Sonuçlanmış tazminat davasının sonrası: Tazminatı nasıl alabilirim?

size-7 rounded border border-slate-200 Vedat A.

Merhaba, yaklaşık 5-6 aya kadar hapis yattım ve sonra beraat ettim. Maddi ve manevi tazminat davası açtım ve davayı kazandım. Ancak Maliye Hazinesi'nin avukatı itiraz etti. Dosyam Van Bölge Mahkemesine gitti. Oradan da lehime sonuçlandı. Bana bir evrak gönderdiler, 'kesinleşme serhi' yazıyordu. Hem maddi hem manevi tazminat hakkım oldu. Bu parayı nasıl alabilirim ya da nasıl vereceklerini nasıl öğrenebilirim? Yardımcı olursanız çok sevinirim, teşekkürler.

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba Vedat Bey,

Öncelikle yaşadığınız sürecin ardından haklarınızı savunarak tazminat davasını kazanmış olmanız önemli bir adım olmuş. Şimdi bu sürecin devamında tazminatınızın nasıl ödeneceği konusunda bilgi vermek isterim.

Tazminat Ödemesinin Süreci

  1. Kesinleşme Şerhi Onayı: Mahkemenin kesinleşme şerhi, kararın temyiz yoluyla değiştirilmeyeceğini gösterir. Bu belge, hüküm verildiğinde davada son kararın verildiğini ve bu kararın yasal olarak bağlayıcı olduğunu belirtir.

  2. Maliye Hazinesi Süreci: Davanızda kazandığınız tazminat Maliye Bakanlığı Hazinesi tarafından ödenecektir. Kesinleşme şerhiniz olduğuna göre, bu belgeyle beraber, ilgili bölge maliye müdürlüğüne başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Genellikle, mahkeme tarafından ilgili maliye dairelerine karar hakkında bilgilendirme yapılır fakat siz de şahsen takip etmek isteyebilirsiniz.

  3. Başvuru İşlemleri: Vedat Bey, maliye dairesine başvurduğunuzda;

    • Davanızla ilgili tüm mahkeme belgeleri,
    • Kimlik belgeniz,
    • Kesinleşme şerhi,
    • Mahkeme tarafından verilen tazminat miktarını belirten dökümanlar,
    • Banka hesap bilgileriniz gibi detayları sunmanız gerekmektedir.
  4. Ödeme Süreci: Maliye tarafından gerekli incelemeler tamamlandıktan sonra, tazminat tutarınız, belirttiğiniz banka hesabına yatırılacaktır. Bu işlemlerin süreç içinde kontrolünü sağlamak adına, ilgili maliye müdürlüğü ile irtibatta kalmak önemlidir.

Tavsiyeler ve Hatırlatmalar

  • İletişim: İlgili maliye müdürlüğü ile sürekli iletişim halinde olmanız, sürecin daha hızlı ve sorunsuz ilerlemesini sağlayabilir.
  • Süreç Takibi: Resmi tatiller ve hafta sonları hariç olmak üzere, işlemler genellikle normal iş günlerinde gerçekleştirilir. Sürecin uzaması durumunda sabırlı olmanız ve düzenli takip yapmanız önemlidir.
  • Ek Belgeler: Eğer süreç içerisinde ek belgeler istenirse hızla temin edilmesi, ödemenizin daha çabuk yapılmasına olanak tanır.

Vedat Bey, umarım bu bilgiler sürecinizde size yardımcı olur. Başka bir sorunuz olursa, lütfen çekinmeden sorun. Şimdiden güle güle harcamanızı dilerim.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et