Yanlış EFT İşlemi Sonucu Dolandırılıp Para İadesi Talep Edebilir Miyim?

Kimliği Gizli Kullanıcı

Dolandırıldım; ancak X kişisi yerine yanlışlıkla Y kişisine para aktardım. Bu durumda Y kişisinin sebep olmadan zenginleşmesine yol açtım ve bu nedenle paranın iadesini talep ediyorum. Bu durumda hukuki olarak hak talep edip, bu parayı geri alabilir miyim? Söz konusu miktar 180 bin TL. Hukuki süreç için fazladan masraf yapmak istemiyorum. Bu paranın bir kısmını kurtarabileceğimi düşünüyorsanız, avukatlık ücreti konusunda anlaşmalıyız. Söz konusu anlaşma formatında bir yaklaşım sizin tarafınızdan kabul edilebilir mi?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Yanlış Kişiye/EFT ile Y Kişisine Para Gönderilirse Ne Yapılır?

  • Yanlışlıkla başka birinin hesabına para transfer ettiyseniz, bu tutar Türk Borçlar Kanunu’na göre "sebepsiz zenginleşme" niteliğindedir.
  • Sebepsiz zenginleşme uyarınca, karşı taraf (paranın yanlış gönderildiği kişi) haklı bir sebep olmadan elde ettiği bu parayı iade etmekle yükümlüdür.
  • Paranın iadesi için ilk önce bankanız ile iletişime geçmelisiniz. Banka, durumu karşı tarafa bildirir ve iade için gerekli işlemleri başlatır.
  • Eğer karşı taraf iade etmeye yanaşmazsa, yasal bir ihtarname gönderebilir ve ardından mahkemede sebepsiz zenginleşme davası açabilirsiniz.
Dava Süreci ve Şartları
  • Dava yoluyla yanlış gönderilen paranın geri alınması mümkündür. Bu tür davalar genellikle kaybedilmez ve Yargıtay’ın da aksi bir görüşü yoktur.
  • Açacağınız davada; gönderim dekontu, banka hareketleri ve ilişkinin bir dolandırıcılık kurbanı olduğuna dair belgeler dikkate alınır. İspat yükümlülüğünüz vardır.
  • Sebepsiz zenginleşme davası için 10 yıllık zamanaşımı süresi bulunur.
  • Mahkeme, parayı alan kişiyi iade etmeye mahkum eder.
Maliyetler ve Avukatlık Ücreti
  • Davanın açılabilmesi için ödenmesi gereken yargılama harçları ve masraflar vardır. Ancak bu tutarın ne kadar olduğu davanın türüne ve mahkemeye göre değişebilir. (2025 için bireysel talepler genellikle birkaç bin TL düzeyindedir.)
  • Avukatlık ücretleri ise serbestçe kararlaştırılabilir. Türkiye Barolar Birliği'nin ilan ettiği tavsiye niteliğindeki tarifenin altına inmek yasaktır. Ancak şu tür bir sözleşme mümkündür ve sıkça uygulanır: "Paranın ancak tahsil edilmesi halinde başarıya bağlı ücret" (halk arasında 'kurtarılırsa şu oranda ücret' denilen sistem).
  • 2025 yılı için avukatlık ücret tarifesine göre, avukatlar sonuç üzerine yani tahsilat sağlanırsa, tahsil edilen miktarın %10 ila %20’si arasında bir oran alabilir. Ama bu konuda kesin oranı ve içeriği aranızda yapılacak yazılı avukatlık sözleşmesi belirler.
  • "Yalnızca kazanınca ücret öderim, aksi halde hiçbir ücret istemem" şeklinde çalışma, yasal olarak mümkündür. Ancak işin başında sizden yargı harcı, masraflar veya resmi giderleri talep edebilirler.

Kısaca Özetlersek

  • Yanlış EFT ile y kişisine yatırılan paranın iadesini hem bankanız aracılığıyla talep edebilir hem de iade olmaması durumunda sebepsiz zenginleşme davası açabilirsiniz.
  • Davayı kazanma olasılığınız oldukça yüksektir.
  • Avukatınızla başarıya bağlı ücret modeliyle anlaşma imkânınız vardır, bu yaygın bir uygulamadır.
  • 180 bin TL gibi yüksek meblağlar için çoğu avukat masrafsız çalışmayı, sadece tahsilat olursa bir oran almayı kabul edebilmektedir; oranı ve detayı vekille aranızda yapacağınız yazılı sözleşme belirleyecektir.

Davanın her aşamasında ve öncesinde profesyonel bir avukata başvurmanız hak kaybı yaşamamanız açısından çok önemlidir.

Detaylı bilgi almak isterseniz hukuki danışmanlık talep edebilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

Kaynak Kaynak Kaynak Kaynak Kaynak

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et