Uyuşturucu Kullanan Eşimden Nasıl Boşanabilirim?

Kimliği Gizli Kullanıcı

Merhaba, 5 yıllık evliyim ve bir yıldır ailemle kalıyorum. Eşim son 6 aydır cezaevinde ve hem kendi evinde hem de ailesinin evinde büyük miktarda uyuşturucu bulundu. Kan ve idrar tahlilleri sonucunda kendi kullandığı ortaya çıktı. Daha önce de darp raporu almıştım ve karakola gidip eşimin içki içip şiddet uyguladığı ve bana hakaret ettiğini belirtip şikayette bulunmuştum. Tahliller sonucunda uyuşturucu kullanımı belirlenen eşim ilk mahkemesinde bu durumu kabul etmiş. Kendisinden boşanmak istiyorum; bu süreci en kısa nasıl ilerletebilirim?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Uyuşturucu ve Şiddet Boşanma Sebebidir

  • Türk Medeni Kanunu'na göre (TMK m. 166) “evlilik birliğinin temelinden sarsılması” genel boşanma sebebidir ve uyuşturucu bağımlılığı, sürekli uyuşturucu kullanımı ile ailesine karşı şiddet uygulanması, hakaret ve küfürler bu kapsamda çekişmeli boşanma davası açmak için yeterlidir.
  • Ayrıca uyuşturucu madde kullanımı “evlilik yükümlülüklerinin” yerine getirilmediğini gösterir ve Yargıtay kararları da, eşin kötü alışkanlıklar edinmesi ve bunu sürdürmesi ile birlikte aile içi şiddet uygulanmasını boşanma gerekçesi olarak kabul etmektedir. (Bkz. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi kararları)
  • Elinizde bulunan darp raporu, kolluk şikayet tutanağı, ve eşinizin uyuşturucu kullandığını/temin ettiğini gösteren mahkeme veya tıbbi kayıtlar çok önemli delillerdir.

Nasıl Daha Hızlı Sonuç Alabilirsiniz?

  1. Doğrudan Başvuru: Boşanma davası için ikametinizin bulunduğu yer Aile Mahkemesi'ne başvurarak çekişmeli boşanma davası açabilirsiniz. Eşinizin cezaevinde olması, davanın görülmesini engellemez, oradan da savunması alınır.
  2. Güçlü Delil Sunmak: Davanızı hızlandırmak ve haklarınızı güvence altına almak için;
    • Darp raporunuz,
    • Polis/kolluk tutanakları,
    • Eşinizin cezaevine giriş sebepleri ile uyuşturucu ile ilgili tahlil ve yargılama evrakları,
    • Tanık beyanlarınız (aileniz, komşular…) gibi delilleri dosyaya eklemelisiniz.
  3. Ek Talepler: Boşanma davası ile birlikte aynı anda;
    • Velayet,
    • Tedbir, yoksulluk veya iştirak nafakası,
    • Maddi ve manevi tazminat,
    • Şiddetten korunma amaçlı uzaklaştırma kararı da talep edebilirsiniz.
  4. Dava Süresi: Çekişmeli boşanma davaları, dosya kapsamınız güçlü olduğunda ortalama 1-1,5 yıl içerisinde sonuçlanmaktadır. Tüm delilleri dilekçenizle birlikte sunmanız halinde ve tanıklarınız hazırsa süreç daha da hızlanabilir.

Sizin Durumunuza Özel Notlar

  • Uyuşturucu kullanımı ve aile içi şiddet gibi ağır kusurlu davranışlar karşısında davanın reddedilme ihtimali çok düşüktür.
  • Eşinizin cezaevinde olması sebebiyle tebligat işlemleri de cezaevine yapılır ve savunması alınarak yargılama devam eder.
  • Velayet, uyuşturucu kullanan, şiddet uygulayan ebeveyne verilmez; çocuğun üstün yararı gözetilir.
  • Tüm masrafları karşılayamayacak durumda iseniz, Adli Yardım (Adli Müzaheret) talep edebilirsiniz.

Sonuç

Elinizdeki belgeler ve şikayet kayıtları ile birlikte Aile Mahkemesi’ne dilekçe sunarak hızlı şekilde davanızı başlatabilirsiniz. Davanızda profesyonel destek almak isterseniz bir avukattan yardım almanız, süreçteki hak kayıplarını engelleyecektir.

Destekleyici bazı kaynaklar:

Sorunuz olursa yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım. Dava sürecinde başarılı olmanızı dilerim.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et