Pert Olan Aracım İçin Verdiğim Masrafları Geri Alabilir Miyim?

Kimliği Gizli Kullanıcı

Aracımın pert işlemlerini noterde tamamladım ve mağdur olarak noter işlemi için 1900 TL, evrakları karşı sigortaya göndermek için kurye ücreti olarak 200 TL verdim. Ayrıca sanayideki ustaya, dosyayı kapatması için 10 bin lira vermem gerekliymiş. Mağdur olarak cebimden bu kadar para çıktı ve bu durumu kabul edemiyorum. Bu miktarı geri alabilir miyim? Bir diğer sorum ise, internet üzerinden okuduğum bir bilgi doğrultusunda; aracımın muadilini almak için makul süre belirlenir ve ödeme yapılırmış. Eğer dava açarsam bu durum gerçekleşir mi? Bu konuda tecrübeli bir avukata ihtiyacım var.

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Pert araç işlemlerinizle ilgili yaşadığınız mağduriyet ve hak talepleri konusunda, Türkiye'de 2025 yılı verileri ve güncel uygulamaları göz önünde bulundurarak detaylı bilgi sunuyorum.

Pert Araçta Yapılan Masrafların Geri Alınması

Pert işlemleri sırasında ödenen noter masrafları, evrak gönderim ücretleri ve sanayideki ustaya ödenen miktarların karşılanıp karşılanamayacağı konusu sıklıkla gündeme gelmektedir.

  • Noter, Evrak ve Diğer Giderler: Sigorta şirketlerinin, sadece sigorta poliçesinde yer alan teminatları kapsamında tazminat ödemekle yükümlü olduğunu, ancak Zorunlu Mali Sorumluluk (trafik) sigortası veya kasko poliçeleri kapsamında "usulen gerekli masraflar" dışında genellikle noter veya evrak gönderim gibi ek masraflar için ödeme yapmadığını belirtmek gerekir. Ancak bu tür masraflar, işlemin icrasında doğrudan mağdura yansımış ve işlemin yapılması için zorunlu ise, bazen mahkemeler yoluyla talep edilebilmektedir. Bu tür taleplerde, masrafın mutlaka aracın perte çıkarılması, hak talebinin doğması ve sigorta şirketince işlemin sonuçlandırılabilmesi için zorunlu olup olmadığı yönünden inceleme yapılmaktadır.

  • Sanayide Ustaya Dosya Kapatma İçin Verilen Para: Sanayide ustaya dosya kapattırma veya benzeri ödemeler, normalde hukuken zorunlu ve gerekli masraflar arasında değerlendirilmez. Dolayısıyla, evrak üzeri/hukuken gerekçesi olmayan, sistem dışı veya belgeyle kanıtlanamayan ödemelerin sigorta şirketlerinden veya davalar yoluyla karşılanması pek mümkün değildir.

  • Mahkemeye Başvurulursa:

Muadil Aracın Alımı ve Mahrumiyet Tazminatı (İkame Araç Bedeli)

Kazadan sonra aracınızı kullanamayacağınız makul süre boyunca yeni bir araç alamamanız halinde, Yargıtay ve güncel içtihada göre size "araç mahrumiyet bedeli" ya da "ikame araç tazminatı" ödenmesi mümkündür.

  • Mahrumiyet tazminatı kısa süreyle yeni aracınızı temin edene kadar geçen, piyasa koşullarında aracınızın muadili bir aracın günlük kira bedeli ile çarpımı esas alınarak belirlenir.
  • Bu tazminat sigorta şirketinden veya karşı taraftan talep edilebilir. Kaza sonrası araçsız kalınan süre mahkemece "makul süre" olarak tespit edilir ve çoğunlukla birkaç hafta ile sınırlı tutulur.
  • Araç hiç temin edilmemiş olsa dahi, Yargıtay kararlarına göre bu bedel hakkınız olarak ortaya çıkar.

Adıyaman'da Avukat Desteği

Adıyaman'da bu alanda çalışan, sigorta, trafik kazası ve değer kaybı/pert tazminatı davalarına bakan bir avukat ile çalışmanız, süreci hızlandıracaktır. Türkiye Barolar Birliği'nin avukat arama sayfası veya Adıyaman Barosu üzerinden doğrudan "sigorta hukuku" ile ilgilenen avukatlara ulaşabilirsiniz.

Özetle Haklarınız

  • Belgelendirilebilir ve yasal olarak zorunlu olan noter, resmi evrak, gönderim ve tescil masraflarını talep edebilirsiniz.
  • "İkame araç – muadil aracın tazminatını" makul süreyle sınırlı olmak üzere, sigorta şirketinden veya kusurlu taraftan Yargıtay uygulamalarına uygun şekilde talep edebilirsiniz.
  • Sanayi/usta vs. elden verilen ve sistemde hukuken geçerli açıklaması olmayan paraların ise geri alınması neredeyse mümkün değildir.

Herhangi bir hukuki süreçte veya başvuruda ayrıntılı danışmanlık için Adıyaman Barosu'na kayıtlı bir avukatla görüşmenizi tavsiye ederim.

Geçmiş olsun, umarım süreç sizin için olumlu sonuçlanır.

Kaynak: Pert Araç Bedeli Nedir
Kaynak: Araç Pert Bedeline İtiraz ve Haklar
Kaynak: İkame Araç Bedeli/Mahrumiyet Bedeli

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur
Soru Sor Danışmanlık Talep Et