Bursa 8. İcra Hukuk Mahkemesi'nden aldığım karara itiraz etme süreci nasıl işler?

size-7 rounded border border-slate-200 Çağlar A.

Merhaba, çocuğumun sağlık sorunları nedeniyle bankaya olan borçlarımı ödeyemedim. Bursa'daki bir banka yetkilisi ile durumu görüştüm ancak sonuç alamadım. Bu süreçte telefon yoluyla sürekli irtibat halinde oldum. Çocuğumun tedavi sürecinde katlandığım masraflar yüzünden borçlarımı ödeyemediğimi, param olduğu zaman ödemeleri gerçekleştirdiğimi belirttim. Ancak şu an için ödeme yapabilecek durumda değilim. Teklifim kabul edilmedi ve icra bildirisi aldım. Dosyada 'Karara Çıkmış' ifadesi yer alıyor. Ne yapmam gerektiğini ve karar dosyasını nasıl görüntüleyebileceğimi UYAP üzerinden öğrenmek istiyorum. Yardımcı olabilir misiniz?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Öncelikle yaşadığınız zor durumu anlıyorum, öncelikle geçmiş olsun. Sorunuzun cevabını adım adım ve detaylı şekilde aşağıda bulabilirsiniz:

UYAP'tan Mahkeme Kararını ve Dosya İçeriğini Nasıl Görürsünüz?

Bursa 8. İcra Hukuk Mahkemesi veya başka bir mahkemede “Hukuk Değişik İş Dosyası” ile ilgili kararınızı ve dosya detaylarını görmek için veya e-Devlet Kapısı üzerinden kolayca işlem yapabilirsiniz.

1. UYAP Vatandaş Portalı Üzerinden Sorgulama
  • Bilgisayar veya akıllı telefonunuzdan UYAP Vatandaş Portalı adresine girin.
  • E-Devlet şifreniz ve kimlik bilgilerinizle giriş yapın (“E-Devlet ile Giriş” seçeneğini kullanabilirsiniz).
  • Giriş yaptıktan sonra menülerden “Dava Sorgulama” veya “İcra Dosyası Sorgulama” kısmını seçin.
  • Açılan ekranda tarafı olduğunuz (yani adınıza açılmış) tüm dosyalar (hem dava dosyaları hem de değişik iş dosyaları) listelenecektir.
  • Listeden Bursa 8. İcra Hukuk Mahkemesi 2025/2908 Hukuk Değişik İş dosyasını bularak dosya detaylarını, kararını, dosyadaki belgeleri, mahkeme tarihçesini görebilirsiniz.
  • Aynı şekilde Bursa 7. ve 5. İcra Hukuk Mahkemesi dosyalarını da buradan takip edebilirsiniz.
2. e-Devlet Üzerinden İcra Dosyası Sorgulama

“Karara Çıkmış” Ne Demektir?

  • “Karara çıkmış” ifadesi dosyanızda hakim tarafından bir karar verildiği anlamına gelir. Genellikle değişik iş dosyalarında (örneğin haciz, tedbir, delil tespiti gibi dosyalarda) duruşma yapılmadan, sadece evrak üzerinden karar verilir.
  • Karar UYAP’a yüklendiyse, portaldan görebilirsiniz. Size ayrıca tebligat (posta veya elektronik tebligat) olarak da ulaştırılır.

Ne Yapmalısınız?

  • Mutlaka portala girip ilgili karar ve gerekçeleri okuyun.
  • İcra dosyanızda maaşınıza haciz konulduğu görülüyor; bu hukuka uygundur. Ancak, ödemeleri yine de dosya bilgileri altında takip edebilirsiniz.
  • Yasal haklarınız (itiraz, istinaf başvurusu vs.) konusunda kararın size tebliğinden sonraki sürelere dikkat edin. Gerekirse bir avukata danışarak karara nasıl itiraz edebileceğinizi öğrenin veya mahkemeden dosya sureti talep edebilirsiniz.

Elde Edilen Bilgilere Göre:

  • Belgelerinizi toplamanız ve dosya üzerine sunmanız veya tebligata cevap vermeniz gerekebilir. Mahkemenin verdiği kararı görmeden bundan sonraki adımınız konusunda net bilgi vermek mümkün değildir.
  • Kararı ve dosyayı inceledikten sonra itiraz/istinaf hakkınız olup olmadığını, kararda sizin için olumlu/olumsuz bir husus var mı, değerlendirmeniz faydalı olur.

Ek Bilgi:

  • “Karara çıkmış” dosya için, kararda bir ödeme planı, red, kabul, itiraz hakkı vb. hususlar olup olmadığını da dikkatlice araştırın.
  • Kendi ekonomik durumunuza dair sunmuş olduğunuz raporlar ve beyanlar genellikle mahkemelerce dikkate alınır; ancak borcun varlığı netse maaş haczi hukuka uygun şekilde uygulanır.

İlgili sayfalara aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Selamlar, geçmiş olsun. Başka sorunuz olursa yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.

Kaynak - UYAP Vatandaş Portalı Kaynak - e-Devlet İcra Dosyası Sorgulama

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et