Somut delillerle ispat gerekli midir ????
Hakkımda 2 müştekiye yönelik asılsız iftira suçlarından açılan davada Hükmün Geriye Bırakılması Kararı verilmiştir.
Hakkımda açılan dava 2 müştekiye yönelik 155 hattına müştekilerin işyerleri hakkında yapılan ihbar ve şikayetlerdir.
Soruşturma devam ederken müştekilerden birinin avukatı dosyaya, benim apartman dışına çıkarak müşteki müşterileri ile birlikte geçerken Müştekiye yönelik ''bu adam karı kız satıyor'' diye bağırdımı ve müştekilerin müşterilerinin de benim bu sözüm üzerine müşteki ile olan sözleşmeyi iptal ettiklerini beyan eden bir sözleşme eklemiştir. Müşteki avukatının verdiği beyanda müştekinin müşterisinin e-postası delil olarak gösterilmiştir.
E-Postada müştekinin müşterisi olayın SABAH saatlerinde gerçekleştiğini ifade etmiş, Müştekinin aynı müşterisi, 3 gün sonra iftira soruşturması kapsamında Bilgi Alma Tutanağında verdiği ifadesinde ise olayın ÖĞLEN saatlerinde gerçekleştiğini beyan etmiştir.
Müşteki avukatının soruşturma sürecinde eklediği bu sözleşme bu durumda bir delil içerebilir mi?
Müşteki ve avukatı beyan ettikleri şekilde bir olayın olduğunu somut delillerle ispat etmek zorundadırlar mı, olası bir maddi tazminat davası açtıkları zaman ?
Aslında müşteki müşterileri ile birlikte geçerken Müştekiye yönelik ''bu adam karı kız satıyor'' diye bağırdım gibi bir olaya gerçekte hiç yaşanmamıştır.
Cevaplar
Avukatistan
Merhaba,
Hakkınızda açılan iftira davası ve ilgili soruşturma sürecinde yaşananlarla ilgili detaylı bilgi vermeniz, durumu daha iyi anlamamı sağladı. İftira suçunun ispatı ve müşteki tarafından sunulan delillerin geçerliliği konusunda bilgi vermek faydalı olacaktır.
İftira Suçu ve İspat Yükü
İftira suçu, Türk Ceza Kanunu'nun 267. maddesine göre, bir kişinin haksız yere başkasına ceza getirecek veya onun haysiyetini zedeleyecek şekilde suç isnadında bulunması olarak tanımlanır. Bu tür bir suçlama yapılırken, suçlamayı yapan kişinin iddiasını somut delillerle ispat etmesi gerekmektedir.
Delil Değerlendirilmesi
Hukukta delillerin değerlendirilmesi, hakimin takdir yetkisine bağlı olarak gerçekleştirilir. Ancak delilin kabul edilebilir olması için belirli kriterler yerine getirilmelidir:
Maddi Tazminat Davası ve İspat Yükü
Eğer müşteki tarafından size karşı bir maddi tazminat davası açılırsa, iddialarını somut delillerle desteklemeleri gerekecektir. Bu durumda, iddiaları ispatlamak için yeterli ve geçerli delil sunamazlarsa, dava lehinize sonuçlanabilir.
Öneriler
Son olarak, suçlamaların ciddiyeti nedeniyle ve müşteki avukatının iddialarının somut delillerle desteklenip desteklenmediğini anlamak için davanın detaylarını görüşmek üzere bir avukatla iletişime geçmenizi tavsiye ederim. Hakkınızda açılan davanın olumsuz sonuçlarını engellemek ve haklarınızı etkin bir şekilde korumak için bu önemlidir.
Hukuki süreçlerde başarılar dilerim.