CMK 225 Maddesine Göre Hüküm Nasıl Verilir?

Kimliği Gizli Kullanıcı

CMK'nın 225. maddesinde belirtildiği şekliyle 'Hüküm, ancak iddianamede unsurları gösterilen suç ile suçun faili hakkında verilir.'

İddianamede 44 adet asılsız ihbarın tesbit edilerek müştekilere yönelik iftira suçunun oluştuğu belirtilmiş. Dava dosyasında ise, müştekilerin işyerleri hakkında 14 adet asılsız ihbar mevcut. Bu durumda yargılama esnasında hüküm, iddianamedeki 44 adet asılsız ihbar hakkında mı verilecek? İddianamenin 44 asılsız ihbarı ispatlayamaması durumunda, mahkeme beraat kararı verebilir mi?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Sizin durumunuzda olan bir konuda Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre açıklama yapmam gerekirse; CMK'nın 225. maddesi, yargılama sürecinde oldukça önemli bir role sahiptir. Bu madde, hükmün ancak iddianamede belirtilen suç unsurlarına ve fiillere ilişkin olarak verilebileceğini ifade eder. Buna göre, mahkeme sadece iddianamede açıkça tanımlanan fiil ve failler hakkında karar verme yetkisine sahiptir.

İddianamenin Rolü ve Hüküm

  • İddianame ve Hüküm İlişkisi: İddianame, davada yargılanacak olan suçun ve suça ilişkin delillerin detaylı bir şekilde açıklandığı, savcılık tarafından hazırlanan resmi belgedir. CMK 225 uyarınca, mahkeme sadece iddianamede belirtilen ve suç unsurlarını taşıyan fiiller üzerinden hüküm kurabilir.

  • Asılsız İhbar Sayısı ve İddianame: Sizin belirttiğiniz durumda iddianamede 44 adet asılsız ihbar fiili belirtilmiş ancak dava dosyasında sadece 14 tanesi müştekilerin işyerleri ile ilgili asılsız ihbar olarak kayıtlıdır. Bu durumda, mahkeme yargılamanın seyrine ve delillerin durumuna bağlı olarak kalan 30 asılsız ihbarın da yargılamasına geçerli delil olup olmadığına bakarak karar verecektir.

Beraat Kararı

  • Delil Yetersizliği ve Beraat: Eğer iddianamede suç olarak işaretlenmiş olan ihbarlar mahkemede yeterli ve inandırıcı delillerle desteklenemezse, sanık hakkında beraat kararı verilebilir. Mahkeme, sunulan delillerin her bir suçlama noktasında suçu sabit gösterip göstermediğini değerlendirir.

  • Mahkemenin Takdir Yetkisi: Mahkemenin, iddianamedeki suçlamalar ve sunulan deliller arasındaki uyum ve yeterliliği değerlendirme yetkisi vardır. Eğer 44 asılsız ihbarın tamamı delillendirilemezse, mahkeme bu noktalarda beraat kararı verebilir.

Özetle, eğer iddianamede belirtilen asılsız ihbar suçlarının her biri için gerekli deliller yetersiz ise veya ispat edilemezse, bu durumlarda sanığın beraat etmesi mümkündür. Her bir suçlama için mahkemenin delilleri titizlikle inceleyeceğini ve hukuka uygun bir karar vereceğini unutmayınız. Ancak bu süreçte bir avukatın rehberliği oldukça faydalı olacaktır.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Türkiye yasaları gereği avukatlar ücretsiz danışmanlık veremez.
  • Avukatlar asgari ücret tarifesine uymak zorundadır.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et