Eşimin Habersiz Benim Paralarımı Alması Boşanma Sebebi Olabilir mi?

Kimliği Gizli Kullanıcı

40 yıldır evli olan ve emekli devlet memuru olan eşim ve ben, ihtiyaç fazlası paralarımızı biriktirerek hacca gitmeyi planlıyoruz. Biriktirdiğim parayla birkaç altın satın aldım ve eve koydum. Ancak, bir süre sonra kontrol ettiğimde bir bilezik ve yarım altının eksik olduğunu fark ettim. Evde başka kimse olmadığı için eşimin habersizce cebimden aldığına inanıyorum. Daha önce de benzer olaylar yaşadım ancak ciddiye almadım. Ancak, bu olay beni rahatsız etti ve eşimin altınları aldığı konusunda kesinim. Eşimse aldığını kabul etmiyor. Bu durumu dikkate alarak boşanma davası açmayı düşünüyorum. Acaba bu durum boşanma sebebi olarak kabul edilir mi?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Öncelikle yaşadığınız durumun sizi ne kadar üzdüğünü ve zorladığını anlıyorum. Sorduğunuz “Eşim benden habersiz altınlarımı aldı, bu boşanma sebebi sayılır mı?” sorusunu 2025 yılı Türkiye hukukuna göre yanıtlayacağım.

Boşanma Sebepleri ve “Eşin Malı İzinsiz Alması”

Türk Medeni Kanunu’na göre boşanma sebepleri genel ve özel olarak ikiye ayrılır:

  • Özel boşanma sebeplerinde (zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış gibi) yapılan yasal düzenlemeler bellidir.
  • Genel boşanma sebebi ise “evlilik birliğinin temelinden sarsılması”dır (Şiddetli Geçimsizlik – TMK m. 166). Burada tarafların birlikte yaşamalarının kendilerinden beklenmeyecek seviyede çekilmez hâle gelmesi aranır.

Sizin anlattığınız olayda, eşinizin ortak birikiminiz olan veya kendi biriktirdiğiniz altınları izinsiz olarak alması, aslında “güvenin sarsılması”, “ekonomik şiddet” ve “temel güven ilişkisinin zedelenmesi” kapsamında değerlendirilir. Özellikle bu olayın ilk kez yaşanmadığını, geçmişte de benzer şekillerde gizli para/altın alınmasının tekrarlandığını belirtmişsiniz. Bu, mahkemenin “evlilik birliğinin temelinden sarsılmış” olduğu konusunda kanaat getirebilmesini kolaylaştırır.

Boşanma Davalarında Benzer Durumlar Nasıl Görülür?

  • Eşlerden birinin diğerinden habersiz birikimleri veya ziynet eşyasını defalarca alması Yargıtay kararlarında genellikle evlilik birliği açısından ciddi bir güven zedelenmesi olarak değerlendirilmiştir.
  • Tek başına bir seferlik küçük miktardaki “izin alınmadan alınma” genellikle boşanma sebebi olarak sayılmaz; mahkemeler genel olarak olayların sıklığına, taraflar arasındaki ilişkiye ve buna benzer geçmiş olayların olup olmamasına özellikle dikkat eder.
  • Esas olan, bu durumun sizin için artık katlanılmaz hâle gelip gelmediği ve mahkemeye bu güven kaybının evliliği çekilmez hale getirdiğini ispatlama şeklinizdir.

Olayın Ceza Hukuku Sonucu

Türk Ceza Kanunu’na göre eşler arasında evlilik devam ederken mal varlığına yönelik suçlar (örneğin hırsızlık) çoğunlukla cezasızlıkla sonuçlanır (kişisel cezasızlık hali). Ancak boşanma davasında bu tür eylemler delil olarak kullanılabilir; tazminat ya da ziynet alacağı davası açabilirsiniz.

Ne Yapmalısınız?

  1. Olaydan etkilendiğiniz, güven ilişkisinin kalmadığı, benzer olayların tekrarlandığı ve bu sebepten evliliğin çekilmez hale geldiğini ayrıntılı bir şekilde dava dilekçesinde belirtmelisiniz.
  2. Davanızı “evlilik birliğinin temelinden sarsılması” (TMK 166) genel sebebine dayanarak açmalısınız.
  3. Elinizde varsa önceki olaylara ilişkin delilleri, tanıkları veya yazılı belge/fotoğraf/mesaj gibi kanıtları ekleyebilirsiniz.
  4. Aynı zamanda ziynet alacağı ve tazminat taleplerinizi de davaya dahil edebilirsiniz.

Sonuç

Eşin tekrar eden şekilde kendi rızanız olmadan para, altın gibi ekonomik değeri olan varlıklarınızı alması ve inkar etmesi boşanma sebebi olur. Özellikle bu durumun sizdeki “evlilik birliği sarsıldı” algısını güçlendirmesi halinde, mahkeme boşanma kararı verebilir. Fakat olayın boyutu, tekrar sıklığı ve etkileri önemlidir. Hukuki sürecin daha sağlıklı yürütülmesi için, boşanma alanında tecrübeli bir avukata başvurmanız tavsiye edilir.

Daha detaylı bilgi ve Yargıtay içtihatlarına ilişkin örnekler için aşağıdaki kaynaklara göz atabilirsiniz:

Kaynak 1
Kaynak 2
Kaynak 3

Yardımcı olabileceğim başka bir şey olursa lütfen tekrar yazın. Geçmiş olsun.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et