Şiddet gördüğüm eşimden boşanmak ve alacağım mehir hakkında

size-7 rounded border border-slate-200 Berivan Ç.

Eşimle 1 yıllık evliyim ve evliliğimizin başından beri sürekli bana hakaret etmekte, psikolojik ve fiziksel şiddet uygulamaktadır. Üniversite mezunuyum ve sınava çalışarak kendi mesleğimi icra etmek istiyorum. Ancak eşim bu konuyla ilgili sürekli sorun çıkarıyor, hatta kitaplarımı yırtıyor. Bana 'ben öğrenci yetiştiremem' gibi sözlerle psikolojik şiddet uyguluyor. Artık bu durumda boşanmayı düşünüyorum ancak ailem beni bu konuda desteklemiyor. Ekonomik açıdan da herhangi bir desteğim yok. Ancak evlilikte alacağım mehir dışında bir gelirim olmadığını da belirtmek isterim. Eğer boşanma davası açarsam mehirimi alabilir miyim? Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim. Eşim gizli bir narsist ve her gün diken üstünde yaşamaktan yoruldum.

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Öncelikle yaşadığınız süreç için hem geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim, hem de sorunuz için size detaylı ve en güncel hukuki cevabı vermeye çalışacağım.

Boşanma Davasında Mehir Hakkı

Boşanma Davasını Kadın Açarsa Mehir Hakkı Kaybolur mu?

Boşanma davasını kimin açtığı önemli değildir: Kadın boşanmak istediğinde de mehir hakkını talep edebilir. Sadece, kadın ciddi ve ağır kusurlu ise (örneğin, sadakatsizlik gibi ağır kusur), mahkeme bu durumu özel olarak inceler. Ancak sizin anlattığınız şartlarda –eğer evlilik sürecinde psikolojik ve/veya fiziksel şiddet varsa ve siz bu nedenle boşanmak istiyorsanız– bu şiddetli sebepler, haklı boşanma sebebidir ve mehir hakkınızı korur.

Mehir yazılı belgelerle veya tanıkla ispatlanabilir. Eğer mehir miktarı veya türü yazılı olarak belirtilmişse, bunun dışına çıkılmaz; yazılı yoksa örf-adet veya tanık beyanlarına başvurulabilir.

Dava Açarken ve Maddi Haklarınız

  • Boşanma sırasında mehiriniz için ayrı bir alacak talebinde bulunabilirsiniz.
  • Evlilik süresince yaşadığınız şiddet, psikolojik baskı ve mağduriyet, ayrıca nafaka (tedbir, yoksulluk ve iştirak nafakası) ve tazminat haklarınızı da gündeme getirir.
  • Mahkemeden "tedbir nafakası" (dava süresince yaşamınız için) ve boşanma sonrası "yoksulluk nafakası" isteme hakkınız doğar.
  • Eğer ekonomik durumunuz zayıfsa ve geliriniz yoksa, mahkemeden adli yardım (dava harç ve giderlerinden geçici muafiyet) talep edebilirsiniz.

Zamanaşımı ve Usul

  • Mehir hakkınız, boşanma veya ayrılık gerçekleştikten sonra 10 yıl içinde talep edilmelidir.
  • Dava için yetkili mahkeme genellikle Aile Mahkemesidir; sizin ve eşinizin yerleşim yeri mahkemesi görevlidir.

Sonuç ve Yol Haritası

  1. Elinizde yazılı mehir sözleşmesi varsa ya da tanıklarınız varsa, boşanma davası açarken mehirinizi ayrıca talep edin.
  2. Evde veya dışarıda şiddet gördüğünüzü, baskı ve kitaplarınızın yırtıldığını ispatlayabilirsiniz; delil ve tanık oldukça önemlidir.
  3. Maddi durumunuz yoksa mahkemeden adli yardım ve tedbir nafakası talep edin; süreç boyunca destek alabilirsiniz.
  4. Mehir dışında, yoksulluk ve manevi tazminat talebinizi de ekleyin.

Bu konuda adım adım yapmanız gerekenlerle ilgili daha fazla yardıma ihtiyacınız olursa ya da dava dilekçesi örneği, adli yardım başvurusu gibi destek isterseniz tekrar danışabilirsiniz.

Sağlıklı, güvenli bir yaşam ve aydınlık bir gelecek diliyorum.

Saygılarımla,

Kaynak Kaynak Kaynak Kaynak

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et