Mal Ayrımı Sözleşmesi Sonucunda Eşimin Evden Hak Talep Etme Durumu?

Kimliği Gizli Kullanıcı

Merhabalar, eşimle 2010 yılında evlendik ve 2016 yılında eşimin adına kredi ile ev aldık, ödemesi tamamlandı. 8 Mayıs 2025 tarihinde eşim evin tapusunu üzerime devretti. Bu durumu olası bir boşanma durumunda eşimin evden hak talep etmemesi için bir avukat aracılığıyla eşime bir protokol imzalattım. 9 Mayıs 2025 tarihinde noterde mal ayrımı sözleşmesi yaptım. Bu durumda olası bir boşanma durumunda eşim evden hak talep edebilir mi?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Sorunuz için ayrıntılı ve güncel bir araştırma yaptım. Türk Medeni Kanunu’na, 2025 yılı uygulamalarına ve Yargıtay’ın mal rejimi konusundaki güncel yaklaşımlarına göre size kapsamlı bir açıklama sunuyorum.

Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi ve Mal Ayrımı

  • 2002’den sonra yapılan evliliklerde, herhangi bir özel mal rejimi anlaşması yoksa, eşler arasında "edinilmiş mallara katılma rejimi" uygulanır.
  • Bu rejimde, evlilik süresince edinilen mallar (örneğin; çalışılarak elde edilen gelirle alınan ev, araba, işyeri, yatırım vb.) kural olarak, boşanma halinde eşler arasında yarı yarıya paylaşılır.
  • Evlilik öncesi edinilmiş mallar, miras veya bağış ile elde edilenler kişisel mal sayılır; paylaşılmaz.

Mal Ayrılığı Sözleşmesi ve Tapunun Devri

  • Eşinizle noter huzurunda 09.05.2025 tarihinde mal ayrılığı sözleşmesi (mal rejimi sözleşmesi) imzalamışsınız.
  • Ayrıca, eşiniz 08.05.2025’te evin tapusunu üzerinize devretmiş.

Mal ayrılığı sözleşmesi, o tarihten (09.05.2025) sonraki tüm malvarlığı rejimini düzenler. Bu tarihten itibaren eşler, artık mevcut ve ileride edinecekleri malları sadece kendi adlarına ve hesaplarına sahip olur; diğer eşin herhangi bir hak ve alacak talep hakkı olmaz.

Tarihleri baz alarak özetlersek:

  • 2016 yılında alınan ev, evlilik içinde edinilmiş mal statüsündedir.
  • Ancak, 08.05.2025’te tapu devriyle mülkiyet size geçti.
  • 09.05.2025’te ise artık “mal ayrılığı rejimi”ne geçildi.

İmzalanan Protokolün Geçerliliği

  • Noterde yapılan mal ayrılığı sözleşmesi geçerlidir. Ama evin devri için yapılan protokolün hukuken etkisi, “tasfiye protokolü” ise ve noter/tapu kayıtlarına uygun şekilde hazırlanmışsa genellikle geçerli olur. Ancak tapu devri yasa dışı bir amaç (örneğin hileli devir, eşten mal kaçırma) için yapılmadıysa usulüne uygunsa Yargıtay da bu tür sözleşmeleri geçerli saymaktadır.

Boşanma Halinde Durum

  • 09.05.2025’ten sonraki bir boşanmada, evinizin mülkiyeti size geçtiği ve bu tarihten itibaren mal ayrılığı rejimi yürürlüğe girdiği için, eşinizin TİCARİ olarak ya da yasal anlamda evden herhangi bir hak talep etmesi kural olarak mümkün değildir.

Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Mal ayrılığı rejimi ve noter protokolü usulüne uygun yapıldı ise, evin size devrinden sonra eşinizin yasal olarak evde hak iddiası kural olarak mümkün değildir.
  • Ancak, protokolün veya tapu devrinin gerçek iradeye aykırı olması, baskı/yanıltma/hile gibi iddialar ortaya atılırsa, mahkeme kamu düzenini gözeterek bunları araştıracaktır.
  • Boşanma sonrası evin alınmasına ilişkin kredi borcuna eşinizin katkısı olduysa –örneğin sizin adınıza ödemeler yaptıysa veya maddi katkıda bulunduysa– katkı payı alacağı için yine dava açabilir.

Sonuç

  • Anlattığınız senaryoda, eşiniz noter onaylı mal ayrılığı sözleşmesinden sonra ev üzerinde hak iddia edemez; protokol ve tapu devriyle mülkiyetin size geçtiğini ispatlamış olursunuz.
  • Her olayda somut duruma göre mahkeme ve Yargıtay değerlendirmesi değişebilir. Elinizde bulunan belgeleri, tapu devri ve protokolü bir avukatla birlikte tekrar incelemenizi tavsiye ederim.

Konu ile ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki resmi kaynağı da inceleyebilirsiniz: Boşanmada Mal Paylaşımı 2025, detaylı bilgi

Sorunuz olursa tekrar yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.

Selamlar,
Avukatistan

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et