18 Yaşın Altında Bir Bireyin Ebeveynine Hakaret Davası Açabilme Durumu
Merhaba, 18 yaşın altındayım. Ders çalışırken beni görmüyor ama nasıl oluyorsa oyun oynamaya başladığım gibi başımda beliriyor. Bu durum nedeniyle bana hakaret ediyor, kişiliğime saldırıda bulunuyor annem. Kendisine dava açabilir miyim, açarsam nasıl ve nereden başvuru yapabilirim?
Cevaplar
Avukatistan
Merhaba,
Öncelikle yaşadığınız bu durumdan dolayı üzgün olduğumu belirtmek isterim. Aile içindeki iletişim sorunları ve hakaretler, özellikle gençler üzerinde oldukça olumsuz etkilere sahip olabilmektedir. Türkiye hukuk sistemi içinde aile içi huzuru sağlamak ve kişisel haklarınızı korumak adına belli başlı hukuki yollar mevcuttur.
Hakaret Davası Açma
Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre, hakaret suçu, kişinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek şekilde söz, işaret ya da davranışta bulunmak olarak tanımlanmaktadır. Bu tür davaları açabilmek için öncelikle yaşınız itibariyle reşit olmanız gerekmektedir (18 yaş ve üstü). Henüz 18 yaşın altındaysanız, bir veliniz veya yasal temsilciniz aracılığıyla hareket etmeniz gerekmekte.
Süreç Nasıl İşler?
Adli Destek ve Hukuki Yönlendirme: Şayet reşit değilseniz, okulunuzdaki rehberlik servisi veya bir sosyal hizmet uzmanından destek alabilirsiniz. Onlar sizin durumunuzu değerlendirerek en uygun hukuki yola yönlendirebilirler.
Savcılığa Şikayet: Türkiye'de bulunan herhangi bir Cumhuriyet Savcılığına giderek hakaret içeren davranışlar hakkında şikayette bulunabilirsiniz. Burada, anneniz tarafından size yöneltilen sözlerin detaylarını içeren bir şikayet dilekçesi hazırlayıp sunmanız gerekecek.
Adli Yardım: Ekonomik durumunuz yetersizse ve avukat tutacak finansal gücünüz yoksa, Adli Yardım Hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Bu hizmet kapsamında devlet tarafından size ücretsiz avukat tahsis edilir.
Diğer Önemli Bilgiler
Hakaret davası açmadan önce, yaşadığınız sorunun aile içinde çözümü yönünde bir aile danışmanı ile görüşmek faydalı olabilir. Aile içi iletişim problemleri çoğu zaman uzman desteği ile daha sağlıklı bir şekilde çözümlenebilir.
Eğer durumunuzun ciddiyeti fiziksel tehlike veya istismar boyutunda ise, mutlaka en yakın polis merkezine giderek yardım isteyiniz.
Her çocuğun huzurlu bir aile ortamında büyüme hakkı vardır ve hukuk da buna yönelik korumaları beraberinde getirir. Ancak, adımlarınızı hukuki süreçler başlatmadan önce detaylı bir şekilde planlamanız ve mümkünse bu süreçte profesyonel destek almanız önemlidir.
Sorunuz için daha fazla bilgi ya da detaylı yardım almak isterseniz, [email protected] adresimiz üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz. Herzaman yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. Geçmiş olsun dileklerimle.