Kuaförün sözünden cayma durumunda tüketici hakları nelerdir?
İyi günler dilerim, benim başıma şöyle bir olay geldi: Kızımın saçları uzun ve bu uzun saçları kuaförler para verip alıyorlar. Eşim, bir kuaför ile anlaştı ve saçları kesti. Kestikten sonra kuaför, kesilen saçların gramajının hafif olduğunu ve konuştuğumuz paranın yapılmayacağını söyledi. Biz de dedik ki, 'Baştan neden bu fiyata tamam dediniz?' Kuaför, 'Eğer bu saçları konuştuğum fiyattan alırsam zarar ederim' dedi. Biz, 'Biz nereden bilelim, en başında bu fiyatı tamam dediniz ve bu saçları kestiniz. Gramaj konusu baştan konuşulmalıydı. Şimdi nasıl bir yol izlemeliyiz?' diye sorduk. Bu durumda ne yapabiliriz? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Cevaplar
Avukatistan
Merhaba,
Bahsetmiş olduğunuz durumda yaşanan anlaşmazlık, yöneltilen sözlü sözleşmenin koşullarının daha sonra tarafından değiştirilmesi şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Türkiye hukuku çerçevesinde sözlü anlaşmalar da sözleşme niteliğinde olup, taraflar arasında yapılan anlaşmaların şartlarına uyulması gerekmektedir.
Yapılabilir Adımlar:
Diğer Taraf ile İletişim: Öncelikle, mümkün olduğunca sakin ve yapıcı bir şekilde karşı taraf ile iletişime geçerek durumu çözmeye çalışın. Bazı durumlarda, yanlış anlaşılmalar veya iletişim eksiklikleri çözüm için engel olabilir.
Yazılı Delil Toplama: Sözlü anlaşmanın detayları ve kestikten sonraki değişen şartlar hakkında herhangi bir yazılı iletişim (mesaj, email vs.) varsa bunları toplayın.
Şahitler: Anlaşmaya şahit olan birisi varsa, bu kişinin de olayı doğrulaması faydalı olabilir.
: Anlaşmazlığı mahkemeye taşımak yerine, taraflar arasında bir arabulucu aracılığıyla çözüm bulunabilir. Bu hem daha az maliyetli hem de daha hızlı bir çözüm yolu olabilir.
Hukuki Danışmanlık: Anlaşmazlık daha ileri bir aşamaya taşındıysa veya karşı taraf ile yapılan görüşmelerden olumlu bir sonuç alınamıyorsa, bir avukata danışarak hukuki süreç hakkında bilgi alabilirsiniz. Avukatınız, sözleşme hukuku çerçevesinde haklarınızın korunması adına sizlere yardımcı olacaktır.
Tüketici Hakem Heyeti: Kısa olan mali değer sınırları içinde kalıyorsa, Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapabilirsiniz.
Önemli Noktalar:
Bu tür bir durumda, sözleşme şartlarının belirsizliği ve standart dışı koşulların sonradan talep edilmesi, maalesef çoğu zaman anlaşmazlıkların başlıca sebebidir. Önemli olan, mümkün olduğunda sözlü anlaşmalar yerine yazılı ve net anlaşmalar yapmak, böylece tarafların haklarını daha iyi koruyabilmektir.
Umarım belirttiğim öneriler durumunuzu çözmede yardımcı olur. Herhangi bir hukuki süreç başlatmadan önce ayrıntılı bir hukuki yardım almanız önemlidir. Sorunun çözümü için girişimlerinizde başarılar dilerim. İyi günler.
Osman Y.
Soru Sahibi VatandaşTeşekkür ederim.