veya eski ikametinizin olduğu bir adrese) tebligat göndermiş olabilir.

Haciz Aile veya Kardeş Evine Gider mi?

  • Yasal olarak haciz işlemi, borçlunun fiilen ikamet ettiği ve kendi kullanımında olan taşınmazda uygulanmalıdır.
  • Haciz memurları borçlunun adresine gitmekle yükümlüdür. Ancak, borçlunun adresi bilinmiyorsa ve daha önce başka bir adresle ilişkilendirilmişse (örneğin abinizin evi), haciz işlemi yanlışlıkla da olsa orada uygulanabilir.
  • Fakat önemli bir ayrım var: Evin gerçek sahibi (örneğin abiniz) veya aile bireylerinizin kendilerine ait eşyalarının haczi yasal değildir. Yani, onların şahsi malları haczedilemez, yalnızca sizin olduğu ispatlanabilen eşyalara haciz koyulabilir.
  • Üçüncü kişilere (aile bireyleri, kardeş vb.) ait olduğuna dair fatura veya başka bir delil gösterildiğinde istihkak davası açılabilir ve haciz işlemi sırasında bu kişiler kendi eşyalarını koruyabilirler.

Sizin Durumunuzda Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Siz artık aile evinde veya abinizin evinde oturmuyorsanız ve açık adresinizi hem icra dairesiyle hem de hukuk bürosuyla paylaşmanıza rağmen haciz işlemi aile bireylerinin evinde yapılırsa, bu durum usul açısından sorunludur.
  • Evinize gelen haciz sonucunda, orada oturmadığınızı ve orada bulunan eşyanın size ait olmadığını ispat ederseniz, bu eşyaların haczi mümkün değildir.
  • Aile bireylerinizin bu durumda icra memurlarına, eşyanın kendilerine ait olduğunu belirtip dayanak gösterecekleri dayanaklar (fatura, alışveriş fişi vb.) sunmaları faydalı olacaktır.

Haciz Sırasında Haklarınız

  • Haciz artık evlere hakim kararı olmadan yapılamaz (05.04.2023 sonrası uygulama). Yani, bir icra mahkemesi hâkiminin onayı olmadan konut haczi işlemi gerçekleştirilemez.
  • Haciz sırasında borcunuza karşılık maaşınız/geliriniz öncelikli olarak haczedilir. Eve haciz gelmesi, genellikle diğer tüm yollar denendikten sonra olur.

Sonuç ve Tavsiye

  • Eğer adresiniz e-Devlet’te gözükmüyor ve aile ve kardeş evlerinde fiilen ikamet etmiyorsanız, haciz işleminin buralarda yapılması doğru değildir. Yeni adresinizi alacaklıya ve icra dairesine yazılı olarak bildirmeniz çok önemlidir.
  • Haciz aile bireylerinizin ve abinizin yasal ve fiili olarak malı olan eşyalara uygulanamaz; sadece size ait olduğu açıkça belli olan mallar için uygulanabilir.

Unutmayın, haciz işleminin haksız yapıldığını düşünüyorsanız veya üçüncü kişilere (aile bireyleriniz) ait mallar haczedilmeye kalkarsa “istihkak davası” açılabilir.

Saygılarımla, umarım açıklamalar faydalı olmuştur. Gelişmeler olursa lütfen yine danışmaktan çekinmeyin.

Kaynak (daha fazla bilgi için): Kadim Hukuk – Eve Haciz Gelir mi? Kaynak: Melih Saatçı – Aile evine haciz gelir mi? Kaynak: İstanbul Avukatım – Kiralık eve haciz gelir mi?

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et