Eşimden Ayrılıyorum, Mahkeme Açılana Kadar Kira Ve İhtiyaçlarımı Karşılamak Zorunda Mı?

Kimliği Gizli Kullanıcı

Eşimle ayrılık sürecindeyim ve uzaklaştırma kararı aldım. Evimiz kira ve henüz mahkeme süreci başlamadı. Eşim bu süre boyunca kiramı ve ihtiyaçlarımı karşılamak zorunda mı?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Eşlerin Maddi Yükümlülükleri

Türk Medeni Kanunu çerçevesinde evlilik süresince ve evliliğin sonlandırılma sürecinde eşlerin birbirlerine destek olma yükümlülüğü bulunmaktadır. Ancak bu destek, sadece maddi yükümlülüklerle sınırlı değildir. Konutun kira bedelinin ödenmesi ve ailenin temel ihtiyaçlarının karşılanması gibi konular, genellikle eşlerin mali güçlerine bağlı olarak değerlendirilir.

Nafaka Hakkı ve Koşulları

Eşlerden birinin diğerine ekonomik destek sağlama yükümlülüğü nafaka ile sağlanabilir. Nafaka, özellikle boşanma durumlarında, yoksulluğa düşecek eşin maddi ihtiyaçlarını karşılamak için diğer eşe yüklenen bir maddi destektir.

  • Yoksulluk Nafakası: Boşanma sonucunda ekonomik durumu olumsuz etkilenecek eş,durumunun boşanma öncesi ile karşılaştırıldığında önemli ölçüde kötüleşmesi halinde bu nafaka türü talep edilebilir.
  • İştirak Nafakası: Eğer çocuklar varsa ve çocukların velayeti bir eşe verilmişse, diğer eşin çocuklar için düzenli olarak finansal destek sağlaması gerekebilir.

Kira Ödemeleri

Ev kirası gibi giderler, evlilik birliği devam ettiği sürece genellikle ortaklaşa karşılanır. Uzaklaştırma kararı ve ayrılma süreci boyunca kimin bu giderleri üstleneceği özel olarak değerlendirilmelidir. Özellikle eşlerden biri evden ayrılmışsa ve ortak konutu kullanmıyorsa, bu durum mali yükümlülüklerin tespitinde dikkate alınabilir. Mahkemeye başvurarak bu konuda bir karar verilmesini talep etmek mümkündür.

Eşinizin sizin maddi ihtiyaçlarınızı karşılaması, yukarıda belirtilen koşullara ve mahkemenin takdirine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu süreçte bir aile hukuku avukatı ile çalışmak, haklarınızın korunması ve gereken hukuki işlemlerin doğru bir şekilde yürütülmesi açısından oldukça önemlidir.

Bu süreçte herhangi bir yasal işlem başlatmadıysanız ve maddi durumunuz bu süreçte nasıl yönetileceği konusunda net bir bilgiye sahip değilseniz, bir avukatla görüşerek durumunuz hakkında daha detaylı bilgi almanızı öneririm. Eşinizin özellikle kira gibi sürekli giderler için maddi destek sağlama yükümlülüğü, eşlerin mali durumlarına ve hukuki sürecin detaylarına göre farklılık gösterebilir.

Umarım bu bilgiler sürecinizi yönetmede yardımcı olur. Herhangi bir hukuki desteğe ihtiyaç duymanız durumunda, konusunda uzman bir avukatla iletişime geçmekte fayda var.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Türkiye yasaları gereği avukatlar ücretsiz danışmanlık veremez.
  • Avukatlar asgari ücret tarifesine uymak zorundadır.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et