Eşya Hukuku

Eşya hukuku, hukukun önemli dallarından birini teşkil eder ve genellikle taşınır ve taşınmaz mallar üzerindeki hakların, bu hakların nasıl kazanılacağı, kullanılacağı, korunacağı ve devredileceği ile ilgili kuralları içerir. Türk hukuk sistemi içinde eşya hukuku, geniş bir yelpazede mülkiyet haklarından tutun da intifa hakları, irtifak hakları gibi diğer ayni hakları da kapsar. Bu alanda sağlam bir bilgi birikimi oluşturmak, hem bireysel hem de ticari mülkiyet ilişkilerini yönetmede kritik bir öneme sahiptir.

Eşya Hukuku Nedir?

Eşya hukuku, taşınır ve taşınmaz mallarla ilgili mülkiyet ve diğer ayni hakların kurulması, değiştirilmesi, devri ve sona ermesi ile ilgili hükümleri inceler. Bu hukuk dalı, mülkiyetin korunması ve devri, sınırlı ayni hakların tesis edilmesi gibi konuları düzenler. Eşya hukuku, özellikle gayrimenkul alım-satım işlemleri, kira sözleşmeleri, ipotek ve diğer teminat işlemleri gibi önemli konularda bilgi sahibi olmayı gerektirir.

Eşya Hukukunun Temel İlkeleri

Eşya hukukunun temelini oluşturan başlıca ilkeler; mülkiyet hakkının mutlaklığı, tapu sicilinin resmiyeti ve bağlayıcılığıdır. Mülkiyet hakkı, sahibine mal üzerinde geniş yetkiler tanırken, tapu sicili ise taşınmaz mallarla ilgili işlemlerin resmi kaydını tutar. Bu ilkeler, eşya hukukunun düzenli ve adaletli bir şekilde işlemesini sağlamakta büyük rol oynar.

Taşınır ve Taşınmaz Mallar

Eşya hukukunda mallar, genel olarak taşınır ve taşınmaz olarak ikiye ayrılır. Taşınmaz mallar, arazi ve binalar gibi yerinden oynatılamayan büyük maddi değerlere sahip nesneleri kapsarken, taşınır mallar daha çok hareket edebilen, taşınabilen eşyaları ifade eder. Her iki tür malın mülkiyeti ve üzerinde kurulabilecek diğer haklar, eşya hukukunun incelediği temel konulardandır.

Mülkiyet ve Sınırlı Ayni Haklar

Mülkiyet hakkı, eşya hukukunun temelini oluşturur ve mal sahibine mal üzerinde en geniş yetkileri verir. Ancak, mülkiyet hakkının yanında sınırlı ayni haklar da bulunur; bunlar arasında intifa hakkı, irtifak hakkı, rehin hakkı gibi haklar yer alır. Bu haklar, mülkiyet hakkından türetilmiş olup mal sahibinin yetkisini belirli yönlerden sınırlar.

Kira Hukuku ve Eşya Hukuku İlişkisi

Eşya hukuku kapsamında kira hukuku, özellikle taşınmaz malların kiralanması durumunda önem kazanır. Kira hukuku, kiracı ve kiralayan arasındaki hukuki ilişkileri, kira bedeli, depozito gibi konuları düzenler ve sözleşme şartlarının her iki taraf için de adil olmasını sağlamaya çalışır. Eşya hukuku bu bağlamda, kira sözleşmelerinin hukuki geçerliliği ve uygulamasıyla ilgili önemli bilgiler sunar.

Eşya Hukukunun Güncel Sorunları

Eşya hukukunda zaman zaman güncellenmesi gereken ve tartışma yaratan birtakım konular bulunmaktadır. Özellikle taşınmaz malların tapu işlemleri, imar haklarındaki değişiklikler ve çevresel düzenlemeler gibi konular, eşya hukukunu etkileyen önemli unsurlardır. Ayrıca, teknolojik gelişmeler ve dijitalleşme de eşya hukukunun uygulanış biçimini değiştirmekte ve yeni hukuki düzenlemelerin yapılmasını zorunlu kılmaktadır.

Eşya hukuku, günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan mülkiyet ve sınırlı ayni haklar gibi konuları düzenleyerek, toplumsal ve ekonomik hayatta düzen ve istikrarın sağlanmasında kritik bir role sahiptir. Bu alandaki hukuki bilgi ve uygulamalar, hem bireylerin hem de işletmelerin mal varlıklarını korumalarına yardımcı olur.

Eşya Hukuku Hakkındaki İçerikler

Soru

Müşterek konut

Müşterek konut erkeğin babasına kayıtlı. Kadın çalışmıyor kadının babasının 3 tane evi var. İki çocuk var velayetleri babada. Babanın 50 bin geliri 30 bin ödemesi var. Müşterek konut kime tahsis edilir

1
Soru

Kanuni rehin malik borç

Merhaba, cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. 2020 yılında babam vefat etti ve intikal yaptırdık. Sadece babamın 4 kardeşi ve annem, kardeşim ve benim hissedar olduğumuz bir tarla var. Orada malik borç 9813₺ olarak bir şey çıkıyor. Kanuni rehin diye yazıyor tabloda. Alacaklı maliye hazinesi ve süre fbk olarak yazıyor. Ben anlamadım ne yapmam gerekiyor nereye başvurmam gerekiyor bu borç bize geçti mi veya babamın kardeşleriyle ortak mı? Ödenecekse beraber mi ödememiz gerekiyor yoksa sadece annem ben ve kardeşim üzerinde mi gözüküyor? Lütfen bir yönlendirme yapın nasıl kapatıcam nereye başvırucam. Çok önemli bir şey mi satarken mi kapatmam lazım yoksa 5-10 sene kalsa sıkıntı olur mu? Çok soru sordum özür dilerim işin içinden çıkamadım bir türlü Teşekkür ederim

1
Soru

Ortaklığın Giderilmesi

Ortaklığın giderilmesi davasında 1 davacı 2 davalı var davalı olan taraf biziz mülk 8 paylı mülkiyette 3 payımız var mülkiyete biçilen değer 3.100.000 TL davacının payı 3 pay 1.162.500,00-TL dava sonunda ödenilecek para davacanının payımı yoksa diğer 2 pay 775.000,00-TL bu payda bizim adımıza gözüküyor bu 5 payımı ödememiz gerekiyor yoksa sadece davacının 3 payınımı

1
Soru

Hisseli arsa satışı

Amcam ve babam rahmetli oldu. İkisinin hissedar olduğu arsa üzerinde ki evi satmak istiyorum. Amca çocukları almak istemedi fiyatı yüksek buldu. Başka müşteri almak istediğinde ise muvaffakname vermiyorlar. Hukuki olarak ne yapabilirim? Yasal haklarım nedir? Teşekkürler

1
Soru

hisseli tapuda izin olmadan satış

Merhaba, 99 Düzce depreminde dedeme ait olan annem ve babamın oturduğu bina yıkılmış. Babamda devlet destekli uzun vadeli kredi imkanı sunulan evi yaptırmak istemiş. Bu ev için şart 500m2 yer olması babamda bu yeri dedemden istemiş ve almış. Yer tek tapu içinde hisseli şekilde. Dedem ve babam arasında küslük varken dedem bize verdiği yerden de alarak sattı bizim iznimiz yoktu. Satın alan kişinin vardı. Bu olaylar yaşanalı aşağı yukarı 10 sene oluyor. Annem ve babam yerin satılmasını hiç istemediler. Birçok tartışma ve kavga oldu aile baskısı yüzünden bu zamana kadar geldi konu. Komşu ile hiç anlaşamadık aramızda sürekli sorunlar çıktı. Mahkemeye vermeyi düşünüyoruz nasıl bir yol izlemeliyiz, haklı mıyız?

1
Soru

Hisseli tapu

Efendim kolay gelsin rahmetli dememize ssmsun ladikte 3 hissedarı olduğu bir ahşap ev ve içinde ambar olan bir bahçe kaldı fakat vakiflar tarafindan korumaya alınmış ben hisseli satmak istiyorum ne yapabilirim

1
Soru

Ailem Eşyama çöktü

Ben bosandiktan sonra ailem yanina tasinmamda israr edip 5 ay sonra beni evden kovdular bütün su an evden bir sey cikmayacak deyip eve sen geleceksin diyorlar(abim benden tehtidle para istiyor can güvenliğim olmadığı için gitmiyorum) ben apartlarda kaldim maddi manevi cok zorluk yasadim esyalarimi geri istiyorum ne yapabilirim

1
Soru

Noter tapu isleri

Eşimin halasindan hakkini arsa olarak parayla satın aldık fakat tapu yok noterdenden sözleşme yapıldı daha sonra hala vefaat etti çocukları annemin hakkını alicaz diyorlar ve aldığımız yer için hala sağ iken mahmeke görüldü şahitlerin önünde mahkemeyi kazandık şimdi çocukları hak alabilirlermi

1
Soru

Mal davası

Merhabalar , Eşimin evlenmeden önce bana aldığı bir ev var ama kredili almıştı ve evlendikten sonra da ödemeye devam etti . Ayrıca evlilik sonrası da kendi üzerime mallar aldı. Önceki evliliğinden 4 çocuğu var , benimle olan evliliğinde de 2 çocuk var . Eşime birşey olması durumunda ; eşimin diğer çocukları bana dava açabilir mi ? Mallara ortak olmak için ? Teşekkürler şimdiden .

1
Soru

Arsa tapusu gözüken evde hisse paylaşımında yanlışlık

Merhaba, dedemden miras kalan 5 katlı 10 daireli bir mülk var. Ancak tapularda hisse paylı arsa olarak yer alıyor. Babama 2.katta bulunan 3. ve 4. daireler miras olarak kalmış. 1993 yılında babam karşısında bulunan daireyi noter üzerinden satmış. Evi satın alan kişiler 5 sene sonra, 1998'de, tapu dairesine giderek tapu belgesini almak için başvurmuşlar. Bu sebeple babam tekrar çağrılmış. Ancak bu konuyu araştırırken, evraklarda babamın imzasının olduğu belirlendi. Sorun şu ki babamın hisse payı 1/8 ve bu hisse payında iki dairesi bulunuyor. Ancak sitenin tapusu 'arsa' olarak yer aldığından, babam hissesini ikiye bölmemişler.Bu sebeple satış sonucunda tüm hisse payı karşı tarafa geçmiş. Biz bu durumu yeni öğrendik ve bu sebeple babamın adı tapuda yer almıyor ve şu an oturduğumuz evin tapusunu alamıyoruz. Yıllar önce yaptığımız satışla alakalı olarak, tapuda iki ev olduğuna dair açıklama yapılmasına rağmen, hissenin bölenmemesi sebebiyle sorun yaşıyoruz. Ne yapmalıyız?

1
Soru

Arsa tapusu gözüken ev de hisse payı satışında yanlışlık

Merhabalar dedemden kalma bir miras vardı. 5 katlı 10 daire yapılmış ancak tapular arsa tapusun da hisse payı olarak gözüküyor. Babama 2 . Katta daire 3 ve 4. Daireler miras olarak verilmiş. Babam dedemin ölümünden bir süre sonra 93 senesinde karşı dairesi olan daireyi noter üzerinden satmış. Evi alan kişiler 5 sene sonra 98 senesinde tapu dairesine giderek tapu belgesini almak için başvurmuş ve tekrar satış için babam çağrılmış (ama çok eski olduğu için babam gidip gitmediğini hatırlamıyordu hatta gitmedim diye söylüyordu biz araştırırken tapu senedini bulduk ve babamın imzası vardı.) sorun şu babamın hisse payı 1/8 ve bu hisse payıda iki dairesi vardı ancak ev değil arsa olarak gözüktüğü için babamında o zamanlar hissesini iki ye böldürmek aklına gelmemiş olabilir bütün hisse payı karşı tarafa geçmiş. Biz bunu sonradan öğrendik, arsa tapusundan şahsi tapuya geçmek için imar başvurusu yapmak istediğimizde babamın adı çıkmadı çünkü bütün hissesi tek evini sattığı kişilere geçmiş biz bunu anlamadık başka bişey olduğunu sandık bu sene peşine düşünce öğrendik. Gidip yıllar önce satış yaptiği kişi ile konuştuk çözeriz merak etmeyin dediler ancak çözülmedi. Ne yapmalıyız bilmiyoruz. Seneler önce tapu da bu hisse de iki ev var denilerek hissenin bölünmemesi şimdi oturduğumuz ev için tapu alamamıza sebep oluyor.

1
Soru

Noter senedi

Sayın Avukat bey bundan 15 yıl önce bir kişinin köydeki evinin bir kısmını 60,000 tlye noter senediyle aldık, Şimdi ev sahibi noter tasdikli senedi tanımıyor..Hakkımızın olmadığını söylüyor..şimdiki değeri 1,5 milyon olan bu evin sahibini mahkemeye verebilirmiyiz..Yani mahkeme hakkımız varmı

1
Soru

Büyük dedemin üzerinde görünen tapu hissesi ile ilgili

Merhaba Şu an hayatta olmayan büyük dedem Ali Güreşçi üzerine kayıtlı 94 m2 lik arsa tapusu hissesi, aynı parsel üzerindeki diğer hissedar tarafından (130 m2) satın alınmak istenmiş ancak isim benzerliği olan başka bir Ali Güreşçi'nin varisleri ile işlem yapılmıştır. Sonrasında diğer hissedar işlemin hatalı olduğu anlamış ve ödediği paraların geri alınması için dava açmış, akabinde bize ulaşmış ve hissemizi satın almak için teklifte bulunmuştur. Manisa ilinin Horozköy Mahallesinde olan 252 m2 lik arsa 130 - 94 - 28 m2 olarak 3 hisseye bölünmüştür. 94m2 olan bizim hisse Konuyla ilgili dava açma hakkımız var mıdır?

1
Yazı

Şufa (Önalım) Hakkı Davası

Şufa hakkı davası ve gayrimenkul satışlarındaki rolü, Türk Medeni Kanunu ve Yargıtay kararlarıyla açıklanıyor.

Soru

Babadan oğula satış

Babam evlendikten sonra babasından ev yapmak için 400 metre yer satın almış tapusunu vermiş yerin tamamı 4136 metre babam vefat ettikten sonra amcamın oğlu mahkemeye vermiş bizede gelip dediki buraları satışa verdim bizim 400 metre yerimiz var babam tapusunu almış dedik tapuya baktı tapu buraya hissedar olarak görünüyor burasıda 4136 metre içinde satılacak kendi yerinizi istiyorsanız bu hissenin 4136 metrenin hepsini almak zorundasınız yoksa evinizde burayla satılacak dedi babanızın tapusunu da boz duracağım bunun bir geçerliği yok baba oğula satış yapamaz dedi bu doğrumudur tapuda şu miktar karşıgında satışı olmuştur filan yazıyordu

1
Soru

Eşyalarımı Geri Alma

Selamlar, ben Bahar. Yaklaşık 1 yıl önce boşandım ve eski eşim benim eşyalarımı vermiyor. Bunun için herhangi bir hakkım var mıdır ve ne yapabilirim?

1
Soru Sor