Banka Borcu Nedeniyle Takibe Alındım, Ne Yapmalıyım?

Kimliği Gizli Kullanıcı

İyi bayramlar. Banka tarafından takibe alındığım bir durumla karşı karşıyayım. Telefonla bir yapılandırma yaptırdım ve benden bayram sonrası peşinat yatırmam istendi. Ancak gerekli parayı bulamadım. Bu durumda ne gibi sonuçlarla karşılaşabilirim?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba, iyi bayramlar dilerim.

Sorunuza ilişkin olarak, banka borcu yapılandırmasında peşinat veya ilk taksidin ödenmemesi halinde karşılaşabileceğiniz hukuki süreçleri güncel bilgilere dayanarak açıklamak isterim.

Yapılandırma Peşinatı Ödenmezse Ne Olur?

  1. Yapılandırma Geçersiz Sayılır: Banka ile yaptığınız yapılandırma sözleşmesinde belirtilen peşinatı veya ilk taksidi zamanında yatırmazsanız, yapılandırma protokolünüz banka tarafından genellikle “iptal” edilir. Yani yeniden düzenlenen ödeme planınız devreye girmez ve borcunuz eski haline döner.

  2. Eski Borç Durumuna Geri Dönüş: Bu durumda banka, borcunuzu yapılandırma öncesi şekliyle (faiz, birikmiş gecikme vb. ile birlikte) sizden talep edebilir. Daha önce yaptığınız ödemeler de boşa gitmiş olabilir.

  3. Yasal Takip Başlar: Peşinat ödemediğinizde ve yapılandırma bozulduğunda banka, borcun tamamını hemen talep etme yetkisine sahip olur. Kısa sürede ödeme yapmazsanız genellikle bir hatırlatma dönemi sonrasında yasal takip başlatılır. Yasal takip; banka dosyanızı icra takibine verir, varsa maaşınızın %25’ine kadar haciz konulabilir, banka hesaplarınıza veya üzerinize kayıtlı mallara haciz gelebilir.

  4. Kredi Notunuza Olumsuz Etki: Borç yapılandırmasında verilen taahhütlere uyulmadığında kredi skorunuz olumsuz etkilenir ve ilerleyen dönemde bankalardan kredi veya kredi kartı almakta zorlanabilirsiniz.

  5. Banka ile İletişimde Olun: Peşinatı ödeyemiyorsanız ve yapılandırma iptali riski varsa bankanızın müşteri hizmetleriyle tekrar konuşarak yeni bir çözüm ya da ek süre talep edebilirsiniz. Bazı bankalar ödeme güçlüğü için zaman zaman ek kolaylık sağlayabilmektedir.

Özetle:

  • Peşinat ödenmezse yapılandırma geçersiz olur.
  • Borç eski haline döner, yasal takip riski başlar.
  • Kredibiliteniz olumsuz etkilenir.
  • Varsa icra müdürlükleri devreye girebilir.
  • Banka ile tekrar görüşüp alternatif çözüm aramaktan çekinmeyin.

Daha fazla mağduriyet yaşamamak için, mümkün olan en kısa sürede banka ile iletişime geçmeniz ve durumunuzu açıkça bildirmeniz en doğru adım olacaktır.

Geçmiş olsun, sürecinizde kolaylıklar dilerim.

Kaynak: Hesapkurdu yapılandırılmış kredi borcu ödenmezse ne olur? Kaynak: Hangikredi borç yapılandırması ödenmezse Kaynak: Encazip kredi kartı yapılandırma rehberi Kaynak: LegaProHukuk kredi borcu ödenmezse ne olur?

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et